koronavirüs Nedir? koronavirüs Ne İşe Yarar?

soğuk.jpg

14 Aralık 2020- Bersu Ekinci0

Burnunuz tıkalı ya da durmadan akıyor, biraz boğaz ağrısı.. Üstelik arada hapşırıyorsunuz… Tabii günümüz koşullarında aklınıza ilk gelen koronavirüs oluyor ama hemen panik yapmayın. Bütün bunlar bildiğimiz soğuk algınlığı belirtisi de olabilir. Böyle bir sorununuz olduğunda klasik tedavi yöntemlerine başvurabilirsiniz elbette. Ama gelin ben bugün size soğuk algınlığıyla mücadele eden yiyecekler hakkında bazı ipuçları vereyim. Bunları tüketerek hem kendinizi soğuk algınlığından korursunuz hem de yakalandığınızda daha çabuk iyileşirsiniz. Haydi bir bakalım soğuk algınlığıyla mücadele eden yiyecekler hangileri ve sağlığa nasıl olumlu etkileri var.

Soğuk algınlığıyla mücadele eden yiyecekler

Soğuk algınlığıyla mücadele eden yiyecekler

Biliyoruz ki sadece kilo vermek ya da kilo korumak için değil, genel anlamda sağlıklı olmak için de doğru beslenme çok önemli. Vücudunuz için gereken vitamin ve mineralleri alırsanız, bağışıklık sisteminiz de olması gerektiği gibi sizi hastalıklardan korur. Ama diyelim ki bir soğuk algınlığına yakalandınız. Bunu geçirmek için ilaçlara sarılmadan önce beslenmenizi düzeltmenizi öneririm. Tıp karşıtı değilim elbette ama temiz ve akılcı beslenmenin de sağlığa etkilerini önemsiyorum.

Hemen başlıyorum soğuk algınlığıyla mücadele eden yiyecekler hakkında bildiğim püf noktalarını size de anlatmaya. İşte size anlatmak istediğim yiyecekler.

Sardalya balığı: Soğuk algınlığıyla mücadele eden yiyecekler konusuna bu besleyici balıkla başlamak istiyorum. Yağlı balıklar, Omega 3 almak için önemli bir kaynak. Sözün burasında Omega 3’ü vücudun kendisinin üretemediğini, bu yüzden bunları içeren yiyecekler tüketmek gerektiğini hatırlatayım. Omega 3, kalp sağlığına olumlu katkı sağladığı gibi vücutta iltihaplanmayı da önler. Yapılan tıbbi araştırmaların sonuçlarına göre Omega 3, aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirir. Peki neden ton balığı ya da somon gibi diğer sağlıklı yağ içeren balıkları değil de sardalya balığını önerdim? Elbette ton ve somon balığı da iyi birer Omega 3 kaynağı. Ama araştırmalara göre sardalya, “mevkidaşlarından” daha fazla miktarda Omega 3 içeriyor. İşte bu yüzden.

Sarı dolmalık biber: Öteden beri soğuk algınlığına yakalandığınızda hemen C vitamini alırsınız, değil mi? Bunun için başvurduğunuz kaynaklar genellikle narenciye ürünleri olur. Peki ya sarı renkli dolmalık biberin de iyi bir C vitamini kaynağı olduğunu biliyor musunuz? Soğuk algınlığıyla mücadele eden yiyecekler konusunda size anlatmak istediğim püf noktalarından biri de bu işte. Bu arada size başka bir ayrıntı daha anlatayım: Aslında C vitamini sizin soğuk algınlığına yakalanmanızı engellemez ama bunun ortaya çıkardığı semptomları hafifletir. Fakat öte yandan araştırmaların ortaya koyduğuna göre C vitamini özellikle de yaşlı insanların, tütün ürünü kullananların, sporcuların ve çocukların bağışıklık sistemlerini güçlendirmesi açısından gerekli.

Mantar: Gelelim soğuk algınlığıyla mücadele eden yiyecekler konusunda bir başkasına, yani mantara. B vitamini açısından zengin olan mantar aynı zamanda selenyum ve yüksek oranda antioksidanlar da içerir. Buna ek olarak mantarın antiviral etkileri de vardır. Dolayısıyla mantar tüketmek, enfeksiyonla savaşan vücut hücrelerini güçlendirir. Bu arada yeri gelmişken selenyum mineralinin grip semptomlarını azalttığını, mantarın içerdiği niyasin ve tiyaminin de bağışıklık sistemini güçlü tuttuğunu söylemeliyim.

