İlkbahar depresyonundan kurtulmanın yolları

19 Mart 2018- Bersu Ekinci0
ANA.jpg

Son Güncelleme : 27 Nisan 2018

Gökyüzü daha mavi, ağaçlar çiçek açıyor, rengarenk bir mevsim başlıyor. Ama sizin içiniz karanlık! Nedir bu? Hemen söyleyelim, ilkbahar depresyonu. Bazı insanlar sonbaharda depresyona girip kış bitiminde bundan kurtulurken bazıları için tam tersi olur. Peki ilkbahar depresyonundan kurtulmanın yolları nelerdir, bu duygulanım bozukluğuyla nasıl başa çıkılır? Hepsini anlatacağım. Ama öncelikle paniğe kapılmamanız gerektiğini, bu durumun normal olduğunu belirteyim. Her ne kadar çoğunluk için bunun tersi olsa da bazı insanlar ilkbaharda karamsar duygulara kapılabilir. Şimdi sıra geldi, ilkbahar depresyonundan kurtulmanın yolları hakkında birkaç söz etmeye.

Nedir bu ilkbahar depresyonu

Öncelikle sorununuzun tıptaki adını söyleyerek başlayalım işe: Uzmanlar mevsim geçişlerinde ortaya çıkan bu durumu “mevsimsel duygulanım bozukluğu” olarak tanımlıyor. Yani bu depresif ruh hali, ilkbahar başlangıcında da ortaya çıkabiliyor, sonbahar başlangıcında da.

Özellikle de kadınları etkileyen ve eğer önlem alınmazsa kronik bir hale gelen ilkbahar depresyonunun nedenlerini kısaca anlatalım.

İlkbahar depresyonunun çeşitli sebepleri olabilir. Belki bazıları tamamen size özgü sebepler olsa da ilkbahar depresyonundan kurtulmanın yolları konusunda doğru bir rota çizebilmek için nedenlerini de doğru tespit etmek gerekir.

İlkbahar depresyonunun nedenleri

Biyolojik saat: Günlerin uzaması, güneşin yeryüzünü daha uzun süre aydınlatması herkesin ruhunda çiçekler açtırmayabilir. Bu durum, kendini sonbahar ve kış koşullarına uyduran iç saatinizi yani biyolojik saatinizi olumsuz yönde etkiliyor olabilir. Gün ışığının daha uzun saatlere yayılması, bedeninizi de buna uyma konusunda uyarır. Bazen bu durum bir tür zorlanmaya ve uyum sağlayamamaya yol açar. Bunun sonucunda da kendinizi depresif hissedebilirsiniz.

Serotonin düzeyi: Aslında tam tersinin olması beklenir. Yani güneş ışığına maruz kaldığınız saatler arttıkça serotonin düzeyi artar ve kendinizi daha iyi hissedersiniz. Ama bazen işler böyle gitmez. Bu değişiklik sizi karamsarlığa sürükleyebilir.

Melatonin düzeyi: Günlerin uzaması bazen gece yatış ve sabah da kalkış saatlerinizi etkiler. Daha az uyuyor olabilirsiniz. Bu da uykuda salgılanan melatonin hormonu düzeyini düşürür ve kendinizi kötü hissedebilirsiniz. Zincirleme reaksiyon yani!

İlkbahar depresyonundan kurtulmanın yolları dediğimizde uğranılması gereken bir başka durak da hayatınızı etkileyen bu sorunun belirtileri.

İlkbahar depresyonunun belirtileri

  • Uykusuzluk, uyku düzeninde değişme
    Sürekli gergin hissetme
    Sinirli olma
    Halsizlik
    Hayattan zevk almama
    Huzursuzluk
    Dikkat dağınıklığı
    İştahsızlık
    Yaşamın akışına karşı ilgisizlik

İlkbahar depresyonundan kurtulmanın yolları

Öncelikle günlük yaşantınızı normal bir şekilde sürdürmenizi engelleyen bir depresyona girdiğinizi düşünüyorsanız, yapmanız gereken ilk iş doktorun kapısını çalmak. Çünkü doktorunuz sizi tepeden tırnağa araştırıp belki de bazı kan değerlerinizde meydana gelen değişiklikler yüzünden depresif hissettiğinizi ortaya çıkaracaktır. Belki de B12 ya da demir eksikliğidir sizdeki bu depresyona sebep olan. Ya da belki bu durum mevsimsel değil de kronik bir depresyondur ve daha ciddi, daha uzun bir tedavi gerektirebilir. Bu yüzden öncelikle bir uzmana başvurma seçeneğini asla bir yana bırakmayın!

