Açlık hissi peşimi bırakmıyor, neden doymuyorum

16 Ocak 2018- Bersu Ekinci0
anaa.jpg

Son Güncelleme : 27 Nisan 2018

Muhtemelen zaman zaman size de oluyordur. Aslında karnınız doyduğu halde kendinizi kıtlıktan çıkmış gibi yemekten bir türlü alamazsınız. Fiziksel değil belki ama psikolojik tokluk hissi bir türlü yanınıza yaklaşmaz. Bir yandan da böyle aşırı yemenin hem sağlığınız hem de formunuzu koruma açısından zararlı olduğunu bilirsiniz. Peki kendimizi nasıl alacağız aşırı yemekten? Açlık hissi denetimini nasıl sağlayacağız? Bunların hepsinin bir çaresi var elbette.  Ama öncelikle neden böyle hissettiğinizi doğru olarak tespit etmeniz gerekir. Karnınız doyduğu halde gözünüzün aç olmasının iki ana sebebi var. Biri psikolojik, diğeri de fiziksel. Bunlara biraz daha yakından bakalım şimdi.

Psikolojik açlık

Aşırı aç hissedip durmadan bir şeyler yemek istediğinizde önce bir dakika durup düşünün. Kendinize sorun “gerçekten bir şeyler yemem gerekiyor mu, yoksa sorunum yiyecek açlığı değil de eksik kalan bir şeylerin açlığı mı.”  Birçok insanın aşırı şekilde yiyecek tüketmesinin ardında psikolojik sebepler yatar. Hayatındaki eksiklikleri gidermek ya da tamamlanmış hissetmek için yiyeceklere sarılırlar. Asıl sorunla yüzleşmek yerine bu tür kaçışlara yönelmek de genellikle fazla kilo olarak geri döner.

Fiziksel açlık

Ya da sorununuz psikolojik değil tamamen fizikseldir. Belki de gün boyunca yeteri kadar yemek yemiyorsunuzdur. Bir türlü doymak bilmemenizin nedeni ofiste çalışırken hiç düşünmeden tükettiğiniz, kan şekeri dengenizi bozan yiyecekler olabilir.

Fiziksel açlığın bir başka nedeni de vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitaminlerin eksikliği olabilir. Bunu gidermeden de vücudunuzun size sürekli açlık sinyalleri göndermesini engelleyemezsiniz.

Eğer bu sürekli açlık hissinin altında çok ciddi bir tıbbi sorun yoksa çözmek hiç de zor değil. Şimdi bakalım bu açlık hissini bastırmak ve aşırı şekilde yememek için neler yapmak gerekiyor?

Yavaşlayın

Evet öncelikle yavaşlayın ya da en azından bunun için çaba harcayın. Çünkü aşırı yoğun bir hayatın karmaşası içinde o gün ne yediğinizi bile fark etmeden gereksiz bir sürü yiyecek tüketebilirsiniz. Bunun için de yemek saatlerinizi olabildiğince düzenli tutun. Ve püf noktası: Ağır ağır yiyin. Beynimizin tokluk hissini algılayabilmesi için 20 dakikaya ihtiyacı vardır. Eğer hızlı yemek yerseniz beyniniz tok olduğunuzu algılayıp size sinyal gönderinceye kadar fazla yiyecek tüketirsiniz. Bunun için lokmalarınızı uzun uzun çiğneyin, ağzınıza bir lokma attığınızda çatal ve bıçağınızı elinizden bırakın dikkatinizi çiğnemeye verin. Ya da sofrada yanınızda bulunanlarla konuşun. Böylece hem çok yememiş, hem yiyeceklerin tadına tam olarak varmış olursunuz.

Akıllı davranın

Yiyip içtiklerinize dikkat edin, akıllı seçimler yapın. Küçük lokmalar alın, usulca çiğneyin ve yiyecekten ağzınıza yayılan lezzetin tadına varın. Bedeninizin siz yemek yerken nasıl hissettiğine dikkat kesilin, midenizin “artık doydum” sinyalini nasıl gönderdiğini keşfetmeye çalışın.

Yiyeceklerinizi mutfakta servis edin

İşte size ince bir ayrıntı. Yemek pişirdiğiniz tencereyi sofranızdan uzak tutun. Eğer yemeği mutfak masanızda yiyorsanız tabaklara tezgahta yiyecek koyun. Eğer yemek odasını kullanıyorsanız işiniz daha kolay. Tabakları mutfakta doldurun ve yemek odasına götürün. Böylece “bir kaşık daha” tehlikesinden uzak kalırsınız.

Sofraya çok aç oturmayın

Siz siz olun yemek saatine kadar açlıktan kan şekerinizin iyice düşmesine izin vermeyin. Yani sofraya çok aç bir şekilde oturmayın. Gün içinde sağlıklı ara öğünlerle açlığınızı ve kan şekerinizi dengelerseniz, yemek saati geldiğinde de kendinizi kontrol etmeniz kolay olur. Söz gelimi bütün gün doğru dürüst beslenmeden akşam yekmeğine oturursanız, o kadar yiyeceği nasıl olup da tükettiğinize kendiniz bile çok şaşırabilirsiniz.

Alkol alıyorsanız dikkatli olun

Eğer alkol alıyorsanız çok dikkatli olmanız gerektiğini unutmayın. Alkol sadece bedeninize kalori yüklemekle kalmaz aynı zamanda fazla yemenize de yol açabilir. Bu yüzden dikkatli olmakta fayda var.

- Bersu Ekinci

Sağlıklı yaşamak, ideal kilonuza ulaşıp orada kalmak -bir başka deyişle kilo kontrolünüzü sağlamak-, tüm yaşamınız boyunca uygulayabileceğiniz pratik bilgilere sahip olmak, ruhsal ve bedensel olarak iyi hissetmek için doğru adrestesiniz. Sağlıklı yaşam, ancak bütünsel beslenmeyle olur. Bu nedenle bedeniniz için en uygun beslenme mönülerini, detoks programlarını oluşturduğumuz gibi, ruhunuz için işinizden, sosyal yaşamınızdan ve hayatınızdan da konuşabileceğimiz birebir veya grup seanslarımızdan, beraber yürüyüş ve yoga yapabileceğimiz aktivitelerimizden de faydalanabilirsiniz. Amacımız, toplumun yaşam kalitesini yükseltmek ve sağlıklı yaşam bilincini yaymak…


Cevap Yazın

e-Posta adresiniz görünmeyecektir. (*) lı alanlar zorunludur.


error: Korunmuş içerik!