Duygusal açlık nedir? Duygusal açlık nasıl kontrol edilir?

9 Haziran 2021- Bersu Ekinci0
duygu.jpg

Son Güncelleme : 9 Haziran 2021

Gelin bugün yeme davranışlarıyla ilgili farklı bir konuya değinelim. Bugün duygusal açlık konusunu ele alalım biraz. Duygusal açlığın ne olduğuna, kişiyi nasıl etkilediğine bakıp duygusal açlık nedir? Duygusal açlık nasıl kontrol edilir? sorularının yanıtlarına bir bakalım. Danışanlarımla yaptığım görüşmelerden edindiğim izlenime dayanarak birçok kişinin yiyeceklerle bu türden bir ‘duygusal bir ilişki‘ yaşadığını söyleyebilirim. Sözü çok dolandırmadan geçelim hemen duygusal açlık nedir? Duygusal açlık nasıl kontrol edilir? konusuna.

Duygusal açlık nedir? Duygusal açlık nasıl kontrol edilir?

Bazen herkesin başına gelebilir. Herhangi bir sorunla karşılaşıp bir çözüm bulamadığında ya da kendini bir sebepten kötü hissettiğinde hemen yiyeceklere sığınıp yiyerek rahatlamaya çalışır.  Sonra da ardından ne gelir biliyor musunuz? Derin bir pişmanlık duygusu… “Neden yedim?” soruları “Keşke yemeseydim” yakınmaları…

İşte duygusal açlık nedir? Duygusal açlık nasıl kontrol edilir? konusunda biraz bu gibi durumlara değinmek istiyorum. Gerçek açlıkla duygusal açlık arasındaki farkları ele alıp, duygusal açlıkla karşılaşıldığında ve sonrasında neler yapmak gerektiğini biraz anlatmak istiyorum.

Duygusal açlık ile gerçek açlık arasındaki farklar

Duygusal açlık nedir? Duygusal açlık nasıl kontrol edilir? konusuna önce hemen ilk adımla başlayalım. Yani gerçek açlık ile duygusal açlık arasındaki farklarla.

Gerçek açlığın belirtileri ve sonrası

  • Kademeli olarak hissedersiniz. Yani en alt basamaktan başlar, yemediğiniz sürece artarak yükselir.
  • Birbirinden farklı her tür yiyeceğe açıktır.
  • Gerçek açlık sabırlıdır.
  • Fiziksel bir ihtiyaçtır.
  • Gerçek açlık hisseden kişi kararlı ve dikkatli bir şekilde yiyeceklerini seçer.
  • Gerçekten acıkan kişi yeteri kadar yediğinde kendini tok hisseder. 

Duygusal açlık nedir? Duygusal açlık nasıl kontrol edilir? konusunda şimdi de gelelim duygusal ile ilgili bölüme.

Duygusal açlığın belirtileri ve sonrası

  • Aniden ortaya çıkar.
  • Genellikle belirli bir yiyeceği tüketme isteği şeklinde ortaya çıkar.
  • Duygusal açlık çeken kişi kendini acil bir durum içinde hisseder. Yani hemen yemesi gereklidir.
  • Genellikle üzüntü verici, olumsuz duygular eşlik eder.
  • Genellikle otomatik ve fazlaca üzerinde düşünülmeden yapılan yiyecek tercihlerini içerir.
  • Duygusal açlık içindeki kişi aslında doysa da yemeyi bir türlü bırakamaz.
  • Açlık duyduğu yiyeceği tükettikten sonra, kişi büyük ve yakıcı bir pişmanlık duygusunun pençesine düşer.

Duygusal açlık nedir? Duygusal açlık nasıl kontrol edilir? sorularını yanıtlamaya böyle başladık. Bu küçük ipuçları  gerçek açlık ve duygusal açlık arasındaki farkı anlama konusunda yol gösterici olacaktır.

Duygusal açlığın nedenleri

Dikkat ettiniz sanırım, duygusal açlık konusunda öne çıkan temalardan biri “suçluluk” duygusu. Bu durumdaki birçok kişi duygusal açlığını gidermek için yiyecek tükettikten sonra pişman olur. Öncelikle bunu halletmemiz gerekir. Herkes zaman zaman duygusal açlık içinde olabilir. Bu normal. Bu durumda yediklerinizden sonra günün geri kalanını da kendinizi cezalandırmak için dikkatsiz beslenerek ya da aç kalarak geçirmeyin.

Duygusal ihtiyacınızı gidermek için tükettiğiniz yiyeceği unutun, onun için pişmanlık duymayı bir kenara bırakın ve günün geri kalan öğünlerinde sağlıklı tercihler yapmaya çalışın. Pişmanlığın ve suçluluk duygusunun sizi ele geçirmesine asla izin vermeyin.

