Ne zaman detoks yapılmalı? Detoks yapmak gerektiğini nasıl anlarız?

30 Ekim 2020- Bersu Ekinci0
deroks.jpg

Son Güncelleme : 30 Ekim 2020

Bir önceki yazımda detoks konusuna kısa bir giriş yapmıştım. Detoks nedir ve neden detoks yapmak gerekir sorularının olası yanıtlarını değerlendirmiştim. Bugün de konuya farklı bir boyuttan yaklaşmak istiyorum. Ne zaman detoks yapılmalı? Detoks yapmak gerektiğini nasıl anlarız?  sorularının yanıtlarına bir bakalım diye düşünüyorum. Eğer iyi dinler ve doğru değerlendirirseniz, vücudunuz size bu konuda mesajlar verir zaten. Haydi gelin bir bakalım ne zaman detoks yapılmalı? Detoks yapmak gerektiğini nasıl anlarız? sorularının yanıtlarına.

Ne zaman detoks yapılmalı? Detoks yapmak gerektiğini nasıl anlarız?

İnsan vücudu öylesine akıllı bir düzende çalışıyor ki! Tıpkı kusursuz bir makine gibi. Herhangi bir sorun ortaya çıktığında da aslında size bunu bildiren ve düzeltmeniz için şans tanıyan sinyaller gönderiyor. Örneklemek gerekirse tansiyonunuz yükseldiğinde başınızda hissettiğiniz ağrı gibi.  Gerçekten de eğer vücudunuzun verdiği sinyalleri doğru yorumlarsanız onun rehberliğinde sağlığı korumak da mümkün oluyor. Yani özetle vücudunuzdan gelen en küçük bir mesajı bile değerlendirip doğru çözüm yöntemine ulaşabilirsiniz.

Bu durum detoks konusunda da farklı değil. Toksinlerin fazlasıyla biriktiğini, detoks yapıp bunlardan kurtulmanız gerektiğini size ‘fısıldayan’ bazı işaretler de var. İşte ne zaman detoks yapılmalı? Detoks yapmak gerektiğini nasıl anlarız? sorularının yanıtlarına bakarken bu mesajların “dilinden nasıl anlayacağınızla” ilgili ipuçları vereceğim sizlere.

Gelin bir bakalım ne zaman detoks yapılmalı? Detoks yapmak gerektiğini nasıl anlarız?

Eğer bunları hissediyorsanız detoks zamanı gelmiş olabilir

Ne zaman detoks yapılmalı? Detoks yapmak gerektiğini nasıl anlarız?

Bitmeyen yorgunluk: Bu elbette başka hastalıkların belirtisi de olabilir. Hatta günlük tempo içinde gerçekten de çok yorulduğunuz için böyle hissediyor olabilirsiniz. Ama siz yine de bu detoks yapmak gerektiği olasılığını da  ‘cepte tutun.’ Devam edelim ne zaman detoks yapılmalı? Detoks yapmak gerektiğini nasıl anlarız? sorularının yanıtlarına.

Geçmeyen baş ağrısı: Tıpkı bir önceki maddede söylediğim gibi baş ağrısının da çeşitli sebepleri olabilir. Ama vücudunuzda biriken aşırı miktarda toksin de baş ağrısı yapabilir.

Mide ve bağırsaklarda şişkinlik: Ne zaman detoks yapılmalı? Detoks yapmak gerektiğini nasıl anlarız? sorusunun bir yanıtı da bu. Sürekli tekrarlayan mide ve bağırsak gazları, çok büyük olasılıkla yanlış beslenmenin bir sonucu. Bu da detoks yapmanızı gerektirebilir.

Libidonuz düştü: İşte bu da ne zaman detoks yapılmalı? Detoks yapmak gerektiğini nasıl anlarız? sorusunun yanıtlarından biri. Eğer sebepsiz yere cinsellikle aranıza yüksek duvarlar örülüyorsa detoks yapmanız gerekiyor olabilir.

Ruhsal durumunuz inişli çıkışlı: Ne zaman detoks yapılmalı? Detoks yapmak gerektiğini nasıl anlarız? sorusunun yanıtlarından biri de bu. Ruhsal durumunuzdaki gel-git’ler, ani sinirlenme ya da sebepsiz yere derin bir üzüntüye kapılma detoks yapmanız gerektiğinin göstergesi olabilir.

Sürekli hastasınız: Elbette gerçekten hasta olabilirsiniz: Fakat şöyle bir düşünün… Yedikleriniz, içtikleriniz, soluduğunuz hava, içtiğiniz su, hatta yaşadığınız çevre vücudunuzda aşırı miktarda toksin birikmesine neden olur. Zaten hastalıkların önemli sebeplerinden biri de bu. Özellikle de açıklayamadığınız sürekli hasta hissetme hali detoks yapmanız gerektiğinin göstergesi olabilir.

Ne zaman detoks yapılmalı? Detoks yapmak gerektiğini nasıl anlarız? sorularının en çok rastlanan yanıtlarını böyle toparladık.

Kimler detoks yapmamalı?

Elbette bu belirtilerden birini ya da birkaçını hissettiğinizde hemen kulaktan dolma detoks reçetelerine yönelmemeniz gerektiğini hatırlatmak isterim. Eğer bütün bu belirtiler hayat kalitenizi düşürüyorsa ilk yapmanız gereken bir doktora danışmak. Bütün olasılıkları eledikten sonra işinin ehli bir beslenme danışmanı bu sorunlarınıza çare olacak detoks programını sizinle paylaşacaktır.

Ne zaman detoks yapılmalı? Detoks yapmak gerektiğini nasıl anlarız? konusuna şöyle bir baktık. Düşündüm de detoks konusuyla ilgili atlanmaması gereken bir ayrıntı daha var! Şunu söylemeliyim ki, detoks bilinçli yapılmalı fakat aynı zamanda bazı kişiler için detoks yapmak fayda yerine zarar da getirebilir. Peki kimler detoks yapmamalı? Şöyle sıralayayım:

  • Hamileler ve emziren anneler
  • Kan sulandırıcı ilaç kullanmak zorunda olanlar
  • Çocuklar ve ergenlik çağındaki bireyler
  • Şeker hastaları
  • Hipoglisemi sorunu olanlar
  • Aşırı kilolu ya da çok zayıf kişiler
  • Kronik, uzun süreli hastalığı olanlar
  • Detoks süresinde tüketilen yiyecek ve içeceklere alerjisi olanlar

Ne kadar süre detoks yapılmalı?

İşte bu da önemli bir soru. Öncelikle işin uzmanına danışmadan bir program uygulamayın. İkincisi de detoks programının ayda bir kez ve en fazla bir hafta süreyle yapılması gerektiğini de unutmayın.


Cevap Yazın

e-Posta adresiniz görünmeyecektir. (*) lı alanlar zorunludur.


error: Korunmuş içerik!