ESY-013278855.jpg

Son Güncelleme : 28 Aralık 2017

Sebze ağırlıklı beslenmek, bağırsaklarımıza iyi gelir. Enerji verdiği gibi bağışıklık sistemimizi de güçlendirir. Daha sık tuvalete çıkarsınız ki, bu da iyi bir şey. Bunların hepsi güzel; peki gaz çıkarmayı (gaza son demeyi) ne yapacağız? Küçük hayat değişiklikleriyle bu sorunun üstesinden gelmek mümkün…

Şişik Mide - Gaza Son
Şişik Mide – Gaza Son

Çok gaz çıkarmak gibi hiç çıkaramamak da önemli bir sorun. Bağırsaklarımız, oldukça akıllıdır, iletişime açıktırlar ve bize sürekli sinyal gönderirler. Sebze ağırlıklı bir beslenmeye başladıysanız vücudunuzda daha çok şişkinlik hissetmeniz normal. Endişe edecek bir durum yok ama. Bunun sebebi, bitkilerdeki liflerdir. Vücudumuz, alışık olmadığı için bitki liflerine tepki verir. Bunu da gaz çıkartarak gösterir. Lifler, sağlıklı bir vücut için hayati önemde. Kabızlığı önler, vücuttaki yangıyı engeller, lifler, bağırsaklarımızdaki iyi bakterileri besler, tok tutar ama dediğimiz gibi; alışık değilseniz bağırsaklarınızın tepki vermesi kaçınılmazdır.
Peki ne yapmalıyız? Gaza son demeyi ve gaz çıkarmayı nasıl azaltırız? Basit ve küçük hayat değişiklikleriyle sorunu çözmeniz mümkün. Sizin için bazı ipuçları hazırladım:

Yardımcı Sebzeler - Gaza Son
Yardımcı Sebzeler – Gaza Son


Yavaş yiyin, iyi çiğneyin

  • Ağırdan alın. Sebze ağırlıklı bir beslenmeye alışık değilseniz salatayla başlayın. Bir hafta sonra bakliyat ve tahıllara geçin.
  • Çiğ sebzelere geçmekte acele etmeyin. Tüketirken de buharda, çok az pişirmeyi tercih edin. Bu yöntem, vücudunuzun onları daha kolay öğütmesini sağlayacaktır.
  • Ananas ve papaya, sindirimi kolaylaştıran güçlü enzimlere sahip meyveler. Bolca tüketebilirsiniz ama bu meyvelerin kurutulmuş olanları aynı etkiyi vermeyecektir, hatırlatayım.
  • Gazlı içecekler ve sakızdan uzak durun. Bunlar, bağırsaklarınızda fazladan hava yaratacaktır.
  • En azından bir haftalığına glutensiz gıdaları tercih edin. Farkı göreceksiniz.
  • Bağırsaklarımızdaki yararlı bakterilerin gelişmesini artıran prebiyotik gıdaları tüketmelisiniz. Bu sayede sindirim sistemimizi ve bağırsak sağlığımızı koruyan canlı mikro-organizmalar; yani probiyotiklerin aktivitesini artıracaksınız. Kısacası, bağırsaklarınızı rahatlatacaksınız.
Taze Zencefil - Gaza Son
Taze Zencefil – Gaza Son
  • Zencefil, sindirimi kolaylaştıran önemli bir besin. Zencefil kökünü suda yaklaşık yarım saat kaynatarak güzel bir çay elde edebilirsiniz. Zencefili çiğ olarak smoothilerinize de ekleyebilirsiniz. İçine tarçın, kimyon ve zerdeçal koyabilirsiniz.
  • Hareket edin. Yürüyün, koşun, bisiklete binin, yüzün veya sıçrayıp vücudunuzu esnetin. Hareket etmek, hazmı kolaylaştırır. Aynı zamanda huzursuz bağırsak sendromuyla mücadelede de önemli rol oynar.
  • Bitki çayları, hazma iyi gelir. Yemeğinizi yedikten bir saat sonra tüketmeye dikkat edin.
  • Yağların sindirilmesi zordur, bu yüzden doğal yağ kaynaklarına yönelin. Yemişler, tohumlar ve avokadodan elde edeceğiniz yağlar, daha iyi sonuç verir ama günde bir kavanoz dolusu badem ezmesi de tüketmeyin tabii…
  • Ne kadar aç olursanız olun, yemeğinizi hızlı tüketmeyin. Ağzınızdakileri iyice çiğnemeyi de ihmal etmeyin. Sindirimin ağızda başladığını unutmayın. Ne kadar çok çiğnerseniz, mideniz ve bağırsaklarınıza daha az iş düşer. Midenizin dişleri yok!


Su tüketimine dikkat

  • Yemeğinizin yanında, yemeğe oturmadan hemen önce veya sonrasında bir şey içmemeye gayret edin. Su bile içseniz, gıdaları parçalayan enzimleri seyreltmiş oluyorsunuz. Yemekten yarım saat önce ve yarım saat sonra su içmenizi öneririm.
  • İçine bir çay kaşığı elma sirkesi koyduğunuz bir bardak ılık suyu yemeğe oturmadan yarım saat önce içmeniz, şişkinliği engeller.

    Alternatif Bakliyatlar - Gaza Son
    Alternatif Bakliyatlar – Gaza Son

Sonuç alamazsanız…

  • Bir öğünde çok fazla yemek tüketmeyin. Bu sayede sindirim sisteminizi daha az yormuş olursunuz.
  • Bakliyatlar, özellikle de fasulye sindirim sistemimize ekstra yük bindirir. Şişkinliği önlemek için bakliyatları bir gece önceden ıslatın. Konserve bakliyatlar yerine tazesini tercih edin. Bakliyatları püre haline getirmeniz de işe yarayacaktır.
  • Yemekleriniz çok karışık olmasın. Basitlik, en iyisidir. Özellikle proteinlerle şekerli gıdaları aynı öğünde tüketmeyin.

Bir ay boyunca tüm bu ipuçlarını yerine getirdiniz ama gaz çıkarma sorununuzda azalma görülmedi. O zaman daha ciddi bir sorununuz olabilir. Mutlaka bir gastroenteroloji uzmanına görünün…

- Bersu Ekinci

Sağlıklı yaşamak, ideal kilonuza ulaşıp orada kalmak -bir başka deyişle kilo kontrolünüzü sağlamak-, tüm yaşamınız boyunca uygulayabileceğiniz pratik bilgilere sahip olmak, ruhsal ve bedensel olarak iyi hissetmek için doğru adrestesiniz. Sağlıklı yaşam, ancak bütünsel beslenmeyle olur. Bu nedenle bedeniniz için en uygun beslenme mönülerini, detoks programlarını oluşturduğumuz gibi, ruhunuz için işinizden, sosyal yaşamınızdan ve hayatınızdan da konuşabileceğimiz birebir veya grup seanslarımızdan, beraber yürüyüş ve yoga yapabileceğimiz aktivitelerimizden de faydalanabilirsiniz. Amacımız, toplumun yaşam kalitesini yükseltmek ve sağlıklı yaşam bilincini yaymak…


Cevap Yazın

e-Posta adresiniz görünmeyecektir. (*) lı alanlar zorunludur.


error: Korunmuş içerik!