Hastalanmamak için Sindirime ve Bağışıklığa Dikkat!

10 Aralık 2017- Bersu Ekinci0
sebze-1.jpg

Son Güncelleme : 27 Nisan 2018

Daha fazla hastalandığımız kış aylarında beslenmemize dikkat ederek hastalıklara karşı direnç kazanmaya çalışırız. Beslenme biçimimizle hastalıklardan korunmamızın arasında nasıl bir bağlantı olduğunu hiç düşündünüz mü?

Sizler için konuyu hızlıca özetleyelim… Vücuttaki  bağışıklık dokularının  %80’lik bir bölümü sindirim sisteminde bulunur. İşte bu nedenle  sindirim ve bağışıklık sistemleri birbiriyle ilişki içerisindedir. Ne zaman sindirimle ilgili sorun yaşasanız, kendinizi hastalıklara daha yatkın hissetmediniz mi? Belki o dönemlerde daha kolay hastalandınız, değil mi?

Eğer vücudumuzun sindirim ve bağışıklık sistemleri güçlüyse, biz hiç hissetmeden yaygın görülen  hastalık taşıyıcısı virüs ve patojenler vücudumuzdan atılır. Çünkü güçlü sindirim ve bağışıklık sistemine sahip vücutlar hastalığa neden olan virüslerin ve mikropların vücuda nüfuz etmesine müsaade etmeden zararlı maddeleri vücuttan atar.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklardan korunmak için…

Yediğimiz besinler, ilaç görevi görmez fakat karaciğer ve bağırsakları güçlendirerek bağışıklık sistemine destek verirler. Bağışıklık sistemi güçlendiğinde ise başka bir takviyeye ihtiyaç duymadan tek başına enfeksiyonlarla savaşabilir.  Her gün düzenli bir şekilde bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalarla beslenerek, kışın soğuk havalar başladığında vücudumuz hazırlıksız yakalanmaz.

6 adımda besinlerle bağışıklık sisteminizi güçlendirin!

  • Her gün taze sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin.

Vücutta sağlıklı bir flora yaratmak için  vitamin, mineral ve antioksidan bakımından zengin sebze ve meyvelerle beslenmeye özen gösterin. Yapılan araştırmalara göre  her 10 kişiden 9’u günlük besinini yeterli şekilde tüketmiyor. Ana ve ara öğünlerde taze sebze ve meyvelere yer vererek hastalıklara karşı vücudunuzu koruyabilirsiniz.

  • Farklı renkte sebze ve meyveler! Sosyal medyada sıkça paylaşılan rengarenk tabakları gömüş olmalısınız. Göze çok hoş görünen bu sebze meyve tabakları vücudunuz için de son derece faydalı. Tükettiğiniz sebze ve meyvelerin farklı renklerde olması içerdikleri vitamin ve antioksidanların çeşitliliğinin bir göstergesi.
  • Turpgil sebzeleri pas geçmeyin! Bağışıklık sistemini güçlendirmek için beslenme düzeninizde turpgillere yer vermeye özen gösterin. Karaciğeri ve vücudun detoks sürecini destekleyen Turpgil sebzeler aynı zamanda bağışıklık sisteminin sağlıklı kalması için çok faydalı. Brüksel lahanası, brokoli, karnabahar, karalahana ve su teresi turpgil sebzelerin başında geliyor.
  • İlaç niyetine sarımsak, soğan ve zencefil! Genellikle yemekleri tatlandırmak için kullandığımız muhteşem 3’lü sarımsak, soğan ve zencefilin son derece faydalı olduğunu belirtmeliyiz. Bu besnler antimikrobiyal özellikleriyle diğer besin gruplarından bir adım ileri çıkıyor. Mikrop ve bakterilerin vücutta yayılmasını önleyen antimikrobiyal özellikli soğan, sarımsak ve zencefil, bağışıklık sistemine de büyük destek verir.
  • Mantar soğuk algınlığının ilacı! Ayurvedik Tıp anlayışında mantarlar yüzyıllardır  bağışıklık sistemini destekleyen bir ilaç olarak kullanılıyor. Son dönemde yapılan modern tıp araştırmaları da geleneksel uygulamaların ardındaki bilimselliği ortaya koyuyor. Yapılan araştırmada mantarların; bileşikler ve kompleks maddeler , antimikrobiyal, antibakteriyel, hipoglisemik , antialerjik ve antitümör  özelliği bulunan maddeleri bolca içerdiği ortaya çıktı. Çeşitli mantar türlerini dönüşümlü ve sıkça tüketerek bu sağlık faydalarından yararlanabilir ve bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.
  • C Vitaminin yerine D Vitamini alın! Yapılan araştırmaların sonucunda bilim insanları D Vitamininin vücudun ihtiyaç duyduğu fosfat ve kalsiyum oranını düzenlemede son derece etkili olduğunu belirtti. Esas kaynağı güneş olan D Vitamininin C Vitaminin yerini alabileceği söyleniyor, D vitamini yalnızca diş, kemik ve kas sağlığı bakımından faydalı değil.  Bağışıklık sistemini destekleyen D Vitamini bakteri ve virüslerde delik açılmasını sağlıyor.

