İstenmeyen kilo artışının 5 gizli nedeni

24 Temmuz 2018- Bersu Ekinci0
ana-2.jpg

Son Güncelleme : 24 Temmuz 2018

Düzenli ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarına sahipsiniz. Fazla kilolarınızdan çoktan kurtuldunuz ve kilo korumak için elinizden geleni yapıyorsunuz. Egzersiz deseniz o da tamam. Hatta başınız sıkıştığında beslenme danışmanınız size hemen yardım elini uzatıyor. Ama öyle bir an geliyor ki tartıldığınız zaman kilo aldığınızı görüyorsunuz. Peki neden? Nerede yanlış yapıyorsunuz? Belki de sorun sizde değil. İstenmeyen kilo artışının 5 gizli nedeni arasında gizli. “Bu da nasıl oluyor?” diye sorarsanız birazdan anlatacağım. Bazen farkında olmadığınız “gizli güçler” siz tam tersini yapmaya çalışırken kilo almanıza sebep olabilir. Birazdan “uykusuzluk kilo aldırır mı?”, “kilo aldıran hastalıklar”, “stres kio yapar mı?” gibi birçok kişinin zaman zaman aklından geçen sorulara kısaca yahıt vermeye çalışacağım. Şimdi konuyu maddeler halinde sıralıyorum: İşte istenmeyen kilo artışının 5 gizli nedeni.

Uykusuzluk, geç uyumak kilo aldırır mı?

Neden olmasın? İstenmeyen kilo artışının 5 gizli nedeni arasında ilk sırada sayacağım en önemli madde bu. Evet, uykusuzluk kilo aldırır. Geç uyumak da. Nasıl olduğunu şöyle anlatayım. Yapılan bilimsel araştırmalara göre geceleri yeterince uyumayan çocukların obeziteye yakalanma riski, düzenli ve sağlıklı uyku uyuyan yaşıtlarından çok daha yüksek. Bir çocuğun ortalama 12 saat uyuması gerektiğini düşünürsek eğer, daha az süreyle gece uykusu uyuyan çocuklar, yetişkin olduklarında hatta belki de yetişkin bile olmadan önce fazla kilolarla mücadele etmek zorunda kalabilir. Vücudunuzun günlük aktivitelere gereken enerjiyi bulması için sağlıklı ve yeterli bir gece uykusu gerekir. Peki uykusuz kalmak neden istenmeyen kilo artışının 5 gizli nedeni arasında biliyor musunuz? Bunun nedeni leptin hormonu. Gece uyuduğunuzda bünyeniz leptin hormonu salgılar. Bu da metabolizmanızın hızlı çalışması için gereklidir. Eğer az uyursanız ya da uykusuz kalırsanız salgılanan leptin hormonu seviyesi düşer. Bu da onca çaba göstermenize rağmen kilo almanıza neden olabilir.

Stres kilo yapar mı?

Uykusuz kalmak kadar stresli bir yaşam da istenmeyen kilo artışının 5 gizli nedeni arasında yer alıyor. “Stres kilo yapar mı?” diye sorduğunuzda size “evet” diyeceğim. Bu da iki şekilde oluyor. Stres sırasında vücudumuz kortizol salgılar. Bunun sonucunda da metabolizma savunma sistemini devreye sokup yavaşlıyor. Uzun süren stres özellikle göbek bölgesinde yağlanmaya neden olur. Stresin başka sağlık sorunlarına da yol açabileceğini göz önüne alarak, belki de hayata bakışımızı değiştirerek bu sorundan kurtulabiliriz diye düşünüyorum.

Hangi ilaçlar kilo aldırır?

İstenmeyen kilo artışının 5 gizli nedeni konusunu anlatırken bazı ilaçların kilo artışına yol açtığını belirtmem gerek. Bazı sağlık sorunlarını düzeltmek ya da kontrol altında tutmak için kullanılan ilaçlar kilo artışına neden olabilir. Her ne kadar yeni kuşak depresyon ilaçları kilo alımına sebep olmasa da bazıları bunun tam tersi bir yan etki yaratabilir. Bazen tansiyon ve şeker ilaçları da kilo alımına yol açabilir. Diyelim ki bir sağlık sorunu için doktorunuza gittiniz ve size ilaç yazacak, onunla konuşup kilo almaktan endişe ettiğinizi söylerseniz size aynı görevi yapacak başka bir ilaç önerebilir.

