Kategoriler: Beslenme Tavsiyeleri

Abur Cubur Krizini Aşmanın Yolları

Sağlıksız olan, insanın gözüne güzel  gelir. Albenilidir, tatlıdır, bağımlılık yaratır, tüketmediğinizde ararsınız. Aslında bu yanıltıcıdır, siz sadece öyle hissedersiniz. Cipsler, gazlı içeçekler, yapay tatlandırıcılı pastalar, kekler, envai çeşit işlenmiş gıdadan; kısacası abur cuburdan uzak durmak, hele bu devirde kolay değil. Peki ne yapmalı?

Abur cubur, eşittir uydurma gıda. Hatta daha da ileri gidelim; bağımlılık yaratması için üzerinde çalışılmış ve işlenmiş gıdalar olarak da tanımlayabiliriz. Sizi ağırlaştıran, vücudunuzda şişkinlik yaratan ve evet, şuçlu hissettiren bu tuzlu, şekerli, yağlı ve bol bol kimyasal içeren gıdadan vazgeçememeniz, bir daha, bir daha alıp tüketmeniz için o kadar çok insan çalışıyor ki… Kısacası, abur cubura bağımlı olmanız işten değil. Peki, bu tuzaktan nasıl uzak duracaksınız?


Seçimlerinizde dikkatli olun

Bir şeylerden yoksun kaldığınızda onu daha çok arzularsınız. Zararlı olduğunu bilseniz de. O yüzden kendinizi mahrum bırakmayın. Canınız tatlı mı çekti; hiç yememektense sağlıklısına yönelin. Meyve yiyin veya meyveli hafif bir tatlı sipariş edin. Tuzlu bir şeylere mi aşeriyorsunuz; Cips yerine kereviz saplarını humusa veya zeytin ezmesine batırıp yiyebilirsiniz.   

Her zaman bir seçenek bulunabilir…


Stresinizi kontrole çalışın

Aslında çoğu zaman aç olduğumuz için abur cubura yönelmiyoruz. Can sıkıntısı, stres ve yalnızlık, sizi vuran etkenler. Duygusal yeme tavrından söz ediyoruz. Bir başka deyişle, duygusal boşluğumuzu gidermek için abur cubura yöneliyoruz. Bundan kaçınmak için sorunun kökenine inmelisiniz. Sizi strese sokan ne, can sıkıntınız neden geçmiyor, bunlara çözüm bulabilirseniz abur cuburdan uzak durmayı başaracağınızı göreceksiniz.

Biraz daha ayrıntı vermek gerekirse; eğer can sıkıntısı yüzünden abur cuburu abartmışsanız, kendinize hemen bir yapılacaklar listesi hazırlayın. Yürüyüşe çıkmak, koşmak, bir blog açıp yazmak, dolabınızı temizlemek, farklı bir hobi edinmek işinizi görür. Bağımlılık sizi yokladığında listenizden birini seçin ve harekete geçin.

Yalnızlıksa sizi abur cubura götüren, bir arkadaşınızı arayın. Arkadaşlarınızı yemeğe ya da bir şeyler içmeye davet edebilirsiniz. Bir kulübe (spor, kitap, tiyatro, sinema veya başka bir etkinlik) üye olabilirsiniz ya da bir komedi filmi izleyebilirsiniz. Sizi bu durumdan kurtarabilecek bir dizi aktivite de yaratabilirsiniz.

