sağlıklı yağlar Nedir? sağlıklı yağlar Ne İşe Yarar?

holistic-health.png

17 Ocak 2024- Bersu Ekinci2

Sağlıklı beslenme ve kilo verme konularına ilgi duyuyorsanız, bu konularda ortaya atılan teorilerin ne kadar kafa karıştırdığını bilirsiniz. Bir beslenme teorisi size  yalnızca protein tüketirken, diğer bir teori insanların yalnızca sebze yemesi gerektiğini öğütler. Birbiri ardına yayınlanan bu makaleleri çaresiz bir şekilde okuyan bizler de kararsızlık içinde kalırız.

Karbonhidratlarla zaten uzun bir süre önce ilişkimize ara vermiştik ama bir anda kırmızı et konusu ortaya atıldı, yemeli miyiz, yoksa yememeli miyiz? Peki yumurta, hani yalnızca beyazını yiyebiliyorduk? İşte tam da bu sorularla kafamız iyice karıştığında imdadımıza koşan Bütünsel Beslenme‘nin temel esasları, sağlıklı beslenme işini basite indirgemeyi başarıyor.

Sağlıklı beslenme konusunda kafanızı karıştıran fikirlerden kurtulmak ve Bütünsel Beslenme’nin 7 temel maddesini öğrenmek istiyorsanız, işte karşınızda mini liste…

Siz de bütünsel beslenme danışmanlığı almak isterseniz https://bersuekinci.com/bireysel-butunsel-beslenme bu linkten detaylı bilgilere ulaşabilir ya da  +90 543 164 34 34 numaralı telefondan arayabilir veya WhatsApp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.


ana.jpg

16 Şubat 2022- Bersu Ekinci0

Büyük olasılıkla siz de duymuşsunuzdur bu yakınmayı… Hatta belki de sizin başınıza gelmiştir. Yeme- içmeyle ilgili bütün keyiflerden mahrum kalırsınız ama bir türlü kilo veremezsiniz. Sonra da hep aynı yakınma gelir: Hiçbir şey yemediğim halde neden kilo veremiyorum? O zaman ben de size başka bir soru sorayım: Ya tam bu yüzden kilo veremiyorsanız? Zaman zaman hatırlattığım gibi kilo vermek, zayıflamak amacıyla aç kalmak, yapılabilecek en büyük hatalardan biri. Ama ne yazık ki tek hata değil! Bugün size hiçbir şey yemediğim halde neden kilo veremiyorum? başlığı altında bu konu hakkında bazı ipuçları vereceğim. Gelin hemen bakalım.


yesim.jpg

3 Kasım 2021- Bersu Ekinci0

Fazla kilolarınızdan kurtulmak mı istiyorsunuz? Ama bir yandan da sağlığınız bozulmasın istiyorsunuz. Bu kesinlikle mümkün! Kilo vermenin en önemli adımı, doğru beslenmeyi bilmek ve bunu da – arada ufak tefek kaçamakları dengeleyerek- ömür boyu sürdürmek. Peki nasıl doğru beslenebiliriz? Yani hangi yiyecekleri tüketelim ki hem kilo verip hem de sağlığımızı koruyalım? Gelin o zaman size bugün kilo vermek için her gün tüketmeniz gereken yiyecekler konusunda bazı önemli ayrıntılar vereyim. Öncelikle şunu söyleyeyim ki zayıflamak için mucize yaratan yiyecekler yok ortada. Önemli olan yiyecek konusunda doğru seçimleri yapmak ve doğru oranlarda tüketmek. Neyse… Sözü çok uzattım, hemen başlayayım kilo vermek için her gün tüketmeniz gereken yiyecekler konusuna bakmaya.


