Kurban bayramında nasıl beslenmeliyiz?

21 Ağustos 2018- Bersu Ekinci0
Y3C-1614642-1.jpg

Son Güncelleme : 21 Ağustos 2018

Sonunda beklenen günler geldi. Kurban bayramı kapıyı çaldı. Bu da dört gün boyunca sofralar şenlenecek, et yemeklerinin biri gidecek diğeri gelecek demek. Hatta uzatılan tatili de düşünürsek bazı kişiler için bu durum, 5 ya da 6 güne yayılacak bir şölene dönüşecek. Etin ardından da çeşit çeşit hamurlu, şerbetli tatlılar. Peki sonuç? Belki de bu kısacık zamanda, verdiğimiz fazla kilolardan bazılarını geri alacağız. Ya da sağlıklı beslenip hem bayramın keyfini çıkaracağız hem de kilomuzu koruyacağız. İşte tam bu noktada kendinize şu soruyu sormamız gerekiyor: Kurban bayramında nasıl beslenmeliyiz? Eti hangi yöntemle pişirdiğimizden nasıl tükettiğimize, yanında neler yediğimize kadar uzanan geniş bir platformda bu sorunun yanıtlarına bir göz atalım. Bazı noktalara dikkat edersek, hem sağlığımızı hem de kilomuzu korumamız mümkün. Haydi gelin şu sorunun cevaplarına bir bakalım: Kurban bayramında nasıl beslenmeliyiz?

Kurban bayramında nasıl beslenmeliyiz? Cevaplarına bakacağımız soru bu. Ama öncelikle kesilecek kurbanımızın sağlıklı olmasına dikkat etmemiz gerekir ki bize tüberküloz, salmonella gibi çeşitli hastalıklar bulaşmasın.

Kurban etini tüketmenin zamanı konusunda da dikkatli olmamız gerekir. Taze de olsa kurban etini hemen keser kesmez tüketmemek gerektiğini unutmayın. Bu durum bazı sindirim sorunlarına yol açabilir.

Bana sorarsanız en iyisi kestiğiniz kurbanı uygun koşullarda bir gün dinlendirip o şekilde tüketmektir.

Kurban bayramında nasıl beslenmeliyiz? Fazla et yemek zararlı mı?

Kurban bayramında nasıl beslenmeliyiz?

Bu girişten sonra şu soruyu bir kez daha soralım kendimize ve Kurban bayramında beslenmenin inceliklerine göz atalım: Kurban bayramında nasıl beslenmeliyiz?

Öncelikle kırmızı etin iyi bir protein kaynağı olduğunu söyleyerek söze başlamalıyım. Sofralarımızda kırmızı ete gerektiği kadar yer vermeliyiz. Sağlıklı beslenme planında yer alan kırmızı et konusunda önemli olan hangi yöntemle pişirdiğimiz.

Kurban etini nasıl pişirelim?

Kurban etini, bol yağlı, bol tuzlu pişirmekten kaçının. Elbette kızartma olarak tüketmekten de uzak durun. Etinizi haşlama ya da ızgara olarak pişirin. Et hem kilo vermek hem de sağlıklı kiloda kalmak için gerekli bir besin. Ama şunu hiç unutmayın: Fazla tükettiğinizde toksik etki yaratabilir.

Elbette bunu önlemenin de çok basit bir yolu var. Etin yanında bol bol yeşil salata ya da sebze tüketmelisiniz. Böylece sofranızın baş köşesinde yer verdiğiniz et, sağlığınıza sağlık katar.

Kurban bayramında kavurma yemek sağlıklı mı?

Kurban bayramında nasıl beslenmeliyiz? sorusunun en önemli kısmını bu şekilde özetledikten sonra gelelim pişirme yöntemleri konusunda dikkat edilmesi gereken diğer ayrıntılara. Kurban eti zaten yağlar açısından zengindir. Bu yüzden yemek pişirirken yağ eklemenize bile gerek yok. Bana sorarsanız çok sevilen kavurma yöntemi de sağlıklı bir seçenek değil. Onun yerine etinizi haşlayarak ya da ızgara yaparak tüketmeniz gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isterim. Ama bu konuda da dikkat edilmesi gereken bir nokta var: Eti ızgara yaparken kömürleşmemesine özen gösterin.

