İltihaplanmayla Savaş: Sağlıklı Beslenme İle Kazanacağız

17 Nisan 2017- Bersu Ekinci0
shutterstock_568202536-e1492429849329.jpg

Son Güncelleme : 28 Aralık 2017

Rafine karbonhidratlar, rafine şeker, trans yağlar, işlenmiş gıda ve yağlar, stres, uykusuzluk, sigara ve alkollü içki kullanımı ve gereğinden fazla spor yapmak, vücudumuzda iltihaplanmaya yol açan ana nedenler. Ciddi sağlık sorunları yaşamak istemiyorsak sağlıklı beslenme ile işe başlayacağız. Önce beslenmenize özen göstereceksiniz, sonra da hayatınıza…

İltihaplanma, aslında vücudun kendini koruma mekanizması olarak özetlenebilir. Normal şartlar altında her gün yaşayabileceğimiz bir olgu bu. Bir darbe aldığınızda, darbeyi aldığınız noktanın şişip kızarmasıyla, bir yerinizi kestiğinizde, bir yeriniz hafif yandığında veya ayağınızı sehpanın ucuna çarptığınızda vücudumuzun buna tepki vermesiyle ortaya çıkıyor. Buna akut iltihaplanma diyebiliriz. Bu, olumlu bir durum. Ancak kronik iltihaplanma söz konusu olduğunda tehlike çanları çalıyor demektir. Kısacası iltihaplanmanın azı yarar, çoğu zarar. Kronik iltihaplanma, kişiyi bağışıklık sistemi hastalıklarına karşı savunmasız bıraktığı gibi, diyabetten romatizmaya, kanserden kalp rahatsızlıklarına, beyin kanamalarından alzheimera kadar bir dizi önemli hastalığa götürebiliyor.

Sağlıklı Beslenme
Sağlıklı Beslenme

Neyi, nasıl yapmalı?

Kişiyi kronik iltihaplanmaya götüren sebepleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Stres
  • Sigara kullanımı
  • Aşırı egzersiz yapmak
  • Rafine şeker
  • Yapay tatlandırıcılar
  • Trans yağlar
  • İşlenmiş bitkisel bazlı yağlar (margarin, kanola, ayçiçek yağı gibi…)
  • Aşırı alkollü içki tüketimi
  • Gıda hassasiyetleri
  • Antibiyotikle beslenmiş hayvanların etlerini tüketmek
  • Uykusuzluk…

 

Önce yangıyı tetikleyen gıdalara veda edin

Gördüğünüz gibi, hayattaki tercihleriniz kritik bir rol oynuyor bu alanda da. Küçük değişikliklerle
ciddi sonuçlar yaşamaktan kaçınmanız mümkün.
Tabii önce bir doktora danışıyoruz. Vücudumuzda iltihaplanma var mı onu öğreniyoruz. Kandaki
C-Reaktif Protein (kısaltılmışı CRP) değerleri, bize bunu söyleyecek. Bu protein, vücutta iltihap olduğunda karaciğer tarafından üretiliyor. Kişiye iltihabın yerini ve nedenini söylemez, sadece varlığını gösterir. 1 litre kanda değeri 0 miligrama yakın olmalıdır. 1 miligramı aşması halinde sorun var demektir. Eğer böyle bir durum altındaysanız, önce beslenme listenizi yeniden düzenleyerek iyileşme yolunda ilk adımı atıyoruz.

Üç aşamalı bir plan sunacağım şimdi size:
İlk adımda vücutta yangıyı tetikleyen gıdaları beslenme listemizden çıkarıyoruz. Yaşam alışkanlıklarımızı değiştirmekle devam ediyoruz. Yukarıda da saydığımız gibi; rafine karbonhidratlar (beyaz undan yapılan her türlü etmek, makarna, pasta, şekerleme…), rafine şeker, trans yağlar, işlenmiş gıda ve yağlardan uzak duruyoruz.
İkinci adımda onların yerine sağlıklı gıdaları koyuyoruz. Stresten uzak durmaya gayret edip uykumuzu alıyoruz. Sigara ve alkollü içkileri hayatımızdan çıkarıyoruz.

Ve, son olarak sabırlı davranıyoruz. Kronik iltihaplanma bir gecede vücudunuzu sarmadığı gibi bir gecede de gitmeyecektir. Vücudunuza işini yapması için zaman tanıyın. Ona sağlıklı seçimlerinizle destek olmanız yeterli.

Sağlıklı Beslenme
Sağlıklı Beslenme

 

İyi yağ kaynakları tüketin

Şimdi neler yememiz ve sağlıklı beslenme için hayat değişiklikleri yapmamız gerektiği konusunda biraz daha ayrıntı verelim:

  • İyi yağ kaynakları listenin başında olsun: Gerçek köy tereyağı, hindistan cevizi sütü/yağı, zeytin, zeytinyağı ve avokado mutlaka sofranızda bulunmalı. Bunlar, kan şekerini düzenler, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur, vitaminlerin daha iyi emilmesini sağlar, tahrişleri önler.
  • Meyve-sebze, özellikle de yeşil yapraklı sebzeleri tüketmeye özen gösterin.
  • Kızartmalardan, her türlü işlenmiş et ve gıdadan, rafine şekerden, yapay tatlandırıcılardan, beyaz unlu karbonhidratlardan uzak durun.
  • Vücuttaki iltihaplanmayla savaşan üç kaynağı gözardı etmeyin: Balık yağı, probiyotikler ve lglutaminler.
Sağlıklı Beslenme
Sağlıklı Beslenme
  • Uykunuza dikkat edin.
  • Sigara ve alkollü içeceklerden mümkün olduğu kadar kaçının
  • Stresinizi engellemeye çalışın.
  • Düzenli spor yapın ama abartmayın… Yoga, günlük esnetme hareketleri, yürüyüş size iyi gelecek…

Vücudunuza iyi bakarsanız, sizi yarı yolda bırakmayacaktır. Küçük yaşam değişiklikleriyle sağlıklı olmak elinizde. Biraz gayret…

- Bersu Ekinci

Sağlıklı yaşamak, ideal kilonuza ulaşıp orada kalmak -bir başka deyişle kilo kontrolünüzü sağlamak-, tüm yaşamınız boyunca uygulayabileceğiniz pratik bilgilere sahip olmak, ruhsal ve bedensel olarak iyi hissetmek için doğru adrestesiniz. Sağlıklı yaşam, ancak bütünsel beslenmeyle olur. Bu nedenle bedeniniz için en uygun beslenme mönülerini, detoks programlarını oluşturduğumuz gibi, ruhunuz için işinizden, sosyal yaşamınızdan ve hayatınızdan da konuşabileceğimiz birebir veya grup seanslarımızdan, beraber yürüyüş ve yoga yapabileceğimiz aktivitelerimizden de faydalanabilirsiniz. Amacımız, toplumun yaşam kalitesini yükseltmek ve sağlıklı yaşam bilincini yaymak…


Cevap Yazın

e-Posta adresiniz görünmeyecektir. (*) lı alanlar zorunludur.


error: Korunmuş içerik!