anagorsel.jpg

15 Eylül 2021- Bersu Ekinci0

Geçtiğimiz gün okuduğum bir makalede yer alan araştırma sonucu gerçekten ilginçti. İstatistiklere göre depresyon, tüm dünyada 300 milyon insanı etkileyen çok önemli bir problem. Bu rakam önemli, çünkü dünya nüfusunun yüzde 4’ünden fazlasına denk geliyor. Elbette bunların hepsi hastaneye yatırılmayı gerektirecek düzeyde değil. Ama dünyayı kasıp kavuran pandeminin de etkisiyle, depresyonun yanı sıra onunla bağlantılı olan ve çoğunlukla zemin hazırlayan anksiyete, stres, olumsuz ruh hali de giderek daha yaygın bir hale geldi. Elbette bu konuda çalışan ve işini çok iyi yapan uzmanlar var. Ama tahmin edebileceğiniz gibi depresyonu önlemek ve olumsuz ruh halinden korunmak için beslenme ile ilgili yapılabilecekler de var. Ben de buradan yola çıkarak depresyondan korunma ile beslenme arasındaki ilişki konusunda birkaç söz söylemek gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ağzınıza attığınız her lokmanın, kilonuz kadar ruh haliniz üzerinde de etkisi büyük. O zaman gelin depresyondan korunma ile beslenme arasındaki ilişki konusunda önemli noktaları bir özet geçelim.


dancee.jpg

25 Ağustos 2021- Bersu Ekinci0

İster misiniz bugün kilo verme ile ilgili bir ayrıntıya değinelim ve kilo verme sırasında vücut kıvrımlarını korumak için yapılması gerekenler konusunu masaya yatıralım. Danışanlarımın hikayelerinden de biliyorum bu durumu.  Birçok kişi bir yandan zayıflamak ve fazla kilolarından kurtulmak istiyor ama bir yandan da “çökük” bir görüntüye sahip olmaktan korkuyor. Aslında yaşınıza, sağlık durumunuza uygun sağlıklı bir beslenme programı benimser, vücudunuzun ihtiyacı olan yiyecekleri tüketirseniz ve düzenli egzersizi de buna eklerseniz böyle bir sonuçla karşılaşmanız mümkün değil. Ama yine de bilmenizde faydası olduğunu düşündüğüm bazı ayrıntılar var bu konuda. Şimdi onlara bir bakalım. İşte kilo verme sırasında vücut kıvrımlarını korumak için yapılması gerekenler.


stres-1.jpg

22 Ocak 2021- Bersu Ekinci0

Hatırlıyorsunuz değil mi? Size sık sık kilo vermek için stresi kontrol altına almanız gerektiğini altını çizerek anlatıyorum. İlk bakışta pek ilgisi yok gibi görünüyor olsa da stres, zayıflamak isteyenlerin en büyük düşmanı, elbette genel sağlığın da. O yüzden bugün stres sağlığınızı nasıl etkiler? Stres karşıtı beslenme konusunu ele almak istedim bu yazımda. Çünkü bu gerçekten önemli bir konu. Stres kontrol edilmediğinde yeme bozukluğundan ruhsal sorunlara, cinsel hayatınızdan saç dökülmesine sayısız soruna yol açıyor. Gelin şimdi biraz daha yakından bakalım stres sağlığınızı nasıl etkiler? Stres karşıtı beslenme konusuna.

Stres sağlığınızı nasıl etkiler? Stres karşıtı beslenme

Stres sağlığınızı nasıl etkiler? Stres karşıtı beslenme

Konumuza stresin tepeden tırnağa genel sağlığı nasıl etkilediğini anlatarak başlamak istiyorum. Kimi zaman stresin sağlığınız üzerindeki olumsuz etkilerini yaşayarak tecrübe ediyorsanız da belki de bu kadarını beklemiyorsunuzdur. Stres sağlığınızı nasıl etkiler? Stres karşıtı beslenme konusunda, stres sizi esir aldığında fiziksel ve ruhsal olarak nasıl yıkıcı sonuçlar yarattığına bir bakalım.

