Kabak çekirdeğinin sağlık faydaları ve kilo vermeye etkisi

14 Mayıs 2018- Bersu Ekinci0
ANA.jpg

Son Güncelleme : 14 Mayıs 2018

Haydi gelin “çekirdek çitleyelim.” Kulağınıza tuhaf mı geldi? Oysa ben şaka yapmıyorum. Omega 3 başta olmak üzere magnezyum, potasyum ve protein kaynağı olan kabak çekirdeğinin sağlık faydaları ve kilo vermeye etkisi o kadar çok ki! Ayrıca bir de güzel haber, bazen sadece vakit geçirmek için tüketilen kabak çekirdeğinin kilo vermeye de olumlu etkisi var. Ama elbette “oyunu kuralına göre oynamak” kaydıyla. Gelin size kabak çekirdeğinin sağlık faydaları ve kilo vermeye etkisi konusunda ipuçları vereyim.

Kabak çekirdeğinin sağlık faydaları ve kilo vermeye etkisi

Konuya, özellikle zayıflama ve kilo koruma sürecinde tok tutan, iyi bir ara öğün olan kabak çekirdeğinin besin değerini anlatarak bir giriş yapayım.

Kabak çekirdeğinde, protein, karbonhidrat, Omeaga 3 yağ asidi, B2, B3, B5, B9 vitaminleri, A vitamini,  E vitamini, K vitamini, kalsiyum, magnezyum, fosfor, çinko, demir, potasyum, sodyum ve bakır gibi yaşamsal mineral ve vitaminler bulunuyor. Bu da kabak çekirdeğinin vücudumuz için ne kadar yararlı olduğunu gözler önüne seriyor zaten. Tek yapılması gereken dikkatli tüketmek. Onu da birazdan anlatacağım zaten.

Protein kaynağıdır, kan şekerini dengeler

Kabak çekirdeği protein açısından zengindir. 100 gram kabak çekirdeği, 30 gram protein içerir. Yani tüketildiğinde uzun süre tok tutar. Ama kabak çekirdeğinin iyi bir ara öğün olmasının tek nedeni bu değil, aynı zamanda kan şekeri dengesini düzenlemeye de yardımcı olur. Bu, özellikle kilo vermek isteyenler için önemli bir konu. Hem protein içeren hem de kan şekeri dengesini düzenleyen kabak çekirdeği işte bu yüzden iyi bir ara öğün olarak tercih edilebilir.

Bol miktarda Omega 3 içerir

Kabak çekirdeği aynı zamanda iyi bir Omega 3 kaynağıdır. Bu sağlıklı yağlar, kalp sağlığını korumaya, kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Kanın akışkanlık derecesini de düzenleyerek damar tıkanıklığı gibi önemli sağlık sorunlarını da önler.

Bağışıklık sisteminin dostudur

Biraz önce kabak çekirdeğinin çinko açısından da zengin olduğunu söylemiştim. Yeterli çinko alımı bağışıklık sisteminin güçlenmesi açısından son derece önemlidir. Buradan yola çıkarak kabak çekirdeğinin bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olduğunu vurgulamak isterim.

Prostat büyümesini önler, menopozda yardımcıdır

Kabak çekirdeği prostat hastalığına karşı da bir yardımcı kalkan görevi üstlenir. Bunun nedeni de kabak çekirdeğinin bol miktarda içerdiği çinko. Yapılan bilimsel araştırmalara göre yeteri kadar çinko alan erkeklerin ilerleyen yaşlarında prostat sorunuyla karşılaşma riski düşüyor.

Kabak çekirdeğinin kadınların hayatlarının en önemli dönüm noktalarından biri olan menopoz üzerinde de olumlu etkileri var. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde menopoz sonrası görülen ateş basmaları ve ağır baş ağrılarının giderilmesine yardımcı olur.

Uykuyu düzenler

Eğer geceleri uykunuzu yeterince alamadığınızı ya da sağlıksız uyuduğunuzu düşünüyorsanız biraz kabak çekirdeği denemeye ne dersiniz? İlk anda tuhaf gelebilir belki ama kabak çekirdeği uykuyu düzenlemeye de yardımcı olur. Kabak çekirdeği bu özelliğini de içerdiği tryptophan maddesine borçlu.

Kabak çekirdeği ne kadar tüketilmeli

Kabak çekirdeğinin sağlık faydaları ve kilo vermeye etkisi konusunda bunları belirttikten sonra gelelim en önemli ayrıntıya.

Her şey iyi güzel de kabak çekirdeğinin kalori değerinin yüksek olduğunu biliyoruz. Bu da eğer fazla yersek bırakın kilo vermeyi tam tersine tartıya çıktığımızda bizi şaşırtacak bir sonuçla karşılaşmamıza bile neden olabilir.

Ama bir yandan da kabak çekirdeğinin iyi bir ara öğün tercihi olduğunu söyledim. Peki işleri nasıl yoluna koyacağız? Elbette orantılı bir şekilde, abartmadan tüketerek.  Kabak çekirdeğini, ara öğün olarak haftada en fazla iki gün ve sadece bir avuç tüketmenizi öneririm size. Bu miktarı aşarsanız; kilo verme ya da kilo koruma süreciniz tehlikeye girer.

İşte bu işin püf noktası da bu!


Cevap Yazın

e-Posta adresiniz görünmeyecektir. (*) lı alanlar zorunludur.


error: Korunmuş içerik!