En klasik yöntemler

Soğuk algınlığıyla mücadele eden yiyecekler

Narenciye ürünleri: Soğuk algınlığıyla mücadele eden yiyecekler konusunda aslında pek de ‘sürpriz’ olmayan bölüme geldik şimdi. Biraz önce de belirtmiştim. Özellikle portakal ve greyfurt gibi meyveler içerdikleri bol C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlü tutmaya yardımcı olur. İşte sözün burasında bu konuda bilmeniz gereken başka bir ayrıntıyı da hatırlatmam gerek. Narenciye ürünlerinin kabuğunu da bu konuda yabana atmayın. Bu kabuğun içerdiği limonen adı verilen madde özellikle bronşite karşı etkili.

Tavuk suyuna çorba: Hafif bir soğuk algınlığı geçirdiğinizde anneniz size ne pişirir ilk olarak? Tavuk suyuna çorba, değil mi? Peki neden? Şöyle anlatayım: Tavuk suyunun enfeksiyonları yok edici özelliği var çünkü. Sıcaklığı da üst solunum yollarını rahatlatıyor. İşte soğuk algınlığıyla mücadele eden yiyecekler konusunda yer vermek istediğim ama aslında birçok kişi için pek de sürpriz olmayan yiyeceklerden biri de bu.

Zencefil: Soğuk algınlığıyla mücadele eden yiyecekler konusunda şimdi bir baharata geldi sıra. Kilo verme sürecinde, yağ yakma konusunda da etkili olduğunu belirttiğim zencefil. Aslına bunca şaşırtıcı bir durum yok. Çünkü zencefil, yaklaşık iki bin yıldır Doğu tıbbının faydalandığı bir baharat. Özellikle de limon ve doğal bal ile karıştırılıp tüketildiğinde hem soğuk algınlığı semptomlarını azaltıyor hem de mide bulantısı gibi sorunları engelliyor.


anna.jpg

4 Aralık 2020- Bersu Ekinci0

Evet! Yine döndük dolaştık, 8 ay önce bulunduğumuz noktaya geldik. Dünyayı saran koronavirüs pandemisi nedeniyle yine evlerde daha uzun zaman geçirmek zorundayız. Bazılarımız işe gitse de mesai bitiminde gittiğimiz spor salonları ve sinemalar da dahil bir çok yer bir süre daha kapalı kalacak. Eh, insan evde oturunca da her zamankinden daha fazla yiyecek tüketiyor. Sonuç olarak kilo almak da kaçınılmaz hale geliyor. Öyle mi? Bence değil! Evde çok vakit geçirdik, karantinada kaldık diye kilo almamız gerekmiyor. Bugün size karantinada kilo almamanın kilo korumanın kolay yolları neler onları anlatmayı planlıyorum. Lafın gelişi değil, gerçekten çok basit bazı yöntemler uygulanırsa “karantinadaydım, kilo aldım” bahanesi de ortadan kalkar. Zaten birazdan göreceksiniz ki bunların hiçbiri uygulanmayacak ayrıntılar değil. Neyse… Gelin bir bakalım karantinada kilo almamanın kilo korumanın kolay yolları neler.


quaran.jpg

10 Nisan 2020- Bersu Ekinci0
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle artık pek çok insanın 24 saati evde geçiyor. İşe gitmek zorunda olanlar hariç, herkesin hayatı evinin duvarları arasında. İçinde bulunduğumuz durum ilk bakışta iç açıcı görünmese de bunu da lehimize çevirebiliriz. Yani sıkıntıdan kurtulmak için durmadan yiyip içmek yerine sağlıklı kalmak hatta kilo vermek ve göbek yağlarını eritmek de mümkün bu süreçte. Ne de olsa bu günler bitecek ve biz yine eski hayatımıza döneceğiz. Gelin bugün koronavirüs karantinasında göbek yağlarını eritmenin 5 yolu konusunda bazı ipuçları vereyim size. Her ne kadar hayatımız kısıtlanmış olsa da kendimize iyilik yapmanın yolunu her zaman bulabiliriz. O zaman şöyle derin bir nefes alın ve gelin birlikte bakalım koronavirüs karantinasında göbek yağlarını eritmenin 5 yolu nedir?

mesinlik.jpg

8 Nisan 2020- Bersu Ekinci0

Geçtiğimiz hafta birkaç yazımda hem bağışıklık sistemini korumaya hem de kilo vermeye yardımcı sağlıklı yemek ve tatlı tarifleri verdim size. Bu kez de coronavirüs günlerinde önemli bulduğum bir başka konu hakkında birkaç söz söylemek istiyorum. Coronavirüsten korunmak için beslenme ve alışveriş rehberi: Ne yapmak gerekir? konusunda bazı ipuçları paylaşmayı planladım. Elbette sağlıklı beslenip kendimizi henüz kesin bir tedavisi olmayan bu virüsten koruyacağız. Ama bunun için de bazı ayrıntılara dikkat etmeniz gerek. Gelin başlayalım coronavirüsten korunmak için beslenme rehberi: Ne yapmak gerekir? sorusunun cevaplarına.


error: Korunmuş içerik!