Ramazan ayında kilo almaktan korunmanın yolları

3 Mayıs 2019- Bersu Ekinci0
anneeee.jpg

Son Güncelleme : 3 Mayıs 2019

Sayılı günler kaldı, birkaç gün sonra “11 ayın sultanı Ramazan” kapımızı çalacak. Sahur sofraları, heyecanla hazırlanan iftarlar derken; birçok kişi uzun açlık saatlerinin ardından kendini kelimenin tam anlamıyla yiyeceklerin cazibesine kaptıracak. Oysa Ramazan demek, sadece aç kalıp sonra da “tükenircesine” yemek değil. Amaç, hem ruhu hem de bedeni terbiye etmek. Belki sizin başınıza gelmiştir, belki de çevrenizdekilerin. Oruç tutan birçok insan bayram geldiğinde bir ay öncesine göre birkaç kilo aldığını fark eder. Peki Ramazan ayı boyunca kilo koruma mümkün değil mi? İftar ve sahurlarda tüketilen her yiyecek kilo aldırır mı? Elbette hayır. Hazır bu mübarek aya sayılı günler kalmışken Ramazan ayında kilo almaktan korunmanın yolları hakkında bazı önemli ipuçları vereceğim size. Böylece bir yandan ibadetinizi yapıp ruhen huzura kavuşurken bir yandan da sağlığınızı korumuş olacaksınız. Gelin bakalım o zaman Ramazan ayında kilo almaktan korunmanın yolları neler.

Ramazan ayında kilo almaktan korunmanın yolları konusunda 10 basit, ama çok önemli ipucu vereceğim size. Sırayla anlatmaya başlayalım.

Ramazan ayında kilo almaktan korunmanın yolları: Bu ayrıntılara dikkat

1- Orucunuzu bozduğunuzda, yiyeceklere karşı kontrolünüzü kaybetmeyin. Aşırı yemekten kaçının. Hem iftar hem de sahur menüleriniz hafif ama sağlıklı olsun.

2- Orucunuzu açtıktan sonra hızlı hızlı yiyecek tüketmeyin. Aslında kilo korumak isteyen herkesin, her zaman uyması gereken o kuralı hatırlayın: Lokmalarınızı yavaş, yavaş keyfini çıkararak çiğneyin.

3- Ramazan ayında kilo almaktan korunmanın yolları konusuna devam edelim. Orucunuzu hafif bir çorbayla ya da salatayla açın. Bunlar gün boyu aç kalan midenize ve sindirim sisteminize yük olmaz. Tam tersine uzun açlıktan sonra yemek yeme sürecine “yumuşak” bir geçiş yapmanıza yardımcı olur. Elbette çorbanızın kremalı olmaması gerektiğini de unutmayın.

Ramazan ayında kilo almaktan korunmanın yolları

4- Oruç tutarken bedeniniz susuz kalır. Bu sırada kaybettiğiniz suyu yerine koymak için iftar ile sahur arasında bol bol su için. Ramazan ayında kilo almaktan korunmanın yolları arasında önemli olanlardan biri de bu. Oruçlu olmadığınız zaman aralığında en az 8 bardak su tüketin.

5- Ramazan boyunca hafif ve sağlıklı yiyecekler tercih etmek gerek. Ramazan ayında kilo almaktan korunmanın yolları arasında önemli ayrıntılardan biri de bu. Meyve tüketecekseniz şeker oranı düşük olanlara yönelin. Canınız meyve suyu içmek istiyorsa, ambalajlı olanları satın alıp tüketmeyin. Çünkü bunlar yüksek oranda şeker içerir. Bunun yerine meyve suyunuzu evde kendiniz hazırlayın.

6- Ramazan ayında kilo almaktan korunmanın yolları arasında önemli olanlardan biri de işte bu madde. İftar ya da sahurda et tüketmek istediğinizde -ki bence protein açısından bu önemli- yağsız ve sağlıklı etleri tercih edin. Kızartmaya yönelmeden ızgara ya da buğulama yöntemiyle pişirin.

7- Oruç tuttuğunuz süre boyunca tatlı tüketme hayali kuruyorsanız, tercihinizi kesinlikle bol şerbetli ve şeker deposu olanlardan yana kullanmayın. Onun yerine ya şeker oranı düşük taze meyveler seçin ya da hafif tatlılara yönelin. Ramazan ayında kilo almaktan korunmanın yolları arasında çok önemlilerden biri bu. Çünkü birçok kişi ‘nasıl olsa bütün gün aç kaldım” diyerek bol şekerli tatlılara yönelebiliyor. Sonuçta da kilo kontrolü sağlamak zorlaşıyor.

8- Ramazan ayında kilo almaktan korunmanın yolları konusuna devam edelim. Yiyecek tüketim sürenizi kontrol altında tutun. Yani iftardan sahura kadar durmadan bir şeyler yemeyin. Bu, aşırı yorgunluğa neden olur, aynı zamanda mide ve sindirim sisteminizi zorlar.

Ramazan ayında kilo almaktan korunmanın yolları

9- Şimdi size ilk anda zor gibi görünen bir ayrıntı daha vereceğim. Ramazan ayında kilo almaktan korunmanın yolları demişken bunu atlamak doğru olmaz. Belki ilk günlerde bedeniniz oruca alışmaya çalışırken zorlanabilirsiniz ama her gün en azından yarım saat yürüyün. Elbette kendinizi aşırı zorlayıp bitkin düşmenizi önermiyorum. Ama her gün düzenli olarak yürürseniz fazladan kalori de yakabilirsiniz.

10- Eğer iftar ya da sahur öğünlerinizi evinizde yiyecekseniz sofranızdaki yiyecekleri kendiniz hazırlayın. Protein, sağlıklı yağlar ve karbonhidrat dengesini iyi ayarlayın. Yağlı yemeklerden, aslında kilo aldırıp kan şekeri dengenizi bozmaktan başka hiçbir işlevi olmayan hamur işlerinden, bol şekerli tatlılardan kaçının.

Ramazan ayında kilo almaktan korunmanın yolları konusunda paylaşmak istediğim ayrıntılar bunlar. İlerleyen zamanlarda sağlıklı Ramazan menüsü örnekleri de vereceğim size.

Ramazan, kilo verme ayı değildir

Bu arada, bazı danışanlarımın geçmiş tecrübelerine dayanarak bir bilgi daha paylaşmak istiyorum. Bazen, oruç tutmak fazla kilolardan kurtulma eylemi olarak algılanır. İşte bu yapılabilecek hataların en büyüğü. Oruç sürecini kilo verme fırsatı olarak algılamayın.  Bu yetersiz beslenmeye ve daha sonra da geri dönüşü zor sağlık sorunlarına yol açar. Bunun yerine Ramazan ayını, sağlıklı beslenmeye önemli bir adım olarak değerlendirin. Akılcı beslenerek, oruç sürecinde de ihtiyacınız olan vitamin ve mineralleri almaya çalışın.

Şimdiden huzurlu bir Ramazan ve mutlu, sağlıklı bir bayram dilerim.


Cevap Yazın

e-Posta adresiniz görünmeyecektir. (*) lı alanlar zorunludur.


error: Korunmuş içerik!