Eğer stres altındaysanız, üzerinizdeki baskıyı atacak bir iş uydurabilirsiniz. İşte ya da evdeyseniz, dışarıya çıkın. Küçük bir yürüyüş yapın. Bir parkta oturabilirsiniz. Eve dönüp meditasyon yapabilirsiniz. Sonra da bir bitki çayı. Stres falan kalmadı…   


Gerçek gıdalar tüketin

Daha çok taze sebze, meyve, yeşillik, tam tahıllar, kuru bakliyat, yemiş ve tohumla birlikte işlenmemiş hayvansal protein tükettiğinizde, abur cuburu aramadığınızı göreceksiniz. Ne kadar az tüketirseniz, bağımlılık hissi de azalacak. Zamanla abur cuburun tadını unutacaksınız. En azından tabağınızın yarısının (daha çok öneriliyor) sebzelerden oluştuğuna dikkat edin. Kalanı, sağlıklı protein grupları, yağlar ve tahıllardan gelmeli. Kahvaltıda da bu oranı koruyun. Meyveyi listeye eklemeyi unutmayın…


Gözden ırak olan…

İşteyseniz, şekerlemeleri ofisinize sokmayın. Markette misiniz? Abur cuburların sergilendiği cafcaflı raflardan uzak durun, kasada göz göze gelmeyin -ki bu da bir taktiktir; bu tip şeyleri, kasanın yanına koyarlar, iradenizi tüketmek için-, abur cuburu evinize getirmeyin.

Ofisinizde taze veya kuru meyve bulundurun. Şekerleme yerine bunları tüketin.


Vücudunuz sizin mabediniz

Her şey bir yana, vücudunuz ona iyi davranmanızı hak ediyor. Ona saygı göstermelisiniz. Ölene kadar sizinle olacak. Vücudunuz sizin mabediniz. Ona değer veriyorsanız, fiziksel veya ruhsal olarak sağlığınızı bozacak etkenlerden uzak durmalısınız. Bu kadar basit…

Bersu Ekinci

Sağlıklı yaşamak, ideal kilonuza ulaşıp orada kalmak -bir başka deyişle kilo kontrolünüzü sağlamak-, tüm yaşamınız boyunca uygulayabileceğiniz pratik bilgilere sahip olmak, ruhsal ve bedensel olarak iyi hissetmek için doğru adrestesiniz. Sağlıklı yaşam, ancak bütünsel beslenmeyle olur. Bu nedenle bedeniniz için en uygun beslenme mönülerini, detoks programlarını oluşturduğumuz gibi, ruhunuz için işinizden, sosyal yaşamınızdan ve hayatınızdan da konuşabileceğimiz birebir veya grup seanslarımızdan, beraber yürüyüş ve yoga yapabileceğimiz aktivitelerimizden de faydalanabilirsiniz. Amacımız, toplumun yaşam kalitesini yükseltmek ve sağlıklı yaşam bilincini yaymak…

Paylaş
Yazan
Bersu Ekinci

Önceki Yazılar

Kilo vermek istiyorsanız bu yanlışlara inanmayı bırakın

Kilo verme konusunda kime bir soru sorsanız size onlarca hatta yüzlerce cümle kurar. Bir dolu… Devamını Oku

% gün önce

Diyet yapmak zayıflatmaz… İşte nedenleri

Bir bütünsel beslenme uzmanı olarak diyet adı verilen ve kilo verdirdiği ileri süren uygulamalara karşı… Devamını Oku

% gün önce

Metabolizma hızlandıran detoks içecekleri

Gelin bugün biraz kendimizi "temizleyelim.." Yani toksinlerden arınıp detoks yapalım. Üstelik de bulunması gayet kolay… Devamını Oku

% gün önce

Bağışıklık yükselten zencefil limon çayı

Sizin de dikkatinizi çekti mi? Her ne kadar herkesin evine kapandığı, en yakın aile üyeleriyle… Devamını Oku

% gün önce

Sürekli aç hissetmenin en basit nedenleri

Diyelim ki kilo vermek istiyorsunuz ya da amacınız kilonuzu korumak ve sağlıklı olmak. Ama o… Devamını Oku

% gün önce

Sağlıklı cilt için özel bir iksir

Gelin bugün farklı bir konuya odaklanalım... Cildimizi güzelleştirmeye katkı sağlayacak bir tarif deneyelim... Bugün size… Devamını Oku

% gün önce