Bütünsel Beslenme’nin 7 basit temeli!

17 Ocak 2024- Bersu Ekinci2
holistic-health.png

Son Güncelleme : 17 Ocak 2024

Sağlıklı beslenme ve kilo verme konularına ilgi duyuyorsanız, bu konularda ortaya atılan teorilerin ne kadar kafa karıştırdığını bilirsiniz. Bir beslenme teorisi size  yalnızca protein tüketirken, diğer bir teori insanların yalnızca sebze yemesi gerektiğini öğütler. Birbiri ardına yayınlanan bu makaleleri çaresiz bir şekilde okuyan bizler de kararsızlık içinde kalırız.

Karbonhidratlarla zaten uzun bir süre önce ilişkimize ara vermiştik ama bir anda kırmızı et konusu ortaya atıldı, yemeli miyiz, yoksa yememeli miyiz? Peki yumurta, hani yalnızca beyazını yiyebiliyorduk? İşte tam da bu sorularla kafamız iyice karıştığında imdadımıza koşan Bütünsel Beslenme‘nin temel esasları, sağlıklı beslenme işini basite indirgemeyi başarıyor.

Sağlıklı beslenme konusunda kafanızı karıştıran fikirlerden kurtulmak ve Bütünsel Beslenme’nin 7 temel maddesini öğrenmek istiyorsanız, işte karşınızda mini liste…

Siz de bütünsel beslenme danışmanlığı almak isterseniz https://bersuekinci.com/bireysel-butunsel-beslenme bu linkten detaylı bilgilere ulaşabilir ya da  +90 543 164 34 34 numaralı telefondan arayabilir veya WhatsApp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Bütünsel Beslenme’nin Temel Esasları!

7 Maddeyle Bütünsel Beslenme

Madde 1 – Tam bir klişe ama kesinlikle doğru! Günde en az 8 bardak su içmelisiniz. Hafif bir dehidrasyon bile sindirim sistemizi etkileyebilir ve susuzluk kaynaklı ortaya çıkan belirtileri ve hastalıkları tetikleyebilir.

Bütünsel Beslenme'nin 7 basit temeli!

Madde 2 – Besinlerdeki tarım ilaçlarından, böcek ilaçlarından ve GDO’lu gıdalardan uzak durmak için organik gıdalar tüketmeye çalışın. Organik et ve süt ürünleri antibiyotik içermez, ve doğal yetişen sebze ve meyvelerin besin değerleri daha fazladır.

 

Madde 3 – Ekmek, lavaş, makarna gibi gıdalar alırken tam tahıllı ürünleri tercih edin. Tam tahıllı ürünler vücudunuza daha fazla besin sağlar ve bol miktarda lif içerir.

 

Madde 4 –  Yerel olarak yetiştirilmiş sebze ve meyvelerden tüketmeye çalışın. Bazen üzerinde ‘Organik’ ibaresi bulunmasa bile, yerel olarak üretilmiş ürünler çok daha güzel, sağlıklı ve iyi olgunlaşmış oluyor.

Madde 5 – Temel yağ asitleri sağlığımız üzerinde büyük rol oynar. Bu nedenle yağ tüketimini tamamen kesmek yerine zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, avokado, keten tohumu yağı gibi sağlıklı yağları belirli miktarlarda yiyeceklerinize ekleyebilirsiniz.

Bütünsel Beslenme'nin 7 basit temeli!

Madde 6 – Mümkün olduğu kadar işlem görmemiş ve çiğ besinler tüketmeye çalışın. İşlem görmüş gıdaları tercih etmek yerine içerisinde canlı enzimler ve daha fazla besin maddesi bulunduran doğal besinlere yönelin. Örneğin hazır meyveli yoğurt yemek yerine, kendi meyveli yoğurdunuzu evde hazırlayın.

Madde 7 – Besin değeri yüksek gıdalarla beslenirken, besin çeşitliliğini unutmayın. Sağlıklı bir yaşam sürebilmemiz için vücudumuzun ihtiyacı olan en az 40 besin maddesini tek bir yiyecekte bulmamız mümkün değil. Bu nedenle mutfağınızda besin çeşitliliğine açık olun. Farklı tatlar deneyimleyin ve yeni tarifler öğrenin!

Bütünsel Beslenme Nedir?

Son yıllarda yükseliş trendine giren bütünsel beslenme ya da diğer adıyla holistik beslenme insanı bir bütün olarak ele alan bir disiplin. Yani odaklandığı tek konu kilo vermek, zayıflamak değil. Bir başka deyişle bütünsel beslenme (holistik beslenme) sadece insanın bedenine değil, ruhsal dünyasına da odaklanır. Sağlık bir bütündür çünkü. Kilo vermek de kilo korumak da ruhsal durumla yakından ilgili. Şimdi bütünsel beslenme konusunu biraz daha açayım istiyorum. Bütünsel beslenme nelere odaklanır? Bütünsel beslenme kilo verme konusunda etkili midir? gibi çok merak edilen soruların yanıtlarına da bakacağız böylece.

