Zehirlerin en tatlısı şekerin sağlığa zararları

1 Şubat 2018- Bersu Ekinci0
ANA-2.jpg

Son Güncelleme : 27 Nisan 2018

Siz de öyle misiniz? Bir şeylere üzülünce ya da canınız sıkılınca hemen şekere sarılıyorsunuz. Yedikçe acıkıyorsunuz, açıktıkça yiyorsunuz. Kilo üstüne kilo alıyorsunuz, üstelik sağlığınız gidiyor. Yani şekerin pençesine mi düştünüz? Boşuna söylemiyorlar “zehirlerin en tatlısı” diye. İşte yerken yalancı mutluluk veren şekerin sağlığa zararları. Belki de bunları okuduktan sonra bir daha elinizi bile sürmeyeceksiniz.Sofranızdan çoktan kaldırmış olmanız gereken şekerin cildinizden kalbinize kadar bedeninize nasıl zarar verdiğini biliyor musunuz? Teker teker anlatalım:

Kalp hastalığına yakalanma riskini artırır

Sakın “ama ben fazla kilolu değilim” diye düşünmeyin. Söz konusu şeker olduğunda kilonuzun önemi yok. Çünkü  fit bir görünüme bile olsanız, fazla şeker tüketmek günün birinde kalp hastalıklarına yakalanma riskinizi artırır. Bunu da şöyle yapar: Vücuda fazla şeker yüklemek, kan basıncınızı yani tansiyonunuzu ve trigiliserid seviyenizi yükseltir. Bütün bunlar da kalp sağlığınız üzerinde olumsuz etki yapar. Kardiyovasküler hastalıklara davetiye çıkarır.

Cilt sağlığını bozar

Glisemik indeksi yüksek yiyecekler kan şekeri dengenizi  bozar. Ani yükselmelere ve sonra da ani düşüşlere sebep olur. Bu durum öncelikle tokluk duygusunun kontrolünün elinizden kaçmasına neden olur. İkincisi de fazla şeker, karaciğer ve pankreası yorar. Bu durum da cildinizi yıpratır.  Akne, egzama gibi sorunlara yol açar. Sağlıklı ve sorunsuz bir cilde sahip olmanın yolu şekerden uzak durmaktır.  Ama burada önemli bir not:  Şeker denilince aklınıza sadece şekerli yiyecekler ya da beyaz sofra şekeri gelmesin. Bunlar gözle görünür düşmanlar. Bir de bunların gizli olanları var. Beyaz ekmek, patates cipsi, beyaz pirinç bol miktarda şeker içerir. İşte tam da bu yüzden bu yiyecekleri tüketmemeye özen gösterin.

Kilo aldırır

Çok bilinen bir gerçek: Aşırı şeker tüketmek kilo almanıza neden olur. Şöyle anlatalım: Vücudunuza aldığınız şeker, pankreas tarafından parçalanır. Ama fazlası için aynı durum söz konusu değil. Ağzınıza attığınız fazladan her şekerli yiyecek, pankreas tarafından yeteri kadar parçalanamadığı için yağ olarak depolanır. Zaten yapılan araştırmalara göre özellikle de ABD’de çok büyük bir sorun olan obezitenin en önemli nedenlerinden biri de bu.

Dişlerinize zarar verir

Bunu çocukluğunuzdan beri duyuyorsunuzdur büyük olasılıkla: Fazla şeker dişlerinize zarar verir. Çürümelerine ve hatta günün birinde onları kaybetmenize bile yol açar. Çok fazla şeker tüketirseniz ağzınızın içindeki pH dengesi bozulur, bakteriler hızla üremeye başlar. Bütün bunlar da dişlerinizin çürümesine yol açar. Sonunda soluğu dişçi koltuğunda alabilirsiniz.

