Hamilelikte yenmesi gereken yiyecekler

16 Ocak 2018- Bersu Ekinci0
1-2.jpg

Son Güncelleme : 27 Nisan 2018

Evet! Sonunda güzel haberi aldınız. Bebek geliyor! Sizin de mutluluktan ayaklarınız yerden kesildi. Ama, durun bir dakika! Şimdi sorumluluklarınız ikiye katlandı. Daha düne kadar sadece kendiniz için iyi beslenmek zorundaydınız, şimdi karnınızdaki bebeği de düşünmeniz gerekiyor. Peki hamilelikte  yenmesi gereken yiyecekler neler,  anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi için hangi besinlere ihtiyaç var. Şimdi daha çok heyecanlandınız, biliyorum. Derin bir nefes alın, hepsini teker teker anlatayım.

Eskilerin sık sık savunduğu “hamileyken bir değil iki kişilik yenmeli” tezi çoktan tarihe karıştı. Hem bebeğin sağlıklı gelişimi için hem de doğumdan sonra hamilelikte alınan aşırı kiloları verme savaşına girmemek için 9 ay boyunca sağlıklı beslenme konusuna ayrı bir özen göstermek gerekiyor.

İşte hamileyken yenilmesi gereken 10 önemli besin

Yumurta

Aslında yumurta günlük yaşamınızda düzenli olarak tüketmeniz gereken bir besin. Hamilelik döneminde ise ayrı bir önemi hak ediyor. Çünkü yumurta, harika bir protein kaynağı. Proteinden oluşan aminoasitler bedenimizin yapı taşı. Bu durum bebeğiniz için de geçerli.  Proteinin, hem sizin hem de bebeğinizin vücudunda yeni doku üretimi için önemli olduğunu, bağışıklık sisteminizi güçlendirdiğini de unutmayın.

Bu kadar değil.. Yumurta aynı zamanda bir düzineden fazla vitamin ve mineral içerir. Bunlar arasında özellikle hamilelik sırasında öne çıkan bir tanesi var: Choline. Bu mineral, bebeğinizin beyin gelişimi için son derece önemli.

Somon balığı

Omega 3 yağ asitleri, bebeğinizin sağlıklı gelişimi açısından çok önemli. Ayrıca hamilelik sırasında bazı kadınların inişli- çıkışlı seyreden ruhsal durumları açısından da son derece iyi bir düzenleyici. Bu yüzden, hamilelikte yenmesi gereken yiyecekler arasında önemli bir yeri var. Sağlıklı bir hamilelik ve bebek gelişimi için somon balığını en azından haftada bir kez sofranıza konuk etmenizi öneriyoruz.

Bakliyat

Kuru fasulye, mercimek gibi gıdalar yüksek oranda protein içerir. Ama bu kadar değil! Bu gıdalar aynı zamanda zengin bir demir kaynağı. Hamileler için gerekli olan mineraller arasında demir ilk sıralarda yer alıyor.

Bakliyatın nimetleri sadece bununla sınırlı değil. Hamilelikte yenilmesi gereken yiyecekler arasında ilk sıralarda yer almasının bir başka nedeni de bunların lifli gıdalar olması. Lifli gıdaların, sindirim sisteminizin iyi çalışmasını sağladığı bunun da hamilelikte karşılaşabileceğiniz hemoroid ve kabızlık gibi sorunları önlediği unutulmamalı.

Tatlı patates

Hem lezzetli  hem de çok besleyici bir besin. Hamilelerin beslenmesinde önemli bir yeri olan tatlı patates, rengini karotenoidlerden alıyor. Daha açıklayıcı bir deyişle söylersek karotenoid bedeniniz için sağlam bir A vitamini kaynağı. Bunun yanı sıra C vitamini, folik asik ve lif açısından da zengin. Dolayısıyla hamilelikte yenmesi gereken besinler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Tahıllar

Tahılların da hamilelerin beslenmesinde önemli bir yeri var. Öncelikle tahılların, iyi bir antioksidan olan E vitamini kaynağı olduğunun altını çizerek söze başlayalım. Ayrıca hücre üretiminde önemli bir yapı taşı. Tahılların, sindirim sisteminin çalışmasını düzenlediğini de bir kez daha hatırlatalım.

Ceviz

Ceviz, sadece hamilelikte değil diğer zamanlarda da düzenli olarak tüketilmesi gereken bir Omega 3 kaynağı. Hamileler için gerekli olan proteini de bol bol içeriyor. Bu yüzden günde bir avuç iç ceviz tüketmenizde yarar var. Dilerseniz iç cevizi salatanıza da katabilirsiniz.

Yoğurt

“Anneannelerimizin reçetesi” deyip geçmeyin lütfen. Yoğurt, nesiller boyunca bilinen ve kullanılan bir “sağlık iksiri.”  Gelelim hamilelerin yemesi gereken yiyecekler arasında neden yer aldığına. Öncelikle yoğurt, çok sağlam bir probiyotik ve kalsiyum kaynağı. Kalsiyum; hem sizin kemiklerinizin güçlü olması açısından hem de doğacak bebeğinizin kemiklerinin sağlıklı gelişimi açısından son derece önemli. Yoğurdu dilerseniz yalnız başına dilerseniz de yemeklerinize garnitür olarak kullanabilirsiniz.

Koyu yeşil yapraklı sebzeler

Hamilelerin yemesi gereken yiyecekler arasında koyu yeşil yapraklı sebzeler de var. Ülkemizde her markette, manavda ya da pazarda kolayca bulunan ıspanak ve lahana kelimenin tam anlamıyla “süper besinler.”  Bu sebzeler hem çok besleyici hem de A,C ve K vitamini kaynağı. Durun, daha bitmedi! Koyu yeşil yapraklı sebzeler aynı zamanda folik asit açısından da son derece zengin. Üstelik bu yiyecekleri sofranızda çok değişik şekillerde kullanabilirsiniz. İsterseniz sıcak yemek şeklinde, isterseniz de salata olarak tüketebilirsiniz.