Bu konuda altını çizmek istediğim bir ayrıntı var. “Açlık” nedir biliyorsunuz değil mi? Ya da şöyle söyleyeyim “Açlık sizin bildiğinizden farklı bir şey olabilir mi?” Bir bütünsel beslenme uzmanı olarak şunu söylemem gerek: Bir insanın doyurulması gereken açlığı sadece fiziksel değildir, aynı zamanda bir de ruhsal açlık var ki bu bence göz ardı ediliyor. Fiziksel açlığı doyuran gıdalar, ikincil gıdalar diye adlandırılıyor. Ruhsal açlığı doyuranlar ise birincil gıdalar. İkisi arasındaki farkı sorarsanız şunu söyleyebilirim: Eğer ruhsal açıdan mutsuz ve tatminsizseniz, yani söz gelimi işinizi kaybettiyseniz, sevgilinizden ayrıldıysanız ya da dostlarınızla aranız açıldıysa, özetle kötü hissediyorsanız birincil gıdalara yönelirsiniz. Ama bunun tam tersi durumlarda yani hayatınızda her şey yolundaysa ikincil yani fiziksel açlığınızı gideren daha sağlıklı gıdalara yönelirsiniz. Böyle baktığımız zaman kilo vermek, kilo korumak genel anlamda da sağlıklı olmak için ikisini dengelemek gerekir. İşte bütünsel beslenme (bütünsel beslenme) tam da bu ikisi arasında dengeyi sağlar.

Bütünsel Beslenme Uzmanı Nedir?

Konuyu böyle özetledikten sonra gelelim Bütünsel Beslenme Uzmanı Nedir? sorusunun yanıtına. Aslında bu sorunun yanıtı yukarıda anlattıklarımda gizli. Bazen insan sağlıklı beslenmek istese de daha kaliteli bir hayat sürmeyi amaçlasa da bunu kendi başına yapamayabilir. Bu düzeni oturtmak için bir yardım eline ihtiyaç duyabilir. İşte Bütünsel Beslenme Uzmanı Nedir? sorusunun yanıtı da burada gizli. Bütünsel Beslenme Uzmanı bilgi birikimiyle size bu konuda destek olan kişidir.

Bütünsel Beslenme Uzmanı Nasıl Olunur?

İlk bakışta kolay gibi görünse de Bütünsel Beslenme planı çıkarmak özellikle de başkalarına bu konuda destek olabilmek için belli bir eğitimden geçmiş olmak gerekir. Hangi yiyeceklerin hangi yiyeceklerle
birlikte tüketileceğini, kimlerin hangi yiyecekleri tüketmesi gerektiğini bilmek bir uzmanlık konusu. Kendi adıma konuşmam gerekirse Türkiye’nin yanı sıra ABD ve İngiltere’de aldığım eğitim bana bu konuda ihtiyacı olanlara destek verme imkanı sağlıyor. Şunu da söyleyeyim ki eğitim bitmez… Hala bu konuda bilgi dağarcığımı geliştirmeye çalışıyorum.

- Bersu Ekinci

Sağlıklı yaşamak, ideal kilonuza ulaşıp orada kalmak -bir başka deyişle kilo kontrolünüzü sağlamak-, tüm yaşamınız boyunca uygulayabileceğiniz pratik bilgilere sahip olmak, ruhsal ve bedensel olarak iyi hissetmek için doğru adrestesiniz. Sağlıklı yaşam, ancak bütünsel beslenmeyle olur. Bu nedenle bedeniniz için en uygun beslenme mönülerini, detoks programlarını oluşturduğumuz gibi, ruhunuz için işinizden, sosyal yaşamınızdan ve hayatınızdan da konuşabileceğimiz birebir veya grup seanslarımızdan, beraber yürüyüş ve yoga yapabileceğimiz aktivitelerimizden de faydalanabilirsiniz. Amacımız, toplumun yaşam kalitesini yükseltmek ve sağlıklı yaşam bilincini yaymak…


orum

  • Sebahat Canikli

    9 Kasım 2022 at 13:25

    Bütünsel Beslenme Nedir açıklamasını çok iyi anlatmışsınız. Zayıflama, kilo verme ve kilo koruma için en ideal yöntem olduğu ap açık belli. Bu süreçte sizler Bütünsel Beslenme nin eğitimini vermiş oluyorsunuz diye düşünüyorum.

    Reply

    • Bersu Ekinci

      9 Kasım 2022 at 13:32

      İlginiz için çok teşekkürler. Tabiiki bireysel bütünsel beslenme sayfamızda göreceğiniz gibi tüm adımlarla yanınızda olacağım. Öncelikle birlikte devam edeceğiz, sonrasında da siz öğrendiğiniz adımları hayatınızda uygulamaya geçeceksiniz. Fakat ilk olarak sağlıklı bir şekilde bunu yapmanız gerekmekte ve bu süreç 3 ayı bulabiliyor. Çok kolay yapabilirsiniz demiyorum ama birlikte olursak çok kolay diyebiliyorum. +90 543 164 34 34 numaralı telefondan ister arama ister whatsapp ile bizimle iletişime geçebilirsiniz.

      Reply

Cevap Yazın

e-Posta adresiniz görünmeyecektir. (*) lı alanlar zorunludur.


error: Korunmuş içerik!