Diyet yapmadan zayıflanır mı? Diyet ile sağlıklı beslenmenin farkı ne?

2 Aralık 2019- Bersu Ekinci0
yiyevek.jpg

Son Güncelleme : 2 Aralık 2019

Evet! Gelin bugün biraz sohbet edelim sizinle. Özellikle kilo vermek, zayıflamak isteyenlerin zihnini meşgul eden o iki sorunun yanıtları üzerinde biraz konuşalım. Diyet yapmadan zayıflanır mı? Diyet ile sağlıklı beslenmenin farkı ne? Fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin bu amaçlarına ulaştıklarına ama çok kısa bir süre sonra tekrar başladıkları noktaya döndüklerine yani verdikleri kiloları geri aldıklarına siz de şahit olmuşsunuzdur zaman zaman. Hatta belki bu sizin de başınıza gelmiştir. Danışanlarımın geçmiş kilo verme öykülerinden bana anlatılanlar da bu yönde. İşte bu noktada diyet ile sağlıklı beslenme arasındaki fark ortaya çıkıyor. Madem öyle gelin bir bakalım diyet yapmadan zayıflanır mı? Diyet ile sağlıklı beslenmenin farkı ne?

Diyet yapmadan zayıflamak mümkün

Diyet yapmadan zayıflanır mı? Diyet ile sağlıklı beslenmenin farkı ne? sorularını yanıtlamaya başlarken ilk olarak şunu söylemek istiyorum. Bir beslenme uzmanı olarak ben danışanlarıma “diyet listeleri” vermiyorum. “İki haftada 10 kilo verdiren diyetler” önermiyorum. Hatta bu “diyet” kelimesini özellikle sözlüğümden çıkardım. Benim amacım kilo vermek ve sonrasında da bunu kalıcı hale getirmek için sağlıklı ve akılcı beslenmenin yolları konusunda bilinç yaratmak. Çünkü sağlığınızı bozan, verdiğiniz kiloları fazlasıyla geri almanıza neden olan o “şok diyetler” size ne kadar uzak olursa, sağlıklı ve kalıcı kilo kaybı da o kadar mümkün olur.

Diyet yapmadan zayıflanır mı? Diyet ile sağlıklı beslenmenin farkı ne?

Diyet yapmadan zayıflanır mı? Diyet ile sağlıklı beslenmenin farkı ne? konusuna bu şekilde giriş yaptık. Şimdi bu ikisi arasındaki farklara biraz daha odaklanalım. Hatta daha iyi anlaşılabilmesi için madde madde toparlayalım ayrıntıları.

Diyet yaparken yiyecekler “düşman” olur, sağlıklı beslenirken dost: Bu gerçekten de çok doğru bir ifade. Çünkü zayıflamak için diyet yaparken, bazı yiyecekleri “düşman” olarak görürsünüz. Bu da sizde onlarda kaçınma hatta bir tür “savaş” duygusu yaratır. Oysa yiyeceklerle kavga etmenize, savaşmanıza gerek yok. Geçmişte yaptığınız hataları tekrarlamamak, bazı yiyecekleri size saldıran düşmanlar olarak görmek yerine sağlıklı ve akılcı beslenmeye odaklanırsanız, seçimlerinizi çok daha soğukkanlı bir şekilde yapabilirsiniz. Sakın unutmayın, amacınız yiyeceklerle savaşmak değil, bazılarını hayatınızdan çıkarıp çok daha sağlıklı alternatifleri onların yerine koymak. Zaten bunu yaptığınızda yavaş da olsa fazla kilolar kalıcı olarak gidecek.

Kötü alışkanlık- iyi alışkanlık çatışması: Diyet yapmadan zayıflanır mı? Diyet ile sağlıklı beslenmenin farkı ne? konusuna yine önemli bir ayrıntıyla devam edelim. Bu bir önceki maddeyle de ilgili bir durum. Diyet yapmak, sizi psikolojik baskı altına alır. Sürekli olarak fazladan yediğiniz ve kilo almaya neden olan yiyecekleri düşünmenize, pişmanlık duymanıza yol açar. Bu da psikolojinizi olumsuz etkiler. Yani bir başka deyişle kötü alışkanlıklarınızın aklınızın bir yerinden hiç çıkmamasına yol açan bir kısır döngü haline gelir. Geçmişteki “kötü tercihleri” bir yana bırakıp attığınız yeni adımı ve hayatınızın geri kalanını üzerine şekillendireceğiniz “iyi alışkanlıkları” düşünün.

Diyet geçici, sağlıklı beslenme kalıcı: Siz de biliyorsunuz ki yaptığınız o katı ve sağlıksız diyetler çok uzun süre devam ettirilemez. Oysa sağlıklı beslenme hayatınız boyunca sürdüreceğiniz bir durum. Arada “yan yollara sapıp” küçük kaçamaklar yapsanız bile hemen durumu toparlayıp beslenme düzenini rayına oturtabileceğiniz bir serüven sağlıklı beslenme. İşte diyet yapmadan zayıflanır mı? Diyet ile sağlıklı beslenmenin farkı ne? konusunda söylemek istediklerimden biri de bu.

Diyet sınırlar koyar, sağlıklı beslenme özgürleştirir: Diyet yapmadan zayıflanır mı? Diyet ile sağlıklı beslenmenin farkı ne? konusunda bana göre önemli bir maddeye daha sıra geldi. Diyet sizi kısıtlar, sınırlar koyar. Sağlıklı beslenme ise özgürleştirir. Çünkü bilirsiniz ki yiyecek konusunda sağlıklı tercihler yapmak zihninizi, bedeninizi ve ruhunuzu besler. Şöyle anlatayım: Sağlıklı beslenmek bazen bir dilim kakaolu kek yemeyi de kapsar! Çünkü o anda sevdiğiniz dostlarınızla birliktesinizdir ve o bir dilim kakaolu keki yemek sizin için mutluluk verici bir eylemdir. Ama yeri gelir o bir dilim keki yememeyi tercih edersiniz. Çünkü zaten toksunuzdur ve sık sık o bir dilim keki yemenin size yarar getirmeyeceğini biliyorsunuzdur.

Sağlıklı beslenmenin faydaları

Diyet yapmadan zayıflanır mı? Diyet ile sağlıklı beslenmenin farkı ne? konusunu kısaca bu şekilde toparladım. Peki ya sağlıklı beslenmenin size ne gibi faydalar sağladığını biliyor musunuz? Gelin ona da bir bakalım.

  • Sağlıklı beslenme kalıcı kilo kaybının da da anahtarıdır.
  • Bu şekilde beslenerek kanser riskini azaltabilirsiniz.
  • Diyabeti kontrol edebilir ya da önleyebilirsiniz.
  • Kalp sağlığını koruma konusunda ciddi bir adım atmış olursunuz.
  • Ruh haliniz iyileşir.
  • Siz sağlıklı beslenirken aileniz, eşiniz ve en önemlisi de çocuklarınızı da sağlıklı beslersiniz. Yani bir anlamda gelecek nesiller için de sağlıklı bir adım atmış olursunuz.

Cevap Yazın

e-Posta adresiniz görünmeyecektir. (*) lı alanlar zorunludur.


error: Korunmuş içerik!