Depresyonu yiyerek düzeltemeyiz

Bildiğiniz gibi bütünsel beslenmenin amacı hem ruhu hem bedeni doğru beslemektir. Ruhsal doyum da bizi açlık ataklarından kurtarır. Bazen depresyona girdiğimizde çareyi yiyeceklerde ararız ve bu durum da sağlığımızı düzeltmek yerine tam tersine olumsuz yönde etkiler.

Bütün bunları anlattıktan sonra gelin şimdi size ilkbahar depresyonundan kurtulmanın yolları hakkında biraz ipucu vereyim:

  • Ruhsal dengenizi bulabilmek için öncelikle bedeninizi temizlemeniz gerekir. Bunun için atmanız gereken en önemli adım da şekerli gıdalara veda etmek. Sadece ilkbaharda değil genel olarak depresyon sorunu yaşıyorsanız kendisi başlı başına toksik bir madde olan şekeri hayatınızdan tamamen çıkarmak gerektiğini unutmayın.
  • Gün içinde çok fazla kafein almamaya dikkat edin. En azından miktarı sınırlayın. Hele sigaradan kesinlikle uzak durun, içiyorsanız artık bırakın.
  • Bir uyku düzeni oluşturun ve buna sadık kalın. En az 8 saat uyuyarak yeni gün için enerji toplamaya çalışın.
  • İçinize kapanmayın; açık havada daha fazla vakit geçirin. İlkbahar depresyonundan kurtulmanın yolları konusunu anlatırken sözün burasında size verebileceğim en iyi tavsiye doğa da ya da şehrin sakin bir köşesinde yani açık havada yürüyüşe çıkmaktır. Bunu düzenli bir şekilde uygulayın, haftada 4 ya da 5 gün tempolu yürüyüş yapın. Bu yürüyüşlerin sorunda kendinizi ne kadar iyi hissettiğinize şaşıracaksınız.
  • Beslenmenize dikkat edin, sağlıklı beslenme programınızdan asla vazgeçmeyin. Yeterli miktarda protein aldığınızdan, bedeninizin ihtiyaçlarını karşılayacak kadar sebze, meyve tükettiğinizden emin olun.

  • İlkbahar depresyonundan kurtulmanın yolları denilince yapabileceklerinizden biri yoga ya da meditasyon. Böylece sizi ele geçiren karamsar duygulardan uzaklaşırsınız.
  • Tamam, kabul… Böyle bir durumda insanların arasına karışmak yani sosyalleşmek çok da kolay olmayabilir. Ama bir kez adım attığınızda da gerisi gelir. Bunun için sosyalleşin. Sevdiğiniz insanlarla birlikte
    vakit geçirin. İçine düştüğünüz karamsar duygulara teslim olmak yerine bırakın güneş ışığı ruhunuzu aydınlatsın!
  • Kaçamak yapın! İlkbahar depresyonundan kurtulmanın yolları demişken kendinize kısa kısa yol haritaları hazırlamanızın iyi olacağını da hatırlatayım. Eğer elinizde imkan varsa; küçük bir kaçamak yapın. Birkaç
    günlüğüne sevdiğiniz bir yere gidin. Ya da rotayı daha önce hiç gitmediğiniz bir yere çevirin ve iki ya da üç günlük bir keşif gezisi yapın.

Depresyonsuz, rengarenk bir bahar dileğiyle…

- Bersu Ekinci

Sağlıklı yaşamak, ideal kilonuza ulaşıp orada kalmak -bir başka deyişle kilo kontrolünüzü sağlamak-, tüm yaşamınız boyunca uygulayabileceğiniz pratik bilgilere sahip olmak, ruhsal ve bedensel olarak iyi hissetmek için doğru adrestesiniz. Sağlıklı yaşam, ancak bütünsel beslenmeyle olur. Bu nedenle bedeniniz için en uygun beslenme mönülerini, detoks programlarını oluşturduğumuz gibi, ruhunuz için işinizden, sosyal yaşamınızdan ve hayatınızdan da konuşabileceğimiz birebir veya grup seanslarımızdan, beraber yürüyüş ve yoga yapabileceğimiz aktivitelerimizden de faydalanabilirsiniz. Amacımız, toplumun yaşam kalitesini yükseltmek ve sağlıklı yaşam bilincini yaymak…


Cevap Yazın

e-Posta adresiniz görünmeyecektir. (*) lı alanlar zorunludur.


error: Korunmuş içerik!