Reflü doğal yollarla nasıl önlenir?

14 Mart 2018- Bersu Ekinci0
ESY-034765994-1.jpg

Son Güncelleme : 27 Nisan 2018

Göğüs kafesinizin arkasında bir yanma hissediyorsunuz, ağzınıza yemek borunuzdan acı bir su geliyor. Bu,  dayanması güç bir durum. Büyük olasılıkla sizde de reflü sorunu var ya da tıptaki adıyla Gastroözofageal reflü hastalığı. Peki, reflü doğal yollarla nasıl önlenir? Reflü sorunuyla karşılaşmamak için nasıl beslenmek gerekir?  Toplumun yüzde 25’ini en az ayda bir kez etkileyen, ihmal edilmemesi gereken bir sorun reflü. Biraz daha yakından bakalım, reflü doğal yollarla nasıl önlenir?

Reflü nedir?

Reflü; basitçe tanımlarsak mide asidinin yemek borusuna doğru çekilmesi yani bir başka deyişle geri kaçmasıdır. Reflü sorunu olan kişiler, göğüs kafesinin arkasında yanma ile birlikte midede ekşime ve hazımsızlık hisseder. Reflü, bazen de mide, bağırsak ve sindirim sistemi dışında boğaz ağrısı, yutma güçlüğü ve ses kısıklığına da yol açar.

Bu kadar yaygın görülen reflü  doğal yollardan nasıl önlenir? sorusunun cevabına geçmeden önce gelelim reflü nedenlerine.

Reflü neden olur?

Reflünün ortaya çıkış nedenlerini şöyle sayabiliriz:

1- Öğünlerde fazla yemek tüketmek..
2– Mideyi rahatsız edecek yiyecekler yemek
3- Kabızlık.
4- Göbek bölgesinde yağlanma.
5- Asitli gıdaları fazla tüketmek.
6- Çok fazla ya da çok az mide asidi.
7- Aşırı yağlı beslenme.
8- Özofagusun yani yemek borusunun zayıflığı.

Reflü doğal yollarla nasıl önlenir?

1- Ağır yemekler tüketmeyin.
2- Asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durun. (Bunlar arasında gün içinde sık tüketilen kahve ve çayı öncelikli olarak sayabiliriz. Üstelik kahvenin kafeinli ya da kafeinsiz olması da önemli değil bu konuda.)
3– Alkolden uzak durun. Özellikle de şaraptan.
4- Karbonatlı yiyecekler tüketmeyin, bunlar fazla miktarda asit içerir.
5- Reflüyü doğal yollarla önlemek için limonlu su da içmemek gerekir.
6- Sigara içmeyin.
7- Soğan ve sarımsak yemeyin.
8- Yağlı beslenmeyin. Bunların arasında yağlı sütü de sayabiliriz. Bu tür yiyecek ve içecekler yemek borusu kapağının çalışmasını yavaşlatır.
9– Yemek borusu ve mide mukozasına zarar verecek domates,  mandalina portakal, greygurt, biber, baharatlar, çok sıcak ya da çok soğuk yiyecekler tüketmeyin.
10- Sindirim sisteminizi zorlayacak buğday, çavdar, arpa, işlenmiş yulaf gibi gluten içeren yiyecekler tüketmeyin. Bunların yerine darı ve kinoa gibi sağlığınız için daha faydalı olanları tercih edin.

Reflüyü doğal yollarla önlemek için yapılması gerekenler

  • Suyunuzu yemek yerken değil yemek aralarında için.
    Reflüyü doğal yollarla önlemek için beslenme programınıza protein ekleyin.
    Öğünlerde fazla yemek yememeye dikkat edin. Mesela ben sofradan yüzde 80 oranında doymuş olarak kalkmaya özen gösteririm. Sindirim sisteminin rahat çalışabilmesi için yüzde 20’lik bir pay bırakırım.
    Yavaş yiyin ve yiyeceklerinizi iyice çiğneyin.
    Yatmadan 2 ya da 3 saat önce hiçbir şey yemeyin.
    Beslenme programınıza lifli yiyecekler ekleyin. Meyve, sebze ve bakliyatlar tüketin.
    Papatya çayı mide asitlerini yatıştırır ve nötralize eder.
    Günde bir yemek ayığı sirke mideddeki pH oranını düşürür bu da reflünün sizi rahatsız etmesini önler.

Reflünün ne olduğu ve nasıl ortaya çıktığını genel olarak anlattıktan sonra şimdi de reflü doğal yollarla nasıl önlenir? sorusunun en can alıcı kısmına gelelim.

Mide ve bağırsak sistemi dışında yutkunma güçlüğü, boğaz ağrısı, ses kısıklığı gibi sorunlara da yol açan reflüyü doğal yollarla önlemek için yaşam tarzınızda da bazı değişiklikler yapmanız gerekir.

Gelin bunları da anlatalım.

Reflüyü önlemek için yaşam tarzınızda değişiklikler yapın

1- Yatağınızın baş kısmını 15- 20 santimetre dikleştirin.
2- Yemeklerden sonra dar giyecekler giymeyin.
3– Yemeklerden sonra uzanmayın ya da bedeninizi iki büklüm yapacak şekilde oturmayın.
4- Eğer fazla kilonuz varsa bundan kurtulun. Özellikle göbek bölgesindeki yağlar reflü hastalığını tetikler.
5- Sigara içmeyin.
6- Stresle başa çıkmayı öğrenin çünkü stres reflünün etkilerini daha kötü hale getirir.
7- Yemek borusu büzücü kasını güçlendirmek için kinesiyoloji gibi çalışmalar yapmayı öğrenebilirsiniz.
8- Mide asitlerini nötralize eden antasitleri fazla kullanmayın. Bu ilaçlar, yiyeceklerin doğru sindirilmesini engeller ve besinlerin emilimini azaltır.  Antasitler reflü sorunu olan birçok kişiye önerilir. Ancak bunların kısa süre kullanılması ve altta yatan asıl sebebin bulunup tedavi edilmesi gerekir. Antasitlerin uzun süre kullanımı reflüyü daha fazla tetikleyebilir.

- Bersu Ekinci

Sağlıklı yaşamak, ideal kilonuza ulaşıp orada kalmak -bir başka deyişle kilo kontrolünüzü sağlamak-, tüm yaşamınız boyunca uygulayabileceğiniz pratik bilgilere sahip olmak, ruhsal ve bedensel olarak iyi hissetmek için doğru adrestesiniz. Sağlıklı yaşam, ancak bütünsel beslenmeyle olur. Bu nedenle bedeniniz için en uygun beslenme mönülerini, detoks programlarını oluşturduğumuz gibi, ruhunuz için işinizden, sosyal yaşamınızdan ve hayatınızdan da konuşabileceğimiz birebir veya grup seanslarımızdan, beraber yürüyüş ve yoga yapabileceğimiz aktivitelerimizden de faydalanabilirsiniz. Amacımız, toplumun yaşam kalitesini yükseltmek ve sağlıklı yaşam bilincini yaymak…


Cevap Yazın

e-Posta adresiniz görünmeyecektir. (*) lı alanlar zorunludur.


error: Korunmuş içerik!