Duygusal açlık nedir? Duygusal açlık nasıl kontrol edilir? konusunda şimdi de bunun nedenlerine bir bakalım istiyorum. Biliyor musunuz, duygusal açlığa her şey sebep olabilir, özellikle de olumsuz duygular!

Gelin en çok görülen nedenleri şöyle görünür şekilde bir sıralayayım:

  • İş yaşamıyla ilgili sorunlar.
    Özel ilişkilerle ilgili yolunda gitmeyenler.
    Sağlıkla ilgili sorunlar.
    Finansal sıkıntılar.

Ama bunun yanı sıra gerilimli, duygusal olarak kötü hissettiğimiz zamanlarda yiyeceklere yönelmenin başka nedenleri de var. Onlara da bir bakalım isterseniz:

  • Stres, üzüntü gibi duygular sırasında yükselen kortizol hormonu kişiyi yiyeceklere yöneltir.
  • Kişinin kendi kendisiyle yapacağı “olumsuz” konuşmalar, aşırı sorgulama ve suçlama, buzdolabının önünde ilk bulduğunu yemesiyle sonlanabilir.
  • Stresle ya da olumsuz duygularla başa çıkabilmek için başka bir yol bulamamak ya da bu konuda bilinçsiz olmak. Oysa bu gibi olumsuz duyguları spor yaparak ya da başka herhangi bir hobiye yönelerek de alt etmek mümkün.
  • Olumsuz duygular içinde olan kişinin sosyal destek alamaması ya da bu konuda yardım istemeyi reddetmesi.

İşte bütün bunlar duygusal açlığa yol açabilen en önemli etkenler. Duygusal açlık, kadın ya da erkek fark etmeksizin her iki cinsi de etkiler. Ama yapılan tıbbi araştırmaların sonuçlarına göre bu durumdan en çok kadınlar etkileniyor.

Duygusal açlığı kontrol altına almanın yolları

Bütün bunlar da duygusal açlığa neden olabilen faktörler. Peki duygusal açlığı kontrol altında tutmanın yollarını neler, biraz da buna bakalım. Böylelikle de
duygusal açlık nedir? Duygusal açlık nasıl kontrol edilir? konusunu toparlamış olalım.

Duygusal açlık nedir? Duygusal açlık nasıl kontrol edilir? konusunda bu ayrıntıyı da maddeler halinde anlatmak isterim. Belki hepsi değilse bile en azından birkaç tanesi bu konuda sizin için de etkili olacaktır.

1- Yemeden önce gerçekten aç olup olmadığınızı kendinize sorun. Eğer yanıtınız “evet” ise doyana kadar yiyin. Ama cevap konusunda emin değilseniz yiyeceği tüketmeden önce biraz daha bekleyin.

2- Stres ve olumsuz duygularla başa çıkmayı öğrenin. Duygusal açlık sırasında bir şeyler yemek, hiçbir sorununuzu çözmez, sadece geçici bir rahatlama sağlar. Bu yüzden bu tür olumsuz duygularınızı yemek dışında farklı yöntemlerle çözmeye çalışın.

3- Sağlıklı seçimler yapın. Her ne kadar duygusal açlık içindeki biri için kolay olmasa da sağlıklı yiyecek seçimleri konusunda çaba gösterin.

4- Yalnız kalmayın! Duygusal açlık sorunu yaşıyorsanız, yakın arkadaşlarınızdan, ailenizden ya da hiçbiri fayda sağlamıyorsa bir uzmandan destek alın.

5- Bol su için. Su içmek, kendinizi fiziksel olarak tok hissetmenize neden olur. Belki duygusal açlık konusunda ilk anda etkili gibi görünmese de bu tür bir yönelim içine gireceğinizi hissettiğinizde yine de bol su içmeyi deneyin.

6- Kendinizi suçlamayın, cezalandırmayın. Diyelim ki bir gün stres yüzünden ya da kendinizi kötü hissettiğiniz için duygusal bir açlık çektiniz ve ilk bulduğunuz yiyeceği yediniz. Bunun için kendinizi suçlamayın, sonraki öğünlerde cezalandırmaya kalkışmayın. Kendinizi bir tür “yenilmişlik” duygusu içine hapsetmeyin. Evet, büyük olasılıkla yememeniz gereken bir yiyeceği tükettiniz. Ama bitti, gitti. Önemli olan bundan sonraki öğünler sırasında daha dikkatli seçimler yapmak. Hiç unutmayın, bu tür küçük geri çekilmeler asla sizin büyük zaferlere ulaşmanızı engelleyemez.

 


Cevap Yazın

e-Posta adresiniz görünmeyecektir. (*) lı alanlar zorunludur.


error: Korunmuş içerik!