Detoksun ABC’si

14 Ocak 2017- Bersu Ekinci0
lemon_lime_mint_soda_fresh_refreshment_drink-wallpaper-960x600-e1484394508521.jpg

Son Güncelleme : 28 Aralık 2017

Detoks yapmak, son yılların popüler trendlerinden biri ama çoğunlukla gözden kaçan önemli bir nokta var: Detoksla toksinleri vücudunuzdan atmaya odaklanmalısınız, bunu yaparken kendinizi açlığa mahkum etmeniz gerekmiyor. Detoksun etkisini de ancak uzun vadede görebileceğinizi aklınızdan çıkarmayın…

Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki; işlenmiş gıdalardan, tarım ilaçlarından, zararlı plastiklerden, zehirli hava ve sudan kaçmamız, en azından birinden birine maruz kalmadan bir günü tamamlamamız neredeyse olanaksız. Vücudunuz, arınmayı kendi yapacak kapasite ve yeterlilikte aslında. Doğru gıdaları tüketerek bu doğal süreci zahmetsizce devreye sokabilirsiniz ama bu, her zaman mümkün olmuyor. Bazen vücudunuz tüm zehirlerinden kendini arındırmakta yetersiz kalabiliyor. Bu da toksinlerin birikmesine yol açıyor. Etkili bir detoks programı, bu istenmeyen sonucu önleyebilir. Mevsiminde taze meyve-sebze tüketerek işe başlayabilirsiniz.


İşaretleri dikkate alın

Kendinizi sürekli bitkin mi hissediyorsunuz? Enerjiniz mi düşük? Yataktan çıkmakta zorlanıyor musunuz? Durum, uzun süredir mi devam ediyor? Bu, detoksa ihtiyaç duyduğunuzun bir göstergesi.

Kabızlık çekiyorsanız, hazımsızlığınız varsa size detoks yapmanızı öneririz. Detoks sayesinde bağırsaklarınızı temizleyip tuvalete rahat çıkabilecek, hazmınızı kolaylaştıracaksınız.

Durup dururken başınızda veya vücudunuzun herhangi bir yerinde ağrı mı oluşuyor? Bu ağrılar kronik mi? Tabii ki bu işaretler, başka ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir. Siz vücudunuzdaki toksinleri de düşünün ama.

Derinizde döküntü varsa, üzerinde hassasiyet oluşuyorsa, akne ve sivilcelerinizde sebebsiz yere artış olduysa, cildiniz renksiz ve kuruysa detoksa ihtiyacınız var demektir. Makyajla zaman kaybetmeyin, sorunun kökenine inin. Detoksla arınmayı sağlayın.

Detoksa ihtiyacınız olduğunu gösteren bir diğer işaret de, gün içinde dalıp gitmek, odaklanma sorunu yaşamak. Ruh sağlığınız, yiyip içtiklerinizle doğrudan bağlantılı. Kendinizi depresif hissediyorsanız ve kaygılarınız yüksekse, rejiminizi değiştirmenizi, sağlıklı gıdalara yönelmenizi tavsiye ediyoruz.

Uykuya dalmakla veya olur olmaz yerlerde içinizin geçmesiyle ilgili sorununuz mu var? Sürekli uykulu musunuz veya sürekli uyuyor musunuz? Bu da vücudunuzdaki zehirli maddelerle alakalı. Toksinler, melatonin hormonunun salgılanmasını azaltıyor çünkü. Çare, yine detoks.

Vücudunuzda biriken toksinler, kilo verme mücadelenizde de sizi engelleyebilir. Detoksla onlardan kurtularak bu süreçte sağlıklı bir sayfa açabilirsiniz.


Nereden başlamalıyım?

Kararınızı verdiniz, detoksa başlıyorsunuz. Yapmanız gereken ilk şey, geçiş sürecini iyi geçirmeye odaklanmak yani bir anlamda detoksa hazırlanmak. İşlenmiş gıdalar, unlu mamüller, gluten içeren ürünler, süt ürünleri, yumurta, soya, alkollü ve kafeinli içeceklerden uzak durun. Taze gıdalara yönelin, bol bol su tüketin.

Bu, başlangıç aşaması. 2. aşamaya yavaş yavaş geçebiliriz artık. Detoks listenizde yer almayan tüm gıdaları yakınınızdan uzaklaştırıyorsunuz. Uzmanınızın tavsiyelerini yerine getiriyor, sağlıklı beslenip düzenli yiyorsunuz. İdeal bir detoks programı, 7 gün sürüyor ama zamanınız kısıtlıysa kısa kesebilirsiniz. Unutmayın, bu sizin detoks planınız.

3. ve son aşama, detoks sonrası dönem. Kendinizi inceleyin. Sizi rahatsız eden bir gıda oldu mu? Herhangi bir alerjik durum yaşadınız mı? Sindirim sorunlarınız oldu mu? Arınma sürecinde notlar almanız, bu açıdan önemli. Size iyi gelecek programı, yine vücudunuz bildirecek.


Hangi sıklıkla?

En azından yılda bir kez. Daha fazlasından da zarar gelmez. Mesela mevsim geçişlerinde vücudunuzu bakıma alabilirsiniz.


Detoks size ne katar?

Hazımsızlığa,
Şiş karnınıza,
Gaz sorununa,
Kronik uykusuzluğa,
İştahsızlığınıza,
Kilo alımına,
Düşük enerjiye,
Deri hassasiyeti ve cilt sorunlarına,
Depresyon ve ruhsal iniş çıkışlara,
Ağrılara elveda diyebilirsiniz.

Detoksa başlamadan önce mutlaka işin uzmanına danışmayı unutmayın…

- Bersu Ekinci

Sağlıklı yaşamak, ideal kilonuza ulaşıp orada kalmak -bir başka deyişle kilo kontrolünüzü sağlamak-, tüm yaşamınız boyunca uygulayabileceğiniz pratik bilgilere sahip olmak, ruhsal ve bedensel olarak iyi hissetmek için doğru adrestesiniz. Sağlıklı yaşam, ancak bütünsel beslenmeyle olur. Bu nedenle bedeniniz için en uygun beslenme mönülerini, detoks programlarını oluşturduğumuz gibi, ruhunuz için işinizden, sosyal yaşamınızdan ve hayatınızdan da konuşabileceğimiz birebir veya grup seanslarımızdan, beraber yürüyüş ve yoga yapabileceğimiz aktivitelerimizden de faydalanabilirsiniz. Amacımız, toplumun yaşam kalitesini yükseltmek ve sağlıklı yaşam bilincini yaymak…


Cevap Yazın

e-Posta adresiniz görünmeyecektir. (*) lı alanlar zorunludur.


error: Korunmuş içerik!