Hem fazla kilolarınız gitsin hem cüzdanınız dolsun

23 Şubat 2018- Bersu Ekinci0
9f29b34f-c78e-4a7e-8d5d-939b8640db7b.jpg

Son Güncelleme : 27 Nisan 2018

Hiç aklınıza gelmiş miydi bir yandan zayıflarken bir yandan da paranızı cebinizde tutmak. Yani sizce hem fazla kilolarınız gitsin hem cüzdanınız dolsun önermesi ne kadar doğru olabilir.  İşte paradurumu.com sitesinden Pınar Kılıç Vappreau ile yaptığımız söyleşide fazla kilolardan kurtulmaya farklı bir yaklaşım getirdik. Bakalım hem fazla kilolarınız gitsin hem cüzdanınız dolsun önermesi nasıl gerçekleşiyor. İşte o keyifli söyleşiden satır başları.

Bütünsel beslenme nedir?

– Bütünsel Beslenme denilince… İnsanı bir bütün olarak ele alıyoruz. İnsan sadece biyolojik bir varlık değil, aynı zamanda bir de ruhsal boyutu var. Yani insanın sadece karnı acıkmaz; ruhu da açlık hisseder, doyurulmak ister. İnsanın ruhsal açlığını gideren gıdaları birincil gıdalar olarak tanımlıyoruz. Bedenimizi beslemek için gereksinim duyduğumuz gıdalar ise ikincil gıdalar.

Diyelim ki sevgilimiz terk etti, eşimizle ilişkimizde yolunda gitmeyen bir şeyler var ya da ofisteki stresle başa çıkamıyoruz, belki de yaptığımız iş bizi mutlu etmiyor. Bir başka deyişle ruhumuzun açlığını bir türlü gideremiyoruz. İşte böyle bir durumda ikincil gıdalara yöneliyoruz. Ruhumuzun açlığını doyuramadığımız için fiziksel olarak sonrasını hiç düşünmeden kendimizi yemeğe veriyoruz. Ya da tam tersini düşünelim. Mutlu bir evliliğimiz var, etrafımız sevdiğimiz insanlarla çevrili ve onlar tarafından sevildiğimizi hissediyoruz, işimizde mutluyuz. İşte o zaman ruhsal bir doyum sağladığımız için sağlıklı gıdalarla besleniyoruz. Sözün kısası Bütünsel Beslenme, bu iki açlığı yani biyolojik ve ruhsal açlığı dengeli şekilde doyurmaya dayalı bir disiplin. Yani sadece bedenimizi değil ruhumuzu da doğru ve sağlıklı bir şekilde besliyoruz.

– Para yönetimi yapmakla kilo kontrolü yapmanın benzer tarafları olduğunu düşünüyoruz. Mesela BİRİKİM için mutlaka bir HEDEF olmalı. Başlamadan hedef belirlemek sizin için de önemli mi?

– Şöyle anlatayım. Hedef denilince ilk adımım; danışanlarımın kendileri için, sağlıklarını kaybetmeden, hayatlarını mutlu bir şekilde sürdürebilecekleri kiloya ulaşmalarını sağlamak. Ama asıl hedef bundan çok ötesi. Bu süreçte sağlıklı beslenmenin püf noktalarını öğretmeyi hedefliyorum. Danışanlarımın fazla kilolarından kurtulduktan sonra da geçmişteki hatalara düşmelerini önlemeyi amaçlıyorum. Yaptığım, Bütünsel Beslenme’nin temeline uygun olarak danışanlarıma hem psikolojik hem de biyolojik açlıklarını doğru şekilde doyurabilmelerini öğretmek. Üstelik bunu hayatları boyunca sürdürme bilinci kazandırmak.

-Biz ‘harcamayın’ demiyoruz. Parayı doğru ve fayda sağlayacak şeyler için kullanın diyoruz. Sanıyorum siz de diyet listeleriyle açlığa mahkum etmiyorsunuz. Değil mi?

– Diyet listeleri insanları psikolojik olarak kısıtlar. Oysa benim amacım hem ruhsal hem de biyolojik açlığı gidererek sağlıklı beslenme konusunda danışanlarımı bilinçlendirmek. Bu yüzden diyet listesi vermiyorum. Bunun yerine sağlıklı beslenme menüleri sunuyorum onlara. Böylece kilo vermek ve verdikleri kiloyu tekrar almamak için ne yapmaları gerektiğini öğreniyorlar. Zaten sağlıklı beslenmeyi öğrenip fazla kilolardan kurtulduklarında bir daha o günlere dönmemek için bu sağlıklı beslenme disiplinini sürdürüyorlar.

-Zaaflar hedeflerin önündeki en büyük engel. Gereksiz harcamalar, ihtiyaçlar dışında zevk için yapılan alışverişler bütçenin kontrolden çıkmasına neden oluyor. Diyette de tatlı krizleri büyük bir savaş. Danışanların bunun üstesinden gelmelerini nasıl sağlıyorsunuz?

