Aşırı yeme isteğine direnmek için etkili ipuçları

22 Eylül 2021- Bersu Ekinci0
asiri.jpg

Son Güncelleme : 22 Eylül 2021

Kendinizi kötü hissettiğinizde ya da yapacak başka bir şey bulamadığınızda hemen yiyeceklere mi yöneliyorsunuz? Özellikle de sağlıklı beslenme programınızı sekteye uğratan, bol bol işlenmiş şeker ve karbonhidrat içerenlere. Üzülmeyin, yalnız değilsiniz. Birçok insanın bunu yaptığını biliyorum. Ama elbette bu tür durumlarda “kendinizi yiyeceklere vermenin” sonuçları da var. Sağlığı yitirmek ya da kilo almak gibi. Elbette kimi zaman kaçamak yapmak sonra da bunu telafi etmek normal. Ama eğer yiyeceklere karşı kendinizi savunmasız hissediyorsanız, aşırı yiyorsanız ve aslında bundan rahatsızlık da duyuyorsanız bu konuda yapılacaklar var. İşte ben de bugün size aşırı yeme isteğine direnmek için etkili ipuçları konusunda birkaç söz söylemek istiyorum. Çünkü bu “aşırı yeme” durumu, arada sırada kaçamak yapmaktan çok farklı bir durum. O yüzden üzerinde de dikkatle durulması gerekiyor. Sözü çok fazla uzatmadan hemen geçelim aşırı yeme isteğine direnmek için etkili ipuçları konusuna.

Aşırı yeme isteğine direnmek için etkili ipuçları

Aşırı yeme isteğine direnmek için etkili ipuçları

Yine geleneği bozmadan konuyu başlıklar altında madde madde toplamak istiyorum. Eğer belirli dönemlerde aşırı yeme sorunu yaşıyor ve bunu da dizginlemek istiyorsanız bunlardan biri ya da birkaçı sizin durumunuza uygun olacaktır. Yine sözü çok uzattım. Hemen geçiyorum aşırı yeme isteğine direnmek için etkili ipuçları konusuna.

TV izlerken sürekli atıştırmak yerine kendinize başka bir seçenek yaratın: Aşırı yeme isteğine direnmek için etkili ipuçları konusuna bu ayrıntıyla başlamak istiyorum. Çünkü TV izlemek, akıllı telefonla ilgilenmek; insanların yiyeceklere karşı en savunmasız olduğu anlar arasında başı çekiyor. Eğer TV izlerken kendinizi mutlaka bir şeyler atıştırmak zorunda hissediyorsanız bunun yerine başka seçenekler geliştirin. Mesela izlediğiniz dizide reklam kuşağı başladığında oturduğunuz yerden kalkın ve odalar arasında kısa bir yürüyüş yapın. Ya da diyelim ki bir kuru yemiş atıştırıyorsunuz. Bunu bir büyük tabağa koyup TV karşısına geçer ve durmadan yerseniz ne kadar tükettiğinizi bilemezsiniz. Yani kontrolü elden kaçırırsınız. Bunun yerine söz gelimi bir avuç kuru yemişi küçük bir servis tabağına koyun ve yavaş yavaş tüketin.

Azla yetinin: Aşırı yeme isteğine direnmek için etkili ipuçları konusunda bana göre önemli olan bir başka noktaya gelelim şimdi de: Azla yetinin! Çünkü yiyecekler üstünde kontrol sağlamanın en etkili yollarından biri bu. Diyelim ki bir gün canınız çok dondurma yemek istiyor. Sürekli bu isteği bastırmak yerine o gün kendinize dondurma yemek için izin verin. Ama sadece bir top dondurma ile yetinin. Bir sonraki öğünde de yine sağlıklı beslenme programınıza geri dönün. “Azla yetinin” derken söylemek istediğim işte tam da bu. Canınızın çektiği yiyecekleri yiyin ama ölçülü yiyin, kontrol sizde olsun.

Durun ve yemeden önce koklama duyunuzu harekete geçirin: Böyle ilk anda kulağa tuhaf geliyor ama bu da söylemeden geçmek istemediğim bir başka ayrıntı. Diyelim ki aslında aç değilsiniz, yani o elinizdeki ya da tabağınızdaki yiyeceği tüketmeniz gerekmiyor. Ama bir yandan da canınız “deliler gibi” yemek istiyor. İlk lokmayı ağzınıza atmadan önce durun ve o yiyeceği bir güzel koklayın. Çünkü bazen bir yiyeceği sadece koklamak bile ona karşı duyduğunuz açlığı giderebilir. Aşırı yeme isteğine direnmek için etkili ipuçları konusunda bence bunu da bir yere not edin.

Susuz kalmayın: Ve evet! Yazılarımı yakından takip edenlerin çok iyi bildiği bir ayrıntıyı bir kez daha hatırlatacağım: Bol bol su için, vücudunuzu susuz bırakmayın! Daha önce de defalarca hatırlattığım gibi “açlık” ve “susuzluk” birbiriyle çok sık karıştırılan iki duygu. Bazen kendinizi aç hissettiğinizde aslında susamış olabilirsiniz. O yüzden canınız bir yiyeceği çektiğinde ve gerçekten ona ihtiyaç duyduğunuzdan emin olmadığınızda önce bir bardak su için. Su içmek, gereksiz yiyecek tüketmeyi önleyen en sağlıklı alışkanlık çünkü.

Aşırı yeme isteğine direnmek için etkili ipuçları konusunu bu şekilde toparlayalım bu seferlik. Bazen önlemeyen yeme isteğinin psikolojik nedenleri de olabilir ama bence o ayrı ve kapsamlı bir yazı konusu. Onu da gelecek seferde ele alalım.

- Bersu Ekinci

Sağlıklı yaşamak, ideal kilonuza ulaşıp orada kalmak -bir başka deyişle kilo kontrolünüzü sağlamak-, tüm yaşamınız boyunca uygulayabileceğiniz pratik bilgilere sahip olmak, ruhsal ve bedensel olarak iyi hissetmek için doğru adrestesiniz. Sağlıklı yaşam, ancak bütünsel beslenmeyle olur. Bu nedenle bedeniniz için en uygun beslenme mönülerini, detoks programlarını oluşturduğumuz gibi, ruhunuz için işinizden, sosyal yaşamınızdan ve hayatınızdan da konuşabileceğimiz birebir veya grup seanslarımızdan, beraber yürüyüş ve yoga yapabileceğimiz aktivitelerimizden de faydalanabilirsiniz. Amacımız, toplumun yaşam kalitesini yükseltmek ve sağlıklı yaşam bilincini yaymak…


Cevap Yazın

e-Posta adresiniz görünmeyecektir. (*) lı alanlar zorunludur.


error: Korunmuş içerik!