Verilen kilo neden geri alınır?

5 Aralık 2018- Bersu Ekinci0
main.jpg

Son Güncelleme : 5 Aralık 2018

Şimdi… Kilo verme konusunda çok önemli ve çok hassas bir noktaya değinelim istiyorum. Fazla kilolarıyla mücadele eden birçok kişinin başına gelmiştir büyük olasılıkla. Sıkı bir diyet sonucunda istediği kiloya ulaşmıştır.  Her şey yolunda gibi görünür.  Başlarda gerçekten de öyledir.  Ama bu rüya kısa sürer,  çünkü neredeyse yarı aç gezerek verdiği o kiloların bir bölümü hatta çoğunlukla daha fazlası geri gelir.  Peki neden? Verilen kilo neden geri alınır? İşte bunun olası sebeplerinden söz edeceğim bugün.

Gelin şu soruyu bir kez daha tekrarlayalım ve böyle bir durumun nasıl ortaya çıktığını biraz inceleyelim: Verilen kilo neden geri alınır? O kadar emeğin boşa gitmemesi için ne yapmak gerekir? Yoksa fazla kilolara hayat boyu veda etmek mümkün değil mi?

Öncelikle umutsuzluğa kapılmaya gerek yok. Çünkü verdiğiniz kiloları geri almak bir tür kader değil, tamamen sizin kontrolünüzde olan bir durum. Verilen kilo neden geri alınır? diye sormamak, kurtulduğunuz fazla kiloların bir daha sizi rahatsız etmemesini sağlamak için atılması gereken ilk adım doğru beslenmeyi öğrenmek. Ya da biz beslenme uzmanlarının deyimiyle “akılcı beslenmeyi öğrenmek”.

Verilen kilo neden geri alınır? İşte en önemli sebep

Verilen kilo neden geri alınır?

İşte bu yüzden hiç değilse yolun başında bir beslenme uzmanıyla çalışmakta fayda var. Eğer doğru beslenmeyi öğrenirseniz hayatınızın sonuna kadar kilo kontrolü konusunda ipler sizin elinizde olur.  Yaptığınız kaçamaklar sonucunda birkaç kilo alsanız bile bunlar vücudunuza yağ olarak yerleşmeden önce önleminizi alıp kurtulabilirsiniz.

Verilen kilo neden geri alınır? sorusunun ilk yanıtı olarak “yapılan çok katı, açlık sınırında diyetler yüzünden” diyebilirim. Neden böyle düşündüğümü de şöyle anlatayım…

Diyet yapmanın insanı psikolojik olarak çok da olumlu motive etmediğini düşünüyorum. “Şimdi ben diyetteyim, fazla kilolarımı üç ayda vereceğim” diye yola çıkarsanız o kilolar gider evet,  ama sonrası gelmez. O yüzden “diyet” yerine “sağlıklı beslenme” tercih edilmesi gereken bir yöntem.

Şöyle anlatayım, kilo vermek için yola çıktığımızda yaşam tarzımızı tamamen değiştiriyoruz. Yani “diyet” kelimesiyle ifade edilen geçici bir süreçten söz etmiyoruz. Hayat tarzı değişikliği ise ömür boyu sürmesi gereken bir durum.

Eğer diyet psikolojisine girip zayıflarsanız o dönem bittiğinde kendinizi yeniden yemeye verebilirsiniz.  Ki büyük olasılıkla durum böyle oluyor. Sonra da tartıya çıktığınızda kendi kendinize sorarsınız: Verilen kilo neden alınır?

Bunu önlemek için doğru ve akılcı beslenmeyi öğrenmek gerekir. Bir kez bunu öğrendiğinizde de bir daha kilo alıp vermek gibi bir sorununuz olmaz.

Elbette size hayat boyu bazı besinleri yiyip içmemenizi söylemiyorum. Sadece bunu dengelemeyi öğrenmek gerektiğini söylüyorum.

Diyelim ki bir haftalık bir tatile çıktınız ve o dönemde beslenme programınız biraz değişti. Normalde tüketmediğiniz şeyleri fazla fazla tükettiniz.  Kendinizi o tatil sürecinde rahat bırakın, ama sonra dengeleyin. Yani ipin ucunu tamamen kaçırmayın.

Hayat boyu formda kalmanın sırrı

Verilen kilo neden geri alınır?

Verilen kilo neden geri alınır? sorusunun yanıtlarına uzun bir giriş yaptım belki.  Ama kısaca toparlamam gerekirse eğer doğru beslenmeyi öğrenmezsek istediğimiz kadar kilo verelim bir gün hepsi tekrar geri gelecek.

Bu konuda size basit bir formül söyleyeceğim: Beslenme konusunda yüzde 10 hata yapma hakkınız var, yüzde 90 ise akılcı beslenmek gerek.  Bence bunu beyninizin bir köşesine not edin ve hiç unutmayın!