Kilo aldıran hastalıklar

Bazı durumlarda ne yaparsanız yapın kilo veremezsiniz, hatta tam tersine kilonuz artabilir. Bunun nedeninin farkına bile varmadığınız hastalıklar olabileceğini biliyor musunuz? İstenmeyen kilo artışının 5 gizli nedeni arasında bunu da saymam gerek. Çünkü bazı hastalıklar metabolizmanızı yavaşlatıp siz tam tersi için uğraşsanız da kilo almanıza yol açar. Örneğin tiroid hormonunun yeterince salgılanamamasından kaynaklanan hipotiroidi, metabolizma hızını düşürüp kilo artışına neden olabilir. Ya da kortizol hormonu fazlalığının yol açtığı Cushing sendromu da kilo artışı yapar. İşte bu yüzden eğer açıklayamadığınız bir kilo artışı sezerseniz hemen doktorunuzdan randevu alın.

Menopozdayım kilo veremiyorum

Menopoz, kadınların hayatı için bir dönüm noktası. Yani bir sayfanın kapanıp bir başkasının açıldığı dönem. Her geçiş süreci gibi bu da biraz sancılı olabilir. Menopoz sürecinde yaş da ilerlediği için metabolizma zaten doğal olarak yavaşlar. Yaşanan hormonal değişimler de menopozda kilo alma sürecini hızlandırabilir, bir türlü kilo verememeye neden olabilir. Menopozda, östrojen hormonu azaldığı için kiloların biriktiği bölgeler de değişir. Menopoz sonrası fazla yağlar bedenin orta bölümünde toplanmaya başlar.

Ama ilerleyen yaşla birlikte kilo almak sadece kadınlara özgü bir durum değil. Yaş aldıkça metabolizmanın da yavaşlamasıyla birlikte erkeklerde de kilo alımı görülebilir. İstenmeyen kilo artışının 5 gizli nedeni arasında bulunan menopoz ve ilerleyen yaş aslına bakalırsa kontrol edilemeyecek bir sorun değil. Daha sağlıklı beslenip, fazla zorlayıcı olmayan ama metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olan yürüyüş gibi egzersizlerle bu dönemde de kilo kontrolü sağlanabilir.

İstenmeyen kilo artışının 5 gizli nedeni: Peki bu aklınıza geldi mi

Buraya kadar anlattıklarım istenmeyen kilo artışının 5 gizli nedeni hakkında biraz daha teknik ve bazıları bizim dışımızda gelişen konulardı. Ama şimdi anlatacağım kısmı denetlemek tamamen kendi elimizde. Bir türlü önlemeneyen kilo artışının gizli nedenlerinden biri de evlenmek! Evet, yanlış okumadınız evlenmek. Bu nasıl mı oluyor? Aslında toplumun genelinde evlilik ile kilo alma arasındaki bağlantı bilimsel olarak da kanıtlanmış. Yapılan araştırmalara göre özellikle de kadınlar evlendikten sonra kilo alıyorlar. Bunun çeşitli nedenleri var. Öncelikle evlilik hayatının getirdiği sorumlulaklar kadınlarda yoğun bir stres yaratıyor. Evlilik öncesi dönemde sürdürdükleri sağlıklı beslenme ve egzersiz alışkanlıklarını ya evin sorumlulukları yüzünden bırakıyorlar ya da artık hayatlarının aşkını buldukları için fazla da önemsemiyorlar. Bu arada özellikle evliliğin ilk dönemlerinde kadınların porsiyonları büyümeye, tükettikleri yiyecekler de artmaya başlıyor. Bunun sonucunda da kilo artışı kaçınılmaz oluyor.

Peki ya erkeklere ne oluyor? İşin o kısmı biraz farklı. Bazı durumlarda evlendikten sonra erkeklerin de kilo aldığı görülse de düzenli hayat ve düzenli beslenme sayesinde daha formda ve daha sağlıklı oluyorlar.

Peki evlendikten sonra kilo korumanın yolu ne? Bu da çok basit aslında. Fazla strese girmemek için evdeki sorumlulukları eşinizle paylaşacaksınız. Elbette sağlıklı bir beslenme ve egzersiz düzenini de! işte bu kadar basit.


Cevap Yazın

e-Posta adresiniz görünmeyecektir. (*) lı alanlar zorunludur.


error: Korunmuş içerik!