– Aslında tatlı krizleriyle mücadele edebilmek zor olsa da asla imkansız değil. Öncelikle neden tatlı krizine girdiğinizi bulmanız gerekir. Örneğin deliler gibi çikolata yemek istediğinizde aslında bunun gerçek nedeni canınızın çikolata çekmesi değil. Bedeniniz o sırada size “benim magnezyuma ihtiyacım var” demek istiyor. Eğer siz o anda canınızın çektiği sağlıksız yiyeceğin yerine hangi sağlıklı yiyeceği koyacağınızı bilirseniz sorunu, zararsız bir şekilde çözebilir, bedeninizi de ruhunuzu da doyurabilirsiniz. Benim yaptığım da bu. Danışanlarımı tüketecekleri besinler konusunda bilinçlendiriyorum. Böylece hem fazla kilolarından kısa sürede ve sağlıkları bozulmadan kurtulabiliyorlar hem de bu disiplini hayatlarının geri kalanında da sürdürmeyi öğreniyorlar. Yani danışanlarıma fazla kilolardan uzak, sağlıklı beslenmenin anahtarını veriyorum.

– İşin koçluk tarafı var gibi. Herkes daha az harcaması daha az yemesi gerektiğini biliyor ama motivasyon önemli. Siz sürekli danışanlarınızla iletişim halinde misiniz?

– Elbette. İnsanların eline “bunları yiyin” diyerek diyet listeleri verip göndermek kolay görünen bir iş. Ama o şekilde danışanınızın psikolojisini anlayamazsınız. Oysa benim amacım danışanlarıma sadece kilo verdirmek değil onlara psikolojik olarak da destek vermek, kendilerini kötü ya da başarısız hissettiklerinde derin bir nefes alıp tekrar yola devam etmelerini sağlayacak cesareti vermek. İşte bu yüzden de danışanlarımı anlamaya çalışıyorum. Hem ruhsal dünyalarını ve yaşam tarzlarını hem de sağlık geçmişlerini. Önce onları tanıyorum ve sonra da buna uygun beslenme menüleri uyguluyorum.

Ayrıca danışanların sağlıklarının bozulmaması için de dikkatli davranmak gerekir. Bunun için çalışmaya başlamadan önce danışanlarımdan bir doktor kontrolü ve kan tahlili istiyorum. Bunu şöyle düşünün, tansiyon sorunu olan bir danışana uygulayacağınız beslenme menüsüyle hiçbir sağlık sorunu olmayan bir danışana uygulayacağınız menü aynı olmamalı.

Her ne kadar yüz yüze görüşmelerimiz belirli bir zaman dilimiyle kısıtlı kalsa da danışanlarımla online olarak sürekli iletişim halindeyim. Söz gelimi bazen dışarıda yemeğe gittiklerinde bana tüketecekleri yiyeceklerin fotoğraflarını gönderiyorlar. Bazen onlara hangi yiyecekleri çıkarmaları ve onların yerine hangilerini koymaları gerektiği konusunda önerilerde bulunuyorum. Bazen danışanlarımla birlikte alışveriş listeleri hazırlıyor hatta birlikte alışverişe çıkıyoruz. Alışveriş sırasında nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlatıyorum, etiket okumayı öğretiyorum. Bazı danışanlarım psikolojik olarak kendilerini kötü hissettiklerinde bana online olarak ulaşabiliyorlar. Onlara destek olmaya çalışıyorum. Sürekli danışanlarımın yanındayım bir başka deyişle.

-Biz de benzer bir şekilde harcamalarını kontrol almalarını sağlayacak bir program hazırladık. Nerelere, ne harcıyorlar, hangi harcamalardan kısabilirler gibi…

– Son olarak irade konusunda ne tasviyelerde bulunmak istersiniz?

– Fazla kiloların birçok hastalığa davetiye çıkardığını biliyoruz. Sahip olduğumuz bu beden doğanın bize en büyük armağanı. Ona zarar verecek alışkanlıklardan uzak durup sağlıklı bir biçimde hayatımızı sürdürmemiz gerek diye düşünüyorum. Eğer amaç fazla kilolardan kurtulmaksa zaten insan bu konuda bir ilerleme kaydetmeye başladığında kendi kendini dengeleyebiliyor, iradesine hakim olmayı öğreniyor. Özellikle şeker bağımlılığı olan danışanlarımda bazen bu tür irade zayıflıklarıyla karşılaşıyorum. Böyle zor durumlarda da eğitimini aldığım duygusal özgürlük tekniği yani EFT ve zihinsel sürecin yeniden yapılandırıldığı NLP tekniğiyle onlara yol göstermeye çalışıyorum. Bir de şu var, hayat tercihlerden ibarettir. Sağlıklı kiloda ve mutlu yaşayacaksak bazı zararlı yiyeceklere gönüllü olarak veda etmek durumundayız.

- Bersu Ekinci

Sağlıklı yaşamak, ideal kilonuza ulaşıp orada kalmak -bir başka deyişle kilo kontrolünüzü sağlamak-, tüm yaşamınız boyunca uygulayabileceğiniz pratik bilgilere sahip olmak, ruhsal ve bedensel olarak iyi hissetmek için doğru adrestesiniz. Sağlıklı yaşam, ancak bütünsel beslenmeyle olur. Bu nedenle bedeniniz için en uygun beslenme mönülerini, detoks programlarını oluşturduğumuz gibi, ruhunuz için işinizden, sosyal yaşamınızdan ve hayatınızdan da konuşabileceğimiz birebir veya grup seanslarımızdan, beraber yürüyüş ve yoga yapabileceğimiz aktivitelerimizden de faydalanabilirsiniz. Amacımız, toplumun yaşam kalitesini yükseltmek ve sağlıklı yaşam bilincini yaymak…


Cevap Yazın

e-Posta adresiniz görünmeyecektir. (*) lı alanlar zorunludur.


error: Korunmuş içerik!