Verilen kilo neden geri alınır? İşte diğer sebepler

Konumuz çok hassas: Verilen kilo neden geri alınır? Biraz önce bunun en önemli nedenini anlatmaya çalıştım. En önemlisi bu olsa da tek neden bu değil. Gelin diğer nedenlere de bir göz atalım.

Açlık ile iştahı karıştırmak

Aslında bu da verilen kilo neden geri alınır? sorusunun önemli noktalarından biri. Gerçekten yeme ihtiyacı ile yeme arzusunu karıştırmak.  Bunu şöyle anlatayım: Diyelim ki arkadaşlarınızla birlikte bir restorana gittiniz. Yemeğinizi yediniz ve aslında artık aç değilsiniz. Fakat restoranın tatlı bölümündeki tabaklar size uzaktan göz kırpıyor, aslında onlara ihtiyaç duymadığınız yani tok olduğunuz halde sırf lezzetli olduklarını düşünerek bir tane de onlardan yediniz. İşte açlık ile iştahı karıştırmak böyle bir durum. Verilen kilo neden geri alınır? sorusunu tartışırken dikkate alınması gereken önemli noktalardan biri bu. Eğer kendinizi tok hissediyorsanız fazladan bir şeyler daha tüketmeyin.  Aksini yaparsanız verdiğiniz kilolar geri gelir. Ya da eğer yemeğin ardından tatlı yediyseniz bunu sürekli yapmayın.  Bir kez kaçamak yaptığınızda sonraki öğünlerde bunu dengeleyin.

Hormonal değişiklikler

Verilen kilo neden geri alınır?

Verilen kilo neden geri alınır? sorusunun  yanıtlarından biri de bu işte,  hormonal değişiklikler.  Ama burada söz edeceğimiz, uyguladığımız kötü diyetlerin yol açtığı hormonal değişiklikler.  Eğer bilinçsiz ve şok diyetler yaparsanız bedeninizde buna bağlı hormonal değişiklikler de gelişir. Bu tür katı diyetlerin sonucunda vücudunuz açlık hormonu da denilen ghrelin’i fazla salgılamaya başlar.  Bu hormon açlık hissini arttırır ve size aslında hiç de doğru olmayan bir zamanda “şimdi yemek vakti” mesajını gönderir.  İşte bu yüzden sağlıksız diyetlerle çok fazla kilo kaybeden insanlar bunun sonucunda kendilerini eskisinden daha aç hissedip daha çok yemeğe eğilimli olur.

Metabolizma yavaşlığı

Verilen kilo neden geri alınır? sorusunun olası sebeplerine bakmaya devam edelim. Sıradaki madde de oldukça ilginç ve dikkat edilmesi gereken bir nokta. Hani kilo vermek için metabolizmanın hızlandırılması gerektiğinden söz ediyorum ya hatta bunu sağlayacak besinlerden örnekler de veriyorum.

Doğru beslendiğiniz, doğru miktarda protein, karbonhidrat, lif tüketip fiziksel aktivite yaptığınızda metabolizmanız hızlanır.  Ama kısa sürede fazla miktarda kilo verdiğiniz zaman bunun tam tersi gerçekleşir, yani metabolizmanız yavaşlar. Çünkü yarı aç yarı tok fazla kilolarınızdan kurtulmaya çalıştığınız sırada beyniniz sizin kendinizi açlığa mahkum ettiğinizi düşünüp bedeninize “metabolizmayı yavaşlat” sinyali gönderir.  Bunun sonucunda da katı diyetlerin sonunda normal yiyecek tüketmeye bile başlasanız kilo almanız büyük olasılık.

Kilo verince egzersizi bırakmak

Çok iyi bildiğiniz gibi düzenli egzersiz yapmak, kilo vermek ya da kilo korumak için doğru beslenmeyle birlikte en önemli ayrıntı. Verilen kilo neden geri alınır? sorusunun yanıtlarından biri de burada gizli işte.  “Nasıl olsa kilo gitti” düşüncesiyle egzersiz rutinini bırakmak.  Bunu yaptığınız taktirde de binbir emekle verdiğiniz kilolar genellikle de üstüne katlanarak geri geliyor.

Verilen kilolar neden geri gelir? sorusunun en yaygın olasılıklarını tartıştık. Ben bir kez daha hatırlatmak istiyorum ki, doğru beslenmeyi öğrenirseniz, yaptığınız kaçamakları çok geç olmadan telafi etmenin inceliklerini bilirseniz hayatınız boyunca fazla kilolarla mücadele gibi bir sorununuz kalmaz.


Cevap Yazın

e-Posta adresiniz görünmeyecektir. (*) lı alanlar zorunludur.


error: Korunmuş içerik!