Uyku sorunları: Stres sağlığınızı nasıl etkiler? Stres karşıtı beslenme konusuna hem kilo verme hem de genel sağlık için çok önemli bir ayrıntıyla başlayalım. Stres, uyku bozukluğuna neden olur. Bu da iki türlü gerçekleşir. Ya uykusuz kalırsınız ya da aşırı uyursunuz. Özellikle de uykusuzluğun, eğer kilo verme amacındaysanız buna nasıl sekte vurduğunu, kortizol hormununu yükseltip açlık krizlerine yol açtığını, kaybolan enerjinizi yerine koymak için dengesiz beslenmeye yönlendirdiğini bir kez daha hatırlatmak isterim.

Odaklanma güçlüğü: Stres, herhangi bir konuya odaklanmanızı da engeller. Strese teslim olduğunuz zaman bazen basit günlük işlerinizi bile yapamaz hale gelirsiniz. Stres sağlığınızı nasıl etkiler? Stres karşıtı beslenme konusunda altını çizmek istediklerimden biri de bu.

Panik ataklara neden olur: Stres sağlığınızı nasıl etkiler? Stres karşıtı beslenme konusunda birçok insanın stresli zamanlarında yaşadığı ortak soruna sıra geldi. İnsana ölüyormuş hissi veren, kimi zaman kalp krizini taklit eden panik ataklar da yoğun stresin bir sonucu.

Göğüs ağrısı: Biraz önce size panik ataktan söz ederken “kalp krizini taklit eden” demiştim. İşte bu durumun bir başka benzeri de göğüs ağrısı. Yoğun stres altında olduğumuz bazı zamanlarda göğüs ağrısı hissetmek de mümkün. Bu da kişilere kalp krizi geçiriyor korkusu verip daha fazla strese yol açabilir.

Kas gerginliği: Stres sağlığınızı nasıl etkiler? Stres karşıtı beslenme konusuna yine birçok kişinin benzer durumlarda karşılaştığı bir sorunla devam edelim. Stres hormonları, kasların gerilmesine neden olur. Bunun sonucu olarak da kaslarınız ağrımaya başlar, bazı durumlarda da spazmlar ortaya çıkabilir.

Mide sorunları: Belki kendiniz yaşadınız belki de çevrenizden tanıklık ettiniz. Birçok insan, stresli zamanlarda midesiyle ilgili sorunlar yaşar. Kimi zaman mide ağrısı, kimi zaman bulantı, hatta kimi zaman da asit artışı. Elbette bunlar bazen başka sağlık sorunlarının da belirtisi olabilir ama stres dönemlerinde birçok insanın yaşadığı sorunlar arasında.  Stres sağlığınızı nasıl etkiler? Stres karşıtı beslenme konusuna bu önemli maddeyi de ekleyelim.

Saç dökülmesi: Stres sağlığınızı nasıl etkiler? Stres karşıtı beslenme konusunda değinmek istediğim konulardan biri de bu. Yoğun stres, bazı kişilerde saç dökülmesine de neden olabilir. Hatta bu stresin yoğunluğu arttıkça halk arasında “saçkıran” adı verilen ve saçın belli bir bölgesinin tamamen kaybıyla sonuçlanan soruna da yol açar.

Adrenal yorgunluk: Özellikle de uzun süren stresin yarattığı en önemli sorunlardan biri bu. Stres, vücudumuzdaki her organı, hatta her hücreyi olumsuz etkiler. En çok da adrenal bezler denilen böbrek üstü bezlerini. İşte bu durum da sizi aşırı halsiz ve bitkin düşürür. Canınızın hiçbir şey yapmak istememesinin, hatta bazen yataktan çıkmayı bile reddetmenin nedeni bu durum olabilir. Stres sağlığınızı nasıl etkiler? Stres karşıtı beslenme konusunda üzerinde durmak istediğim ayrıntılardan biri de işte bu.

