Şeker Bayramı’nda sağlıklı beslenmenin yolları

12 Haziran 2018- Bersu Ekinci0
anagorseh.jpg

Son Güncelleme : 13 Haziran 2018

Ramazan ayının sonuna geldik sayılır. Önümüzde, bizi sevdiklerimizle kavuşturacak, uzak aile üyelerini bir araya getirecek Şeker Bayramı var. Peki ya bu ne demek? Saatlerce oturulan kalabalık sofralar, o sofraları süsleyen tatlısından tuzlusuna çeşit çeşit yiyecekler! Ama öte yanda da sağlığımız ve kilo alma tehlikesi var. Bugün size Şeker Bayramı’nda sağlıklı beslenmenin yolları hakkında birkaç söz söyleyeceğim. Sabah, öğle ve akşam yemeklerinde ne yemeniz ve nelerden uzak durmanız gerektiği hakkında bazı ipuçları vereceğim. Hazırsanız başlayalım. İşte Şeker Bayramı’nda sağlıklı beslenme yolları. 

1- İlk adım: Sağlıklı bir kahvaltı

Şeker Bayramı’nda sağlıklı beslenmenin yolları konusunda ilk adım, güne doğru bir şekilde başlamak. Siz siz olun kahvaltıyı sakın atlamayın. Ama bu konuda da dikkatli olmak gerek. Oruçlu günler bitti diye düşünerek özellikle bayramın ilk günü kendinizi böreklere ya da diğer hamur işlerine kaptırmayın. Bunun yerine protein ağırlıklı, kan şekeri dengenizi uzun süre koruyacak bir kahvaltı tercih edin. Haşlanmış yumurta ya da bol domatesli bir omlet, güne iyi bir başlangıç olabilir. Ya da yumurtanıza salatalık ve iki adet ceviz eşlik edebilir.

2- Aile ziyaretlerine boş mideyle gitmeyin

Şeker Bayramı’nda sağlıklı beslenmenin yollarını anlatmaya devam edelim. Bu konudaki önemli kilometre taşlarından biri de bu madde. Siz siz olun aile ya da dost ziyaretine gitmeden önce ya sağlıklı bir ara öğün ya da normal öğününüzü yiyin. Çünkü eğer aç mideyle giderseniz size sunulan yiyecekleri dikkatsizce tüketme tehlikesi var, bunu sakın unutmayın.

3- Bol su içmeye devam!

Aslında sadece bayramda değil günlük yaşamımızda da bol bol su tüketmeliyiz. Ama bu duruma Şeker Bayramı’nda sağlıklı beslenmenin yolları konusunda yer vermemin bu kez farklı bir nedeni var. Oruç sırasında bedeninizde oluşan sıvı kaybını telafi etmenin en iyi yolu bu çünkü! Örneğin; Şeker Bayramı’nın ilk günü kahvaltıdan önce içine bir dilim limon atılmış bir bardak ılık su içebilirsiniz. Bu hem metabolizmanızı hızlandırır hem de orucun ardından yapacağınız ilk sabah kahvaltısına hazırlar.

4- Akşam yemeklerini hafifletin

Geldik Şeker Bayramı’nda sağlıklı beslenmenin yolları konusunda bir başka önemli maddeye: Akşam yemekleri! Biraz önce de belirttiğim gibi normal beslenme düzeninizi sürdürmek için elinizden geleni yapın. Ancak aile ziyaretleri ya da gelen konuklar yüzünden bu düzen bozulsa da dengelemek sizin elinizde. Eğer gün içinde yemeği biraz fazla kaçırdıysanız akşam yemeklerinde daha hafif yiyecekler tercih edin.

5- İkram edilen her tatlıyı yemeyin

Bayram günlerinin en çekici yanı bol bol tatlı ve şeker yemek gibi görünebilir. Ama aslına bakılırsa bu, en çok dikkat edilmesi gereken konu. Evinize gelen her konuğa eşlik etmek için tatlı ya da diğer şekerli gıdaları tüketmeyin. Her ne kadar ikram edilenleri geri çevirmek pek hoş karşılanmasa da her ziyaretinizde de tatlı yemek zorunda olmadığınızı hatırlayın. Nazik bir şekilde kilo almak istemediğinizi söyleyip tatlı yerine şekersiz bir Türk kahvesi içmeyi önerebilirsiniz.

6- Egzersizi bırakmayın

Bayram geldiği için bir tatil havasına girmiş olabilirsiniz ya da yoğun konuk trafiği yüzünden egzersiz programınız aksamış olabilir. Ama bu durum teslim olmanızı gerektirmez. Siz yine de bir fırsat yaratıp egzersiz yapmayı sürdürün. Eğer imkanınız varsa aile ya da dost ziyaretlerine yürüyerek gidin. Ya da bir fırsatını bulup akşam yemeğinden sonra kısa bir yürüyüşe çıkın.


Cevap Yazın

e-Posta adresiniz görünmeyecektir. (*) lı alanlar zorunludur.


error: Korunmuş içerik!