Duygusal açlık Nedir? Duygusal açlık Ne İşe Yarar?

duygu.jpg

9 Haziran 2021- Bersu Ekinci0

Gelin bugün yeme davranışlarıyla ilgili farklı bir konuya değinelim. Bugün duygusal açlık konusunu ele alalım biraz. Duygusal açlığın ne olduğuna, kişiyi nasıl etkilediğine bakıp duygusal açlık nedir? Duygusal açlık nasıl kontrol edilir? sorularının yanıtlarına bir bakalım. Danışanlarımla yaptığım görüşmelerden edindiğim izlenime dayanarak birçok kişinin yiyeceklerle bu türden bir ‘duygusal bir ilişki‘ yaşadığını söyleyebilirim. Sözü çok dolandırmadan geçelim hemen duygusal açlık nedir? Duygusal açlık nasıl kontrol edilir? konusuna.


foto2.jpg

25 Aralık 2020- Bersu Ekinci0

Bir bütünsel beslenme danışmanı ve sağlıklı yaşam eğitmeni olarak, özellikle ilk görüşmelerde, danışanlarımdan en çok duyduğum sorunlardan birine eğilmek istiyorum bugün. Ne mi bu? “Duygusal açlık.Duygusal açlığı önlemenin beş kolay yöntemi konusunda basit ama etkili ipuçları vereceğim size. Çünkü önde gelen kilo alma nedenlerinden biri bu. Önüne geçilmediğinde de ciddi fiziksel ve ruhsal sağlık sorunlarına yol açıyor. Haydi o zaman gelin bakalım duygusal açlığı önlemenin beş kolay yöntemi nedir?

Duygusal açlığı önlemenin beş kolay yöntemi: Sorunun farkında olun

Duygusal açlığı önlemenin beş kolay yöntemi

Benim temel beslenme anlayışıma göre, doyurulması gereken tek açlık fiziksel açlık değil. Duygusal açlık da aynı şekilde önemli. Peki duygusal açlık nedir? Belki zaman zaman yaşıyorsunuzdur siz de, çözemediğiniz herhangi bir sorun, yaşadığınız stres, belki bir kayıp, ayrılık gibi nedenlerle içine düştüğünüz ruhsal durumdan çıkamadığınızda, yiyeceklere kelimenin tam anlamıyla saldırırsınız. Sanki sorununuzun çözümü yiyeceklerde gizliymiş gibi. Ye da belki onları yiyerek öfkenizi ortadan kaldırabilecekmişsiniz gibi. İşte bu duygusal açlık. Ve inanın bana, kişiye sanıldığından çok daha fazla zarar veriyor.

Ama bunun önüne geçmek mümkün. Sorunun farkına varmak ve gerekli adımları atmak önemli. Bu girişin ardından geçelim duygusal açlığı önlemenin beş kolay yöntemi nedir? Bu şekilde aşırı yemenin önüne geçmek için ne yapmak gerekir?

Asıl sorunu bulun ve onun çözümüne odaklanın: Duygusal açlığı önlemenin beş kolay yöntemi konusuna bu ayrıntıyla başlamak istiyorum. İş yerinde geçirdiğiniz kötü bir gün, eşinizle ya da sevgilinizle yaşadığınız bir tartışma, sizi duygusal yemeye iten yüzeysel bir sebeptir. Yani sandığınız gibi kendinizi yiyeceklere vermenizin görünürdeki sebebi bu gibi olaylar olsa da temelinde yatan büyük olasılıkla daha köklü bir sorun. Kronik stres, uzun süreli öfke, depresyon, duygusal açlığın temel nedenlerinden. Bunun önüne geçmek için gerekirse bir danışmanla görüşerek asıl sorunu keşfedin ve onu çözün. Buna ek olarak stres yönetimi için egzersiz yapmak, doğru nefes almak, dikkati daha olumlu şeylere yöneltmek gibi yöntemleri öğrenin.