Kalp ritminde artış: Stres sağlığınızı nasıl etkiler? Stres karşıtı beslenme konusunda bir başka önemli ayrıntıya değinelim şimdi. Gerilimli zamanlarda, kalbinizin atım hızı da artar. Bu aslında bu tür durumlarda vücudun verdiği normal bir tepki. Ancak kontrol altına alınmadığında sağlığı da olumsuz etkiler.

Cinsel arzularda azalma: Stres sağlığınızı nasıl etkiler? Stres karşıtı beslenme konusunda bir noktaya daha değinelim. Stres, yaşamın her alanını olduğu gibi cinselliği de olumsuz etkiler.

Stresi önleyen yiyecekler hangileri?

Stres sağlığınızı nasıl etkiler? Stres karşıtı beslenme

Stres sağlığınızı nasıl etkiler? Stres karşıtı beslenme konusunu böyle toparlayalım. Elbette günlük hayatınızı etkilediğinde bu durumdan kurtulmak için yardım almak gerekir. Ama stresin doğru beslenme ile azaltılıp kontrol altına alınabileceğini biliyor musunuz? Çünkü sağlığın her alanında olduğu gibi stres konusunda da doğru beslenme, önemli bir kilometre taşı. Bu arada… Stresli zamanlarda yapılan en büyük hatayı tekrarlamamanızı yani şekerli yiyeceklere yönelmeden, doğru beslenerek bu durumdan en az zararla kurtulmanızı sağlayacak birtakım beslenme önerilerim olacak.

Stres sağlığınızı nasıl etkiler? Stres karşıtı beslenme konusunda şimdi sırada stresi azaltan ve kilo aldırmayan yiyecekler var. Gelin onlara da bir bakalım ve konuyu böylece toparlayalım.

Bitki çayları: Aslında bu en iyi bilinen “stressavarlardan” biri. Stresli zamanlarda çay ya da kahveye yönelmeden papatya çayı, nane çayı gibi seçenekler sizi bekliyor. Elbette bunları da ölçülü kullanmak koşuluyla.

Kabak çekirdeği: Genellikle birçok insanın yaptığı bir şey, sıkıldığında çekirdek tüketmek. Bunun bir noktaya kadar rahatlatıcı etkisi olduğu da kesin. Neden biliyor musunuz? Kabak çekirdeği magnezyum içerir. Magnezyum da kortizol hormonunun fazla miktarda salgılanmasını engeller. Günde bir avuç tüketeceğiniz kabak çekirdeği, sağlıklı yağlar dahil birçok minerali almanızı sağlar.

Narenciye ürünleri: Stres sağlığınızı nasıl etkiler? Stres karşıtı beslenme konusuna içinde bulunduğumuz kış aylarında zaten bol tüketilen bu ürünlerle devam edelim. Bu meyveler, kilo verme için etkili olan C vitaminin yanı sıra glutatyon da içerir. Glutatyon, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu serbest radikallerden korur. Stresli olduğunuzda bağışıklık sisteminiz düşer ve bu da daha fazla strese neden olur. İşte bu yüzden sadece kilo vermek için değil aynı zamanda sağlıklı kalmak ve stresten uzak durmak için de bağışıklık sisteminizi sağlam tutmalısınız.

Yaban mersini, çilek, ahududu, böğürtlen: Gelelim, stres konusunda etkili bir başka meyve grubuna. Şeker oranı düşük ve yağ yakma konusunda etkili olan bu meyveler, aynı zamanda stresi azaltan antioksidanlar da içerir.

Sağlıklı yağ kaynağı balıklar: Stres sağlığınızı nasıl etkiler? Stres karşıtı beslenme inceliklerini anlatırken sıra Omega 3 yağ asitlerine geldi. Bilimsel araştırmalara göre bu sağlıklı yağ asitleri stres hormonlarını azaltıp depresyon tedavisine de yardımcı oluyor.