Kurban bayramında ne kadar et yemeliyiz?

Kurban bayramında nasıl beslenmeliyiz?

Peki kurban bayramında ne kadar et tüketmeliyiz? Elbette taze et dayanılması güç bir yiyecek: Ama siz yine de miktar konusunda fazla abartıya kaçmayın. Küçük bir parça et ile hazırladığınız yemeğinizi bol salata ya da sebzelerle tüketerek de bayramın keyfini çıkarabilirsiniz.

Sakatat yemek sağlıklı mı?

Eğer midenizle ya da sindirim sisteminizle ilgili bir sağlık sorununuz varsa ya da kalp, tansiyon hastasıysanız, özellikle de sakatatlardan uzak durun. Etin diğer bölümlerini tüketirken de küçük bir parça ile yetinin.

Belki de ne yaparsanız yapın et tüketimi konusunda biraz fazlaya kaçabilirsiniz. Bunun toksik etkileri olduğunu biraz önce söyledim. Bu toksik etkileri azaltmak için salata ya da sebze yemenin yanı sıra bol bol su içmeniz gerektiğini de unutmayın.

Kurban bayramında etin yanında ne yemeliyiz?

Sorumuz şu:Kurban bayramında nasıl beslenmeliyiz? Bu sorunun önemli bölümlerini yanıtladık. Şimdi gelelim bir başka konuya. Etin yanında ne tüketeceğiz? Pilav, makarna ve asitli içecekler mi geldi aklınıza? Kesinlikle onlara elinizi bile uzatmayın. Hele beyaz pirinçle yapılan pilavdan kesinlikle uzak durun. Asitli içeceklerden ya da ambalajlı meyve sularından da. Bunları tüketmek hem sağlık açısından hem de kilo açısından zaten yapılmaması gereken beslenme hataları.

Kilo almamak için hangi tatlıyı yemeliyiz?

Kurban bayramında nasıl beslenmeliyiz?

Kurban bayramında nasıl beslenmeliyiz? sorusunun önemli ayrıntılarından biri de yemeğin üzerine tüketilen tatlılar.

Gelenektir… Bayram öncesinde ya evde baklava yapılır ya da satın alınır. Bol yağlı etlerin üzerine bol şerbetli tatlıları tüketmekten daha zararlı bir şey olduğunu sanmıyorum. Hem kilo için hem de genel anlamda sağlık için. Bunun yerine size bu sıcak havalara uygun bir tatlı öneriyorum: Karpuz.Hem tatlı, hem bol su içeriyor, hem de iç ferahlatan bir meyve.

Ama dikkat! Bu konuda da abartıya kaçmayın. Karpuzunuzu ana yemekten iki saat sonra tüketmeye dikkat edin. Peki en sağlıklı tatlı olan karpuzu ne kadar tüketeceğiz? Hemen söylüyorum: Sadece 4 dilim kadar.

Bir önemli ayrıntı daha: Dört dilim deyince hemen aklınıza neredeyse bir karpuzun yarısı kadar büyüklükte olan dört ay dilimi gelmesin. Tek bir ay dilimi karpuz diyelim biz buna. Elbette abartılı kalınlıkta olmayacak. İnce bir ay dilimi karpuzu, ana yemekten iki saat sonra gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böylece hem tatlı ihtiyacınız karşılanacak hem bedeniniz susuz kalmayacak hem de abartılı yemediğiniz için sindirim sorunu yaşamayacaksınız

Dikkatli beslenin ki sevdiklerinizle birlikte kutlayaçak daha nice sağlık ve mutluluk dolu bayram sofralarınız olsun.

Herkese iyi bayramlar. Sağlıklı va sevgiyle…


Cevap Yazın

e-Posta adresiniz görünmeyecektir. (*) lı alanlar zorunludur.


error: Korunmuş içerik!