Kış aylarında yağışlı ve kapalı havaların çoğunlukta görüldüğü coğrafyalarda, insanlar güneş ışığından yeterli miktarda D Vitamini temin edemiyor. Bu gibi durumlarda D Vitamini takviyesi kullanarak vücudunuzun ihtiyacı olan desteği sağlayabilirsiniz.

Uzmanlar soğuk algınlığı ve solunum yolları iltihapları üzerinde D Vitaminin ne kadar etkili olduğunu gözlemleyecekleri çalışmalara imza attı.  11,321 kişi üzerinde yapılan bir çalışma sonucunda D Vitamininin gerçekten ne kadar etkili olup olmadığı araştırılmış ve şu sonuçlara ulaşılmış:

  • D Vitamini takviyeleri günlük ve haftalık kullanımda, aylık vitamin takviyesine oranla çok  daha etkili sonuçlar veriyor.
  • Yapılan araştırmaya göre, D Vitamini eksikliği olan kişilerde takviye vitamin kullanımı çok daha etkili sonuçlar doğuruyor. D vitamini eksikliğini gidermek için takviye kullanan kişilerde enfeksiyonlarda %10 azalma saptandı
  • D Vitamini takviyesi kullanan her 33 kişiden 1’i soğuk algınlığı hastalığına hiç yakalanmıyor. Grip aşısı olan her 40 kişiden 1’i asla grip hastalığına yakalanmazken bu oran D Vitamini kullanımında çok daha yüksek.
  • Özellikle kış mevsiminde hastalıklardan korunmak için D Vitamini kullanmaya başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririz.

 

- Bersu Ekinci

Sağlıklı yaşamak, ideal kilonuza ulaşıp orada kalmak -bir başka deyişle kilo kontrolünüzü sağlamak-, tüm yaşamınız boyunca uygulayabileceğiniz pratik bilgilere sahip olmak, ruhsal ve bedensel olarak iyi hissetmek için doğru adrestesiniz. Sağlıklı yaşam, ancak bütünsel beslenmeyle olur. Bu nedenle bedeniniz için en uygun beslenme mönülerini, detoks programlarını oluşturduğumuz gibi, ruhunuz için işinizden, sosyal yaşamınızdan ve hayatınızdan da konuşabileceğimiz birebir veya grup seanslarımızdan, beraber yürüyüş ve yoga yapabileceğimiz aktivitelerimizden de faydalanabilirsiniz. Amacımız, toplumun yaşam kalitesini yükseltmek ve sağlıklı yaşam bilincini yaymak…


Cevap Yazın

e-Posta adresiniz görünmeyecektir. (*) lı alanlar zorunludur.


error: Korunmuş içerik!