Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenmek için ipuçları

21 Temmuz 2021- Bersu Ekinci0
metaa.jpg

Son Güncelleme : 21 Temmuz 2021

Evet… Bir Kurban Bayramı’na daha ulaştık. Üstelik bu kez bayramın ayrı bir anlamı var.  Pandemi yüzünden geçen yıl iki bayramı  sevdiklerimizden uzak geçirdik. Bu yılın Şeker Bayramı da benzer şekilde geçti. Kurban Bayramı ise tıpkı eski günlerdeki gibi özgür olarak kutlayabileceğimiz, gerçek bir bayram oldu uzun zaman sonra. Bu yüzden de ayrı bir önemi var. Ama elbette hem sağlığımızı hem de kilomuzu korumak için dikkat etmemiz gereken bazı ayrıntılar var. Gelin bugün Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenmek için ipuçları konusuna bir bakalım. Bayramlar, özellikle de Kurban Bayramı, yeme içme konusunda genellikle ipin ucunun kaçtığı dönemler olur. Ama havaların da sıcak gittiği bu günlerde dikkatli yemek gerektiğini unutmayalım. Haydi o zaman geçelim, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenmek için ipuçları konusuna. Sizin için kilo aldırmayan birkaç örnek menü önerisi hazırladığımı da eklemek isterim.

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenmek için ipuçları

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenmek için ipuçları konusuna hemen girelim ve sabah, öğle, akşam öğünleri için örnekler verelim. Sonra da Kurban Bayramı’nın vazgeçilmezi olan et konusuna, ana hatlarıyla bir değinelim.

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenmek için ipuçları konusuna, kilo korumak ya da kilo vermek isteyenler için birkaç öneriyle başlayalım.

Kahvaltıya hazırlık: Kurban Bayramı sırasında ne kadar dikkat edersek edelim, kimi zaman fazla yiyecek tüketebiliyoruz. Bunun için önceden önlem almakta fayda var. O yüzden size sabah uyanır uyanmaz, bir bardak su içmenizi öneririm. Eğer midenizle ilgili bir sorununuz yoksa suyunuza limon ve çubuk tarçın ekleyebilirsiniz. Tarçın da limon da özellikle kilo vermek isteyenler için yağ yakma konusunda çok etkili.

Sabah kahvaltısı sırasında: Şimdi gelelim Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenmek için ipuçları konusunda sabah kahvaltısına. Elbette geniş aileyle birlikte oturulan bayram kahvaltısının tadına doyum olmaz. Ama dikkat! Sağlık, bir bayram kahvaltısına feda edilemeyecek kadar ciddi bir konu, bunu da hatırlatmak isterim. Size kahvaltı konusunda iki seçenek önerebilirim.

Birincisi şöyle: Evde mayaladığınız yoğurdu bir orta büyüklükte kaseye alıp üzerine tarçın ekerek yiyebilirsiniz.

İkinci seçeneğe gelirsek.  Yine evde mayaladığınız yoğurttan bir kaşık alıp üzerine de iki yemek kaşığı haşlanmış yulaf ezmesi, bir avuç yaban mersini, iki tane ceviz koyup tüketebilirsiniz.

Farkındayım bu iki seçenek de alışıldık kahvaltılardan farklı. Ama şunu söylemeliyim ki bu iki seçenek sizi, Kurban Bayramı’nın geleneği olan kırmızı et yemeğe hazırlayacak.  Yani bu sayede sağlığınıza zarar vermeden güzel bir bayram geçirebileceksiniz.

Öğle yemeğinde: Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenmek için ipuçları konusunda gelelim öğle yemeğine. Bu tarifi daha önce de sizinle paylaşmıştım. Ama bir kez daha hatırlatmak isterim. Önce dolmalık kabakları, boyuna ince ince doğrayın. Üzerine iki kaşık lor peyniri ve biraz maydanoz, ızgara yapılmış üç tane mantar ekleyin. En son da biraz zeytinyağını gezdirin. İşte size Kurban Bayramı için sağlıklı bir öğle yemeği.

Akşam yemeğinde: Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenmek için ipuçları konusuna devam edelim. Kurban Bayramı’nın en önemli ve keyifli öğünü olan akşam yemeğine hazırız! Sıra geldi kırmızı et yemeğe. Ama onu da ölçülü bir şekilde yapacağız ki hem kilo almayalım hem de sağlığımızdan olmayalım.

Kilo almamak için kurban eti nasıl pişirilmeli?

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenmek için ipuçları konusunda kurban etini nasıl tüketeceğimize gelince… Etinizi bol yağda ve bol tuzda asla pişirmeyin. Bunun yerine buğulama, ızgara ve fırınlama yöntemini tercih etmenizi öneririm. Bu sağlıklı pişirme yöntemlerini uyguladıktan sonra tükettiğiniz etin miktarına da dikkat edin lütfen. Sağlıklı ve mutlu bir hayat sürmek için bütün yiyeceklerin keyfini çıkaracağız elbette. Ama bir yandan da tüketilen yiyeceklerin miktarına dikkat edeceğiz.

Sağlıklı beslenmek için tüketim miktarı ve besin kombinasyonları

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenmek için ipuçları konusunda kırmızı eti ne kadar tüketmek gerektiği konusuna da bir değinelim. Sağlık için ne kadar kırmızı et tüketmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Hemen söyleyeyim: Bir avuç içi yani iskambil kağıdı boyutunda. Etinizin kızartma ya da bol yağlı değil ızgara, buğulama ya da fırında pişirilmesine dikkat edin.

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenmek için ipuçları konusunda değinmek istediğim bir başka ayrıntı daha var. Kırmızı et ile birlikte hangi besinleri tüketebileceğinizi biliyor musunuz? Sağlıklı beslenmek için kırmızı etin yanında patates, fasulye, bezelye, makarna pilav gibi yiyecekler tüketmeyin. Bunun yerine et tabağınızı rengarenk sebzelerde daha iştah açıcı bir hale getirebilirsiniz.

Besin kombinasyonları ve porsiyon ölçüsü deyince… Bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz sizler için hazırladığım A’dan Z’ye Sağlıklı Beslenme Rehberi’ne bu linkten ulaşabilirsiniz.

- Bersu Ekinci

Sağlıklı yaşamak, ideal kilonuza ulaşıp orada kalmak -bir başka deyişle kilo kontrolünüzü sağlamak-, tüm yaşamınız boyunca uygulayabileceğiniz pratik bilgilere sahip olmak, ruhsal ve bedensel olarak iyi hissetmek için doğru adrestesiniz. Sağlıklı yaşam, ancak bütünsel beslenmeyle olur. Bu nedenle bedeniniz için en uygun beslenme mönülerini, detoks programlarını oluşturduğumuz gibi, ruhunuz için işinizden, sosyal yaşamınızdan ve hayatınızdan da konuşabileceğimiz birebir veya grup seanslarımızdan, beraber yürüyüş ve yoga yapabileceğimiz aktivitelerimizden de faydalanabilirsiniz. Amacımız, toplumun yaşam kalitesini yükseltmek ve sağlıklı yaşam bilincini yaymak…


Cevap Yazın

e-Posta adresiniz görünmeyecektir. (*) lı alanlar zorunludur.


error: Korunmuş içerik!