Sağlıklı bir hayat için hormonları dengede tutmanın yolları

6 Nisan 2022- Bersu Ekinci0
ana.jpg

Son Güncelleme : 6 Nisan 2022

Gelin bugün yiyecek ve içeceklerden biraz uzaklaşıp yine hayatımız için önemli başka bir konuya değinelim. Sağlıklı bir hayat için hormonları dengede tutmanın yolları konusuna bir bakalım. Mutlu, kaliteli ve sağlıklı bir hayat sürdürmek için birçok etken gibi vücudumuz tarafından salgılanan hormonların da dengede olmasına ihtiyacımız var. Bu hormonlardan herhangi biri yeteri kadar salgılanmadığında ya da fazla salgılandığında hayatımızın da vücudumuzun da dengesi değişir. Peki bunları nasıl dengede tutacağız? İşin tıbbi kısmına yani doktorları ilgilendiren kısmına girmiyorum, ama vücudumuzun salgıladığı bazı hormonları dengede tutmak için bizim de yapabileceklerimiz var. İşte sağlıklı bir hayat için hormonları dengede tutmanın yolları konusunda size bunları anlatacağım. Ne yapmamız gerekir, hangi besinleri tüketmeliyiz, hayatımızda nelere yer vermeliyiz, bunlara bir bakacağız. Haydi, geçelim hemen konumuza.

Sağlıklı bir hayat için hormonları dengede tutmanın yolları

Sağlıklı bir hayat için hormonları dengede tutmanın yolları

Sağlıklı bir hayat için hormonları dengede tutmanın yolları konusunu size söz konusu hormonları kısaca anlatarak toparlayacağım.

Dopamin: Konuya dopamin hormonuyla başlayalım. Bu hormon, doğrudan beynimizle bağlantılı. Dengede salgılanması  mutlu eder. Yeteri kadar salgılanmadığında kendimizi mutsuz ve enerjisiz hissederiz.

Dopamin hormonunu dengede tutmak için: Kilo vermek için de gerekli olduğunu söylediğim bir ayrıntıyı bir kere daha hatırlatmalıyım. Sağlıklı ve kaliteli bir uyku düzeni edinin. Kendi bedensel ve ruhsal bakımız için zaman ayırın. Arada kilo almanıza neden olmayacak “tatlı kaçamaklar” yapın.

Serotonin: Sağlıklı bir hayat için hormonları dengede tutmanın yolları konusunda belki de en çok bilinen hormondan söz edeceğim şimdi: Seretonin! Bu hormon, ruhsal durumunuzun dengede kalmasını sağlar. Aynı zamanda iyi bir uyku için, gereksiz yere endişeli hissetmemek için ve elbette daha mutlu olmak için serotonine ihtiyacınız var. Yeri gelmişken bu hormonun zaten halk arasında “mutluluk hormonu” diye bilindiğini de hatırlatalım.

Serononin hormonunu dengede tutmak için: Meditasyon yapın. Düzenli yürüyüşlere çıkın. Sağlık durumunuza ve yaşınıza göre kardiyo egzersizleri yapın. Ve elbette aşırıya kaçmamak koşuluyla, uygun saatlerde güneş ışınlarından faydalanın.

Oksitosin: Gelelim sağlıklı bir hayat için hormonları dengede tutmanın yolları konusunda bir başka önemli noktaya. Oksitosin hormonu, vücudumuzdaki birçok süreci kontrol eden ve beyindeki sinir hücrelerinin birbirlerine mesaj göndermesini sağlar. Kadınlar söz konusu olduğunda bu hormonun doğum konusunda etkili olduğunu hatırlatmadan geçmeyeyim. Oksitosin hormonu sayesinde rahim kasları uyarılır ve doğum kolaylaşır.

Oksitosin hormonunu dengede tutmak için: Sevdiğiniz insanlarla bir araya gelin ve sosyalleşin. Evcil hayvanlarla vakit geçirin. Mutfağa girin ve sevdiğiniz insanlar için hatta zaman zaman kendiniz için sağlıklı yemekler pişirin.

Endorfin: Sağlıklı bir hayat için hormonları dengede tutmanın yolları konusunda yine kaliteli bir hayat sürmek için ihtiyaç duyduğumuz bir başka hormona sıra geldi. Endorfinin bir diğer adı da “beynin doğan ağrı kesicisi”dir. Stresi azaltır ve hayattan alınan keyfin artmasını sağlar.

Endorfin hormonunu dengede tutmak için: Düzenli olarak egzersiz yapın. Sevdiğiniz müzikleri dinleyin. İyi vakit geçirdiğiniz insanlarla birlikte olun. Sevdiğiniz bir şeylerle uğraşın. Ve elbette gülebildiğiniz kadar gülün!

Kilo vermek söz konusu olduğunda…

Sağlıklı bir hayat için hormonları dengede tutmanın yolları konusunda ana başlıklar halinde sözünü ettiğim dört tanesi dışında da hormonlar salgılanıyor vücudumuzda. Bunların bazıları özellikle kilo vermek isteyenler için çok önemli. Onları da kısaca bir hatırlayalım.

Ghrelin: Mide tarafından salgılanan bu hormonun artışı kilo almaya neden olur ya da kilo vermek için gösterilen çabayı boşa çıkarır. Bu hormonun, halk arasında açlık hormonu olarak anıldığını da buraya not düşeyim.

Leptin: Yine kilo vermek için dengede salgılanması gereken bir hormon. Bunun halk arasındaki adı da “tokluk hormonu”. Bu hormon azalırsa yine kendinizi durmadan yerken bulabilirsiniz.

Ghrelin hormonunun fazla, leptin hormonun da gereğinden z salgılanmasını önlemek için size kısacık zamanlarda onlarca kilo vermeyi vaad eden ve yarı aç gezmenize neden olan diyetlerden uzak durun.

 

- Bersu Ekinci

Sağlıklı yaşamak, ideal kilonuza ulaşıp orada kalmak -bir başka deyişle kilo kontrolünüzü sağlamak-, tüm yaşamınız boyunca uygulayabileceğiniz pratik bilgilere sahip olmak, ruhsal ve bedensel olarak iyi hissetmek için doğru adrestesiniz. Sağlıklı yaşam, ancak bütünsel beslenmeyle olur. Bu nedenle bedeniniz için en uygun beslenme mönülerini, detoks programlarını oluşturduğumuz gibi, ruhunuz için işinizden, sosyal yaşamınızdan ve hayatınızdan da konuşabileceğimiz birebir veya grup seanslarımızdan, beraber yürüyüş ve yoga yapabileceğimiz aktivitelerimizden de faydalanabilirsiniz. Amacımız, toplumun yaşam kalitesini yükseltmek ve sağlıklı yaşam bilincini yaymak…


Cevap Yazın

e-Posta adresiniz görünmeyecektir. (*) lı alanlar zorunludur.


error: Korunmuş içerik!