Kendinize ‘Neden yiyorum?’ diye sorun ve dürüstçe yanıt verin: Gelelim duygusal açlığı önlemenin beş kolay yöntemi konusunda bir diğer ayrıntıya. Kendinizi kötü hissettiğinizde elinize geçen ilk yiyeceği ağzınıza atmadan önce bir durun ve şu sorulara yanıt verin: “Şu anda gerçekten aç mıyım?” ya da “Benim şu anda bu yiyeceği ihtiyacım var mı?” belki de “Bunu şu an yemem gerekiyor mu?” Bu sorulara dürüstçe, kendinizi kandırmadan yanıt verin.

Ya da bu konuda başka bir yöntem önereyim size: Yiyeceği elinize aldığınızda tüketmeden önce bir dakika durun, hissettiğiniz açlığı 1 ile 5 arasında derecelendirmeye çalışın. “1” aç değilsiniz, “5” ise gerçekten çok açsınız. Eğer gerçekten fiziksel açlık hissediyorsanız elbette yiyecek tüketin. Ama bu derecelendirmeyi de dürüstçe yapın. İşte aslında aynı noktaya varan bu iki adım yardımıyla gerçekten yemeniz gerekiyor mu, yoksa sırf duygusal sebeplerle mi yemek istiyorsunuz doğru sonuca ulaşırsınız.

Kötü yiyecek tercihlerinizi değiştirin: Duygusal açlığı önlemenin beş kolay yöntemi konusunda bir başka küçük ama önemli adıma gelelim. Genellikle üzüntü ya da stres konusunda insanların en çok yöneldiği yiyecekler, şeker içerenler. Oysa bu sizi bir kısır döngüye sokar. Şekerli yiyecekler tüketmek; kan şekeri dengesini bozar. Onları tükettikten kısa bir süre sonra yeniden acıkır ve yemek zorunda kalırsınız. Bu kısır döngü böylece sürüp gider. Ayrıca aşırı miktarda şekerli yiyecek tüketmek depresyonu da körükler. Bunun yerine sağlıklı besinlere yönelin. Mutlaka bir şey atıştırmak isterseniz, meyve, sebze en fazla kuruyemişle yetinin.

Stresle savaşan yiyecek ve içeceklere yönelin: Size daha önce de bazı besinlerin ve içeceklerin stresle mücadele ettiğini söylemiştim. Duygusal açlığın önemli nedenlerinden biri stres. Kendinizi ruhsal olarak zayıf ve yiyeceklere yönelecek gibi hissettiğinizde yeşil çay, maça çayı ya da papatya çayı tüketebilirsiniz. Bunlar, içerikleri sayesinde stresle savaşır.  Bunun yanı sıra çilek, vişne, yaban mersini gibi besinler de tüketebilirsiniz. Eğer öğle ya da akşam yemeği yenilebilecek bir zaman dilimindeyseniz somon balığı da stresi yenmenize yardımcı olur. Duygusal açlığı önlemenin beş kolay yöntemi konusunda söylemek isteriklerimden biri de bu.

Kendinize ‘acil durum’ paketi hazırlayın: Duygusal açlığı önlemenin beş kolay yöntemi konusunda son ipucuna sıra geldi. Bu bir acil durum paketi. Yani duygusal açlık sırasında kullanabileceğiniz bir paket bu. Üstelik kilo alma, kan şekeri dengesini bozma gibi sorunlara da yol açmıyor. Söz gelimi böyle durumlarda tüketmek için paketinize neler koyabilirsiniz? Şöyle birkaç örnek vereyim “Bir avuç badem ve iki tane hurma. Başka bir seçenek iki tane cevizin içi olabilir. Yarım avokado yiyebilirsiniz. Bir tane elma, bir tane muz tüketebilirsiniz Yani demek istiyorum ki duygusal açlığınızı kontrol altına alamadığınız zor zamanlarda mutlaka zararlı besinler tüketmeniz gerekmiyor. Bunun yerine daha sağlıklı seçenekler de var.


error: Korunmuş içerik!