Depresyonu tetikler

Kendinizi kötü hissettiğinizde hemen şekerli gıdalara mı sarılıyorsunuz? Sakın bunu yapmayın. Çünkü stres anlarında şekerli gıdalara koşmanın bir faydası olmadığı gibi tam tersine bu tür gıdaları tüketmek depresyona girmenize neden olabilir. Nasıl mı? Gelin anlatalım: Herhangi bir sebepten stres altındayken stres hormonu seviyeniz yükselir. Bu hormonlar, bedenimizin  zor zamanlarda başvurduğu acil yardım görevlileridir.  Bedenimiz bu tepkiyi, kan şekeri seviyesi düştüğü zaman da verir. Yani bir başka deyişle aşırı şeker tüketmek kan şekeri seviyenizi bir anda yükseltir ve sonra aniden düşürür. Kan şekeri seviyeniz düşünce de kendinizi stresli hissedersiniz. Özetle bir tür kısır döngü. Bu yüzden mutluluğu şekerde aramayın!

Faydalı besinlerin yerini alır

Yapılan araştırmalara göre çok şeker tüketen kişiler aslında sağlıklı bir vücut için gereken diğer besinlerden uzak duruyor. Yani sağlık için gereken özellikle A ve C vitaminleri, B- 12 vitamini, folat, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve demir yerine şeker tüketiyor. Üstelik bunu en çok yapanlar da çocuklar ve yetişme çağındaki gençler. Tam da bu faydalı besinlere en çok ihtiyaç duydukları dönemde bunlardan mahrum kalıyorlar. İşte bu yüzden çocuklara daha küçük yaşta sağlıklı beslenmenin inceliklerini öğretmekte fayda var.

Çocukları şekerle ödüllendirmeyin

Sözün burasında konuyu biraz daha açalım. Şeker, çocuklar üzerinde gelişme bozukluğuna sebep olur. Ayrıca çocuğunuz sınavlardan iyi not alınca ödül olarak verdiğiniz şekerli gıdalar aslında onun konsantrasyonunu da azaltıyor.

Şekerin yerine koyabileceğiniz gıdalar

  • Peki, tamam! Şekeri, o rengarenk şekerlemeleri hayatımızdan çıkardık. Ama yerine ne koyacağız? Elbette şeker yerine tüketilebilecek sağlıklı gıdalar da var. Mesela hurma. Öncelikle çok besleyici bir gıda. İçeriğinde magnezyum, demir, B6 vitamini, lif bulunuyor. Üstelik son derece lezzetli.
  • Şeker yerine kullanılabilecek gıdalardan biri de bal. Ama kesinlikle doğal olması gerekiyor.
  • Hindistan cevizi şekeri de bunca tehlikesi olan beyaz şekeri sofranızdan uzaklaştırdıktan sonra yerine kolabileceğiniz seçeneklerden biri. Her şeyden önce glisemik indeksi düşük, ayrıca lif, C vitamini ve antioksidan deposu.

- Bersu Ekinci

Sağlıklı yaşamak, ideal kilonuza ulaşıp orada kalmak -bir başka deyişle kilo kontrolünüzü sağlamak-, tüm yaşamınız boyunca uygulayabileceğiniz pratik bilgilere sahip olmak, ruhsal ve bedensel olarak iyi hissetmek için doğru adrestesiniz. Sağlıklı yaşam, ancak bütünsel beslenmeyle olur. Bu nedenle bedeniniz için en uygun beslenme mönülerini, detoks programlarını oluşturduğumuz gibi, ruhunuz için işinizden, sosyal yaşamınızdan ve hayatınızdan da konuşabileceğimiz birebir veya grup seanslarımızdan, beraber yürüyüş ve yoga yapabileceğimiz aktivitelerimizden de faydalanabilirsiniz. Amacımız, toplumun yaşam kalitesini yükseltmek ve sağlıklı yaşam bilincini yaymak…


Cevap Yazın

e-Posta adresiniz görünmeyecektir. (*) lı alanlar zorunludur.


error: Korunmuş içerik!