Kırmızı et

İşte size çok zengin bir protein kaynağı daha. Ama dikkat etmeniz gereken bazı ayrıntılar var; ilki tükettiğiniz etin yağsız olması gerektiği. Diğeri de kırmızı eti çok iyi pişirin ki, özellikle de hamilelik döneminde canınızı sıkabilecek parazit ya da bakteri kapma riskini ortadan kaldırın.

Renkli sebzeler ve meyveler

Hamilelik sırasında sofranızı renklendirin! Yeşil, kırmızı, sarı ve mor sebze ve meyveleri bol bol tüketin. Bu rengarenk besinlerin her biri farklı vitamin ve mineraller içerir. Bu sayede de hem siz hem de bebeğiniz bunlardan mahrum kalmamış olursunuz.

Hamilelikte yenmemesi gereken yiyecekler

Şu ana kadar hamilelikte yenmesi gereken yiyecekler hakkında bilgiler verdik size. Şimdi de bebeğinizin dünyaya gelişine hazırlandığınız süreçte uzak durmanız gereken yiyecekleri sıralayalım. Bunlardan bazılarını normal zamanda da tüketmemeniz gerektiğini bir kez daha hatırlatalım.

Zararlı atıştırmalıklar

Aslında bu tür abur- cuburları kesin olarak hayatınızdan çıkarmanızda fayda var. Yine de hatırlatalım,  normal zamanlarda az da olsa cips, bisküvi gibi yiyeceklerle küçük kaçamaklar yapıp “yasak aşk” yaşıyor olabilirsiniz. Ama hamilelikte yenilmemesi gereken yiyeceklerin ilk sırasında bunların olduğunun altını çizelim.

Fast food tarzı yiyecekler

Hamburger ya da türevlerinin bedenimize ne kadar zarar verdiğini biliyoruz. Üstelik bu kez daha dünyaya gelmemiş olan bebeğinizden de sorumlusunuz. O yüzden bu yiyecekleri tamamen hayatınızdan çıkarın.

Kafein

Sabahları kahve içmeden kendinize gelemiyor olabilirsiniz. Gelin, hamilelik sırasında bu keyfinizle aranıza biraz mesafe koyun. Kafeinin bebeğinizin sağlıklı gelişimi için zararlı olduğunu göz önüne alıp bu keyfinizi günde bir fincan ile sınırlayın.

Kızartmalar

Hamilelik sırasında kızartmalardan kesinlikle uzak durun. Trans yağların bedeninize ne kadar zarar verdiğini, kolesterol seviyenizi nasıl yükseltttiğini hatırlayın. Bebeğinizin sağlığına odaklanın.

Yapay tatlandırıcılar

Unutmayın ‘doğal’ olmayan hiçbir şey ne size ne bebeğinize yarar sağlar. Tatlı krizine girerseniz bunu geçiştirmenin çok daha sağlıklı yolları var. Hem bebeğinizin sağlıklı gelişimini engellemeyi hem hamilelik sırasında abartılı şekilde kilo almayı istemezsiniz değil mi?

Aşırı tuz

Aslında aşırı tuz tüketmenin sağlığa olumsuz etkilerini biliyorsunuz. Bu risk hamilelik sırasında ikiye katlanıyor, unutmayın. Aşırı tuz kullanımı hamilelikte istenmeyen bazı durumlara da yol açıyor. Bu yüzden hem yiyeceklerinize aşırı tuz katmaktan hem de aşırı tuzlu ürünler tüketmekten uzak durun.

Karbonhidratlar

Bunlara kalitesiz kalori denildiğini bir kez daha hatırlayın. Ev yapımı kekler, pastalar, börekler son derece baştan çıkarıcı olabilir. Ama zararları saymakla bitmez. Özellikle hamilelikte yenmemesi gereken yiyecekler listesinde bu tür zararlı karbonhidratları üst sıralara yazın ve elinizi bile sürmeyin.

Kutulanmış asitli içecekler ve meyve suları

Bir kez daha söyleyelim. Kutulanmış asitli ve bazıları yapay tatlandırıcı içeren içeceklerin bedenimize verdiği zarar anlatmakla bitmez. Aynı durum hazır satılan meyve suları için de geçerli. Bebeğinize haksızlık yapmayın. Canınız meyve suyu istediğinde evde kendiniz hazırlayın.

- Bersu Ekinci

Sağlıklı yaşamak, ideal kilonuza ulaşıp orada kalmak -bir başka deyişle kilo kontrolünüzü sağlamak-, tüm yaşamınız boyunca uygulayabileceğiniz pratik bilgilere sahip olmak, ruhsal ve bedensel olarak iyi hissetmek için doğru adrestesiniz. Sağlıklı yaşam, ancak bütünsel beslenmeyle olur. Bu nedenle bedeniniz için en uygun beslenme mönülerini, detoks programlarını oluşturduğumuz gibi, ruhunuz için işinizden, sosyal yaşamınızdan ve hayatınızdan da konuşabileceğimiz birebir veya grup seanslarımızdan, beraber yürüyüş ve yoga yapabileceğimiz aktivitelerimizden de faydalanabilirsiniz. Amacımız, toplumun yaşam kalitesini yükseltmek ve sağlıklı yaşam bilincini yaymak…


Cevap Yazın

e-Posta adresiniz görünmeyecektir. (*) lı alanlar zorunludur.


error: Korunmuş içerik!