Yulaf ezmesi: Kilo vermek ve tokluk hissi için önemli olan bu yiyeceğin bir başka özelliği daha var: Mutluluk hormonu denilen serotonin salgılanmasına yardımcı oluyor.

Kakao: Stres sağlığınızı nasıl etkiler? Stres karşıtı beslenme konusunda kakaoyu da anlatmadan geçmeyelim. Mutluluk hissi veren dopamin ve serotonin salgılanmasına yardımcı olur.


esk.jpg

23 Eylül 2020- Bersu Ekinci0

Aslına bakılırsa kilo vermek isteyen ve bunun için bir beslenme danışmanına başvurmak yerine yalnız başına yola çıkan birçok kişiden sık sık duyuyorum. Bir yandan kilo vermek isterken bir yandan da beklenmedik anlarda gelen ve zayıflama sürecine sekte vuran açlık krizleri! Öyle ki bu açlık krizleri bazen, bazı kişilerin kilo verme amacına giden yoldan geri dönmesine bile neden oluyor. Oysa böyle olmak zorunda değil. Tam da bu konuda destek olan yani kilo verme sırasında açlık krizlerini önleyen, tok tutan yiyecekler var. Yapılması gereken tek şey, bu yiyecekleri bilmek ve ölçülü şekilde beslenme programında yer vermek. Yani burada yine akılcı beslenme devreye giriyor. Bence en iyisi bir beslenme danışmanının kapısını çalıp bu konuda yardım almak. Ama yine de bilinmesinde fayda olan kilo verme sırasında açlık krizlerini önleyen, tok tutan yiyecekler konusunda bazı ipuçları vereceğim size. Bakalım hangi yiyecekler uzun süre tok tutar?


ESY-016542241-2.jpg

3 Temmuz 2018- Bersu Ekinci0

Hiç düşündünüz mü kilo vermek için o kadar çabaladığınız halde neden bir türlü amacınıza ulaşamıyorsunuz? Neden deyim yerindeyse ‘aç gezdiğiniz halde’ bir gram bile veremiyorsunuz? Bunun nedeni kısaca şu: Kilo verme sırasında yapılan hatalar. Bazen yanlış inanışlar ve yanlış uygulamalar, kilo vermeyi zorlaştırır hatta imkansız hale getirir. Biraz bunlardan söz etmek istiyorum size. İşte kilo verme sırasında yapılan hatalar.


ANA.jpg

21 Şubat 2018- Bersu Ekinci0

Bir zamanlar kilo vermek isteyenler kesinlikle yağların hiçbir türüne ellerini bile uzatmazdı. Böylece daha hızlı kilo verileceği düşünülüyordu çünkü. Ama artık bu düşüncenin pek de doğru olmadığı biliniyor.  Yağ tüketerek de kilo vermek mümkün. Önemli olan doğru yağları tüketmek. İlk anda belki inanması güç gelebilir ama kilo vermeye yardımcı olan yağlar da var. Mutfağınızda bunlara bol bol yer verirseniz tükettiğiniz yiyeceklerde bunları kullanırsanız kilo verme süreciniz de hızlanır. Gelin şimdi anlatalım, kilo vermeye yardımcı olan yağlar neler.


tereyağ.jpg

4 Ekim 2017- Bersu Ekinci0

İkinci Dünya Savaşı’nı takip eden yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda, doktorlar bizlere yumurta, kırmızı et gibi besinlerin yanı sıra yağlardan da uzak durmamız gerektiğini söyledi. O dönemde eğer yağsız ya da az yağlı yiyeceklerle besleniyorsak sağlıklı seçimler yaptığımızı düşündük. Tüm dünyaya empoze edilen bu yanlış düşünce, yine bilimsel araştırmalar neticesinde çürütüldü ve nihayet yağlar sağlıklı bir beslenme biçiminin ayrılmaz bir ögesi haline geldi.